ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Μία συχνή αιτία γκρίνιας με τον σύζυγό μου είναι οι σπατάλες, που με κατηγορεί ότι κάνω. Αφού η οικογένειά μας έχει οικονομική άνεση, είναι κακό να ξοδεύω κάτι πάρα πάνω, αφού αυτό με ευχαριστεί; Μου αρέσει να τα έχω όλα πλούσια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το να ξοδεύει κανείς όσα χρειάζονται για μιά άνετη διαβίωση της οικογενείας, εφ´ όσον έχει αυτή τη δυνατότητα, είναι ευχάριστο. Γι αυτό ο Θεός μας χαρίζει πλούσια τα αγαθά Του, για να τα απολαμβάνουμε εμείς τα παιδιά Του!
Προσοχή όμως! Να τα απολαμβάνουμε, όχι να τα πετάμε στα σκουπίδια. Αυτό είναι προσβολή στον Ουράνιο Πατέρα μας, που τα χαρίζει για να τα απολαμβάνουν όλα τα παιδιά Του. Όταν ένας έχει στην κατοχή του περισσότερα από τα αγαθά που χρειάζεται, δίκαιο είναι να εφαρμόζει αυτό που γράφει ο Απόστολος Παύλος: "το δικό σας περίσσευμα να προστεθεί στο υστέρημα των άλλων ...για να υπάρξει ισότητα" (Β´ Κορ.8,14).
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε διαχειριστές των αγαθών του Θεού. Δεν έχει δικαίωμα ο ένας να σπαταλά χρήματα, ή από κακή διαχείριση να πετά στα σκουπίδια τρόφιμα, τη στιγμή που ο άλλος στερείται την αναγκαία τροφή ή δέν έχει να πάρει το φάρμακο που θα του χαρίσει την υγεία.
Κατά μία πρόσφατη στατιστική, μέσα σε ένα έτος, σε όλο τόν κόσμο, πετάχτηκαν 1.300.000.000 τόνοι τρόφιμα, τη στιγμή που πεινούν περίπου 1.000.000.000 αδελφοί μας!
Με μία συνετή διαχείριση θα μπορούσαν όλα αυτά τα τρόφιμα που πετιώνται στα σκουπίδια να διαθρέψουν σχεδόν όλους τους πεινασμένους του πλανήτη μας! Γι αυτό είναι απαραίτητο να υπολογίζει κανείς σωστά τις πραγματικές ανάγκες του, και ό,τι του περισσεύει να μη το πετάει, αλλά να φροντίζει να το δίνει σε φτωχές οικογένειες και φιλανθρωπικά Ιδρύματα, για να αξιοποιούνται. Ή ακόμη, να μάθει κανείς τρόπους να συντηρεί τα φαγητά που περισσεύουν ή τρόφιμα των οποίων λήγει η ημερομηνία τους, και να τα διατηρεί με κάποια άλλη μορφή.
Δυστυχώς σπατάλη γίνεται όχι μόνο σε τρόφιμα, αλλά και σε τόσα άλλα είδη.
Οι ελκυστικές διαφημίσεις και οι προθήκες των καταστημάτων παρασύρουν τον σύγχρονο άνθρωπο να αντικαθιστά συχνά πολλά πράγματα -ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και τόσα άλλα που κοστίζουν- ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να ζήσει και με αυτά που αρχικά απέκτησε· ή να αγοράζει πράγματα ελκυστικά, τα οποία όμως απλώς τα διατηρεί στο σπίτι χωρίς να του χρησιμεύουν σε τίποτε. Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο πολλών, που γυρίζουν στίς αγορές, κοιτάζουν τις βιτρίνες και αγοράζουν ό,τι τους εντυπωσιάζει, χωρίς προηγουμένως να είχαν σκεφθεί ότι αυτό θα τους ήταν χρήσιμο! Και αυτό δέν συμβαίνει μόνον σε όσους έχουν χρήματα, αλλά και σε όσους δεν έχουν και τα αγοράζουν με δανεικά, με τις πιστωτικές κάρτες. (Και αρχίζουν μετά τα δράματα στις οικογένειες!)
Παραπονούνται πολλοί για την οικονομική δυσκολία που έχουν στο σπίτι τους. Χρήσιμο θα ήταν να σκεφθούν μήπως με μία νέα αξιολόγηση των πραγματικών αναγκών και με την αποφυγή σπατάλης σε δευτερεύουσες ανάγκες, θα μπορούσαν να αποκτήσουν περισσότερη οικονομική άνεση; Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια γιά βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας, όταν αποφεύγουμε τα περιττά και περιοριζόμαστε στα όντως χρήσιμα και αναγκαία.
Η αποφυγή κάθε σπατάλης και η συνετή οικονομία έχουν πάντα ευεργετικά αποτελέσματα στην οικογενειακή μας αρμονική διαβίωση.

 

bullets