Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας
ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΣΧΑ 2021
- Λεπτομέρειες
- 01 Μαΐου 2021
- N Econonomou
"Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας,
καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος"
Αυτός ο αναστάσιμος παιάνας ψάλλεται και ξαναψάλλεται την νύχτα της Αναστάσεως, εξήντα περίπου φορές, όσο κανένας άλλος ύμνος της Εκκλησίας, για να διακηρύξουμε οι πιστοί ότι, ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, νικήθηκε από τον Θεάνθρωπο Κύριό μας Ιησού Χριστό, με την ένδοξη Ανάστασή Του.
Είναι εντυπωσιακό το ότι στη μεγαλύτερη γιορτή της Εκκλησίας μας, γιορτή ανεκλάλητης χαράς, επαναλαμβάνονται λέξεις, που κάποιοι άνθρωποι, μόνον που τις ακούνε, παθαίνουν μελαγχολία: "νεκροί", "θάνατος", "μνήματα"! Είναι αλήθεια ότι, πριν από την Ανάσταση του Κυρίου, οι έννοιες αυτές ήταν φοβερές! Προκαλούσαν τρόμο, ψυχοπλάκωμα, μελαγχολία, απελπισία! Όμως με την Ανάστασή Του ο Κύριος μετέβαλε τελείως την έννοιά τους!
"Ὡσαννά! Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος" (25/4/2021)
- Λεπτομέρειες
- 25 Απριλίου 2021
- N Econonomou
Στη θεία Λειτουργία, από την αρχή με το "Εὐλογημένη ἡ Βασιλεία τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος..." μέχρι το τέλος, με το "Εἴη τό ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον..." είναι έντονο το στοιχείο της δοξολογίας προς τον Τριαδικόν Θεόν, όπως βέβαια και σε ολόκληρη την ορθόδοξη λατρεία. Στο μέσον της Ευχής της Αναφοράς, ψάλλεται ο υπέροχος επινίκιος ύμνος, ο οποίος συγκροτείται από δύο ύμνους. Ο πρώτος, καθώς στη θεία Λειτουργία συμμετέχουν και οι Άγιοι Άγγελοι, είναι ο ύμνος, που άκουσε ο Προφήτης Ησαΐας να ψάλλουν στον ουρανό οι Άγγελλοι: "Ἅγιος, ἅγιος, ἅγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ τῆς δόξης σου" (βλ. Ησαΐα 6,3)· και ο δεύτερος είναι ο ύμνος που έψαλλαν τα παιδιά, καθώς υποδέχονταν τον Κύριο στα Ιεροσόλυμα "ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου" (Ιωάν. 12,13), όπως ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο.
Ο αγώνας εναντίον του πονηρού (18/04/2021)
- Λεπτομέρειες
- 16 Απριλίου 2021
- N Econonomou
Κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ιδιαίτερα έντονος είναι ο αγώνας του Ορθοδόξου χριστιανού κατά του πονηρού, με την νηστεία και την προσευχή. Στο Μεγάλο Απόδειπνο προσευχόμαστε: "Κύριε...λύτρωσαι ἡμᾶς ἀπό πάσης ταραχῆς καί δειλίας τῆς ἐκ του διαβόλου ἡμῖν προσγινομένης" (Εὐχή Μεγάλου Βασιλείου, Μεγάλου Ἀποδείπνου). Και στο τέλος της θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων "παράσχου καί ἡμῖν Ἀγαθέ, τάς κεφαλάς τῶν ἀοράτων δρακόντων συνθλάσαι" (Εὐχή Ὀπισθάμβωνος).
ΤΟ ΠΟΝΗΡΟΝ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ
- Λεπτομέρειες
- 11 Απριλίου 2021
- N Econonomou
Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που διανύουμε την περίοδο αυτή, όπως του Μεγάλου Αποδείπνου και τη θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, καθώς και οι Ευαγγελικές περικοπές, όπως η σημερινή, αναφέρονται στην εκζήτηση της προστασίας του Θεού από τις επιθέσεις του πονηρού. Ο Κύριος στην Προσευχή που μας έδωσε ως πρότυπον, γνωστή ως "Κυριακή Προσευχή", μας υπέδειξε να παρακαλούμε τον Ουράνιο Πατέρα να μας προστατεύει και γλιτώνει από τον πονηρό (Ματθ. 6,13).
Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (04/04/2021)
- Λεπτομέρειες
- 03 Απριλίου 2021
- N Econonomou
Ο Τίμιος Σταυρός, το σύμβολον της αγάπης και της θυσίας και η προεικόνιση της Ανάστασης, κατέχει μοναδική θέση τόσον στην χριστιανική πίστη όσον και στη λατρεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι το σύμβολο, που έχει επηρεάσει όσο τίποτε άλλο την χριστιανική τέχνη, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, ποίηση, μουσική.
Από νωρίς, μεγαλοπρεπείς ναοί κτίζονται σε σχήμα σταυρού. Ως επιστέγασμα κάθε ναού στο υψηλότερο σημείο στήνεται ο σταυρός. Τα εικονοστάσια και όλα όσα χρησιμοποιούνται στην κοινή λατρεία, διακοσμούνται με τον σταυρό. Περίτεχνοι σταυροί ευλογίας τοποθετούνται πάνω στην Αγία Τράπεζα για να ευλογεί ο Λειτουργός τον λαό. Ο σταυρός χρησιμοποιείται για τον αγιασμό των υδάτων. Ο σταυρός κρεμάται στο στήθος του νεοφώτιστου για να τον προστατεύει από κάθε ορατό και αόρατο εχθρό και να τον ενισχύει και ενδυναμώνει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του στον πνευματικό του αγώνα. Πίσω από την Αγία Τράπεζα, που συμβολίζει τον Κενό Τάφο του Αναστάντος Κυρίου, στήνεται ο Τίμιος Σταυρός ως σύμβολο της σταυρικής Του θυσίας για την σωτηρία του κόσμου.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ (28/03/2021)
- Λεπτομέρειες
- 27 Μαρτίου 2021
- N Econonomou
Το θέμα της υγείας και θεραπείας των ασθενών κατέχει σημαντική θέση τόσον στη θεία Λειτουργία, όσον και γενικότερα στην κοινή λατρεία των πιστών. Κατά τη θεία Λειτουργία, μετά την Κυριακή προσευχή, "Πάτερ ἡμῶν", ο Λειτουργός, προ του καθαγιασμένου Αγίου Σώματος και Αίματος του Κυρίου, ικετεύει τον Κύριο: "Δέσποτα...τούς νοσοῦντας ἴασαι, Σύ πού εἶσαι ὁ ἰατρός τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων ἡμῶν". Συχνά δε, αναπέμπεται η δέηση: "Ὑπέρ ... ὑγείας καί σωτηρίας..." των χριστιανών.