Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η Παναγία μας, μέσω της Ιεράς Εικόνας Της, που καλείται "Παναγία Πισιδιώτισσα" (επειδή βρισκόταν στην Σωζόπολη της Πισιδίας) έχει κάνει θαύματα, που είναι γνωστά από τον 6ον αιώνα.
Γι αυτόν τον λόγο, αργότερα η θαυματουργή αυτή Εικόνα έγινε γνωστή μέχρι και τη Ρωσία και τιμάται, όπως αναγράφεται στα Εκκλησιαστικά Ημερολόγια την 3/16 Σεπτεμβρίου κάθε έτος.
Δυστυχώς η εικόνα που είχε η μητέρα του Τσάρου Μιχαήλ Federovich Romanof, που έγινε Μοναχή με το όνομα Μάρθα και η οποία είχε διαφυλαχθεί στη Νέα Μονή του Σωτήρος Μόσχας (Novospassky), με την καταστροφή της Μονής από τους μπολσεβίκους χάθηκε. Όμως διεσώθηκαν αντίγραφά της, τα οποία όπως θα δούμε και αυτά θαυματουργούν μέχρι σήμερα!

Αλλά ας δούμε μερικά από τα θαύματα που έχει επιτελέσει ο Θεός σε ανθρώπους που προσκυνούν με ευλάβεια την Εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας και επικαλούνται με πίστη τη χάρη της, στα αρχαία χρόνια , αλλά και στις ημέρες μας.
Το πρώτο γνωστό θαύμα της Παναγίας Πισιδιώτισσας, που βρισκόταν στον Ναό της Παναγίας στην πόλη Σωζόπολι (σημερινό Ουλουμπορλού) της Πισιδίας, αναγράφεται στον Βίο του Αγίου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευτυχίου (552-565 & 577-582). Ένα μωρό είχε γεννηθεί στην Αμάσεια του Πόντου νεκρό. Οι γονείς του, που είχαν πρόβλημα στην απόκτηση παιδιών κατέφυγαν στον Πατριάρχη Ευτύχιο. Ο Πατριάρχης προσευχήθηκε θερμά, τους έχρισε με το Μύρο που έτρεχε από το χέρι της Παναγίας στην εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας και τους είπε: "Θα αποκτήσετε γερό παιδί και θα το ονομάσετε Πέτρο". Και πράγματι γεννήθηκε ένα χαριτωμένο αγοράκι και το βάφτισαν Πέτρο. Αργότερα απέκτησαν και άλλα παιδιά.

Ένα άλλο θαύμα της Παναγίας Πισιδιώτισσας περιγράφεται στον Βίο του Αγίου Θεοδώρου, Επισκόπου Αναστασιουπόλεως, γνωστού ως Συκεώτου (λόγω της καταγωγής του από τους Συκεούς, πάνω από την Πισιδία. Εκοιμήθη το έτος 613). Πήγε ο Επίσκοπος Θεόδωρος στον Ναό της Παναγίας Πισιδιώτισσας στην Σωζόπολη να προσευχηθεί και βλέπει έναν άνδρα δαιμονισμένον άνδρα να χτυπιέται και φωνάζει άγρια. Τον λυπήθηκε και παρακάλεσε την Παναγία να τον απαλλάξει από την κυριαρχία του σατανά. Όπως και έγινε αμέσως. Καθώς ο Επίσκοπος Θεόδωρος στεκόταν μπροστά στην Εικόνα και ευχαριστούσε την Παναγία για το θαύμα, από το χέρι Της, όχι απλώς έρρευσε μύρο, όπως γινόταν συνήθως, αλλά εκσφενδονίσθηκε μύρο στο πρόσωπο του Επισκόπου και τον περιέλουσε! Όλοι, που ήσαν εκεί και είδαν το γεγονός εθαύμασαν!

Αργότερα, που η Εκκλησία υπέφερε από τους αιρετικούς που δεν σεβόταν τις ιερές εικόνες, (περίοδο Εικονομαχίας) ο Άγιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός (715-730), σε επιστολή του προς τον Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως Θωμά, γράφει: "Μέσω των ιερών Εικόνων γίνονται πολλά θαύματα, που και ο ίδιος έζησα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το χέρι της Παναγίας της εικόνας, που βρίσκεται στη Σωζόπολη της Πισιδίας αναβλύζει άφθονο μύρο, το οποίο κάνει πολλά θαύματα".

Όμως, θαύματα η εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας δεν έκανε μόνον τον 6ον, 7ον & 8ον αιώνα, όπως είδαμε. Συνεχίζει να κάνει και μέχρι σήμερα. Ας παρακολουθήσουμε την περιγραφή ενός τέτοιου θαυμαστού γεγονότος που έκανε η Παναγία η Πισιδιώτισσα εφέτος την 3η Σεπτεμβρίου, που εορτάζεται.

"Λίγο πριν γεννήσει η αδερφή μου αρχές Αυγούστου του 2014, ένας υπέρηχος έδειξε ότι το έμβρυο που κυοφορούσε είχε ένα προβληματάκι στον πνεύμονα. Την έπιασε φόβος μεγάλος και απελπισία. Εκείνο ακριβώς το διάστημα έτυχε να μάθω για την Παναγία την Πισιδιώτισσα μία Κυριακή στην εκκλησία. Μας μίλησαν για την ιστορία Της και μας μοίρασαν αντίγραφα της εικόνας Της. Συγκινήθηκα πολύ με τη μορφή Της και με την ιστορία Της, έτσι όταν συνέβη αυτό το γεγονός στην αδερφή μου, της χάρισα αμέσως την εικονίτσα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας και της είπα να μην στεναχωριέται και να έχει πίστη γιατί η Χάρη Της είναι μεγάλη και δεν θ' αφήσει να συμβεί τίποτε κακό!
Όταν έφθασε η στιγμή του τοκετού και γεννήθηκε το βρέφος, εισήχθη αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Το έβαλαν σε θερμοκοιτίδα με οξυγόνο και δεν άφησαν τη μητέρα καθόλου να το κρατήσει. Η αδερφή μου ήταν απαρηγόρητη. Οι εβδομάδες περνούσαν, οι γιατροί έκαναν προσπάθειες να αποσυνδέσουν το μωρό από το οξυγόνο, αλλά αυτό δεν μπορούσε να αναπνεύσει μόνο του και έμενε αναγκαστικά μέσα στη θερμοκοιτίδα. Οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν αξονική στο μωρό να δουν ακριβώς τη φύση του προβλήματος. Τ΄ αποτελέσματα ήταν πολύ άσχημα. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό να πρόκειται για το χειρότερο. Τους είπαν ότι πρέπει να γίνει χειρουργείο και βιοψία για να ξέρουν σίγουρα και ακόμα ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ότι ένα βρέφος θα μπορούσε να αντέξει μια τόσο δύσκολη εγχείρηση.
Ημερομηνία για το χειρουργείο ορίστηκε από τους γιατρούς η 3η Σεπτεμβρίου του 2014 (ημέρα εορτής της Παναγίας της Πισιδιώτισσας). Οι γονείς ήταν σε κατάσταση τραγική. Αμέσως αναζήτησα τον Πατέρα της Εκκλησίας που μας είχε μιλήσει για την Παναγία την Πισιδιώτισσα. Ζήτησα την ευχή του και εκείνος μας έστειλε την Παράκληση της Παναγίας της Πισιδιώτισσας. Όλο το διάστημα προσευχόμασταν για τη ζωή του βρέφους μπροστά στην εικόνα Της. Την παραμονή της εγχείρησης έκαναν έναν τελευταίο υπέρηχο στο βρέφος για να επιβεβαιώσουν αυτά που ήδη πίστευαν. Ο υπέρηχος αυτός όμως ανέτρεψε τα πάντα! Όχι δεν επρόκειτο για όγκο! Ήταν κάτι αθώο που θα μπορούσε ν΄ αφαιρεθεί όταν το βρέφος θα μεγάλωνε σε μια επέμβαση εύκολη πια. Το πρόβλημα όμως με τη δυσχέρεια αναπνοής του μωρού παρέμενε και δεν ήξεραν πώς να το αντιμετωπίσουν!
Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας έκαναν άλλη μια ύστατη προσπάθεια στο νοσοκομείο να αποσυνδέσουν το μωρό από το οξυγόνο και το μωρό άρχισε ν΄ αναπνέει μόνο του. Η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε και αντί να εγχειρίζεται εκείνη την ημέρα, η μανούλα του το κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά της. Όλοι δοξάσαμε το όνομα του Θεού και τη Χάρη Της Παναγίας Της Πισιδιώτισσας που όπως φάνηκε εισάκουσε τις προσευχές μας και τις Παρακλήσεις μας.
Η ιστορία μας είχε και συνέχεια. Οι γιατροί όπως είναι λογικό ήθελαν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του μωρού για να προλάβουν τυχόν επιδείνωση. Σε ένα μήνα από την έξοδό του από το νοσοκομείο πήγε για έλεγχο-υπέρηχο. "Δεν το βλέπω, που είναι το πρόβλημα;" ήταν οι πρώτες λέξεις του γιατρού. Στον υπέρηχο δεν φάνηκε τίποτε. Και τότε θυμήθηκα τα λόγια του Πατέρα της εκκλησίας μας που μας συμπαραστάθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας μας: "Mπορεί και να μη χρειαστεί να γίνει επέμβαση....". Λ.Μ. Χολαργός 1/10/ 2014.

Το μωρό σήμερα χαίρει άκρας υγείας! Το διεπίστωσα και ο ίδιος κατά την επίσκεψή μου στο σπίτι του και το αντίκρυσα στην αγκαλιά της μητέρας του γερό και χαμογελαστό!
Θαυμαστός ο Θεός! Ας ευχαριστούμε την στοργική Μητέρα μας, την Παναγία μας, για όλα τα θαυμαστά που επιτελεί.
Είναι μεγάλη ευεργεσία, που έχουμε αντίγραφο της θαυματουργής αυτής εικόνας. Είθε να αισθανόμαστε πάντοτε την αγάπη και προστασία της στοργικής Παναγίας Μητέρας μας. Σε κάθε θλίψη, ανάγκη και πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να απευθυνόμαστε με πίστη στην Παναγία μας για να μας συμπαραστέκεται με τη χάρη Της και τις πρεσβείες Της προς τον Θεό. Και μην αμφιβάλλουμε: πολλά ακόμη θαύματα της Παναγίας μας θα βλέπουμε στη ζωή μας.

Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ