Συνέβησαν

Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Ι.ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΒΟΥΡΔΟΥΡΙΟΥ (BURDUR) ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ

Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Ι.ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΒΟΥΡΔΟΥΡΙΟΥ (BURDUR) ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ

Συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης της ρωμαίικης εκκλησίας στο Καβακλί του Βουρδουρίου

Ο Περιφεριακός Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού του Βουρδουρίου δήλωσε ότι η ανακαίνιση της Ρωμαίικης Εκκλησίας στο Καβακλί θα ολοκληρωθεί το 2014.

Ο κ.Μεχμέτ Τανίρ γνωσοποιώντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης του ναού μας πληροφόρησε ότι το κτίσμα είναι του 19 αιώνα που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ναός. Το 1950 αγοράστηκε από ιδιώτη και περιήλθε στο δημόσιο.

Ο κ.Τανίρ διευκρίνισε ότι: « γίνονται εργασίες υποστήριξης, επισκευής, ανάδειξης, και διαρρύθμισης του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας που θα λειτουργήσει ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.Ανήκει στη Διεύθυνση Στατικής Έρευνας και Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Ατταλείας. Το ποσόν που δόθηκε φέτος για τις εργασίες είναι 1 εκατ.τουρκικές λίρες και θα δοθούν συνολικά για την ανακαίνιση 2 εκατομ. 156 χιλιάδες τουρκικές λίρες ως τον επόμενο χρόνο. Με ένα κονδύλι 300 χιλ τουρ.λιρών που λάβαμε πέρσι επισκευάσαμε την οροφή του κτηρίου. Φέτος εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση των τοίχων και των κρασπέδων, το χτίσιμο εξωτερικών στηρικτικών τοίχων, καθώς και το χτίσιμο χώρων υγιεινής και φιλοξενίας των εργαζομένων προσέχοντας η επέμβασή μας να γίνει αρμονικά. Παράλληλα γίνονται εργασίες υποστήριξης και ανακαίνισης. Στο εσωτερικό του κτιρίου ενισχύονται οι κολώνες. Οι ειδικοί προσπαθούν να αναδείξουν και τις υπάρχουσες αγιογραφίες. Θα υπάρχουν βιτρίνες, ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες καθοδήγησης».

http://www.hristiyangazete.com/2012/10/burdur-kavakli-rum-ortodoks-kilisesi-restorasyon-calismalarinda-son-durum/

Πατριαρχικά εγκαίνια του Καθολικού του Οικολογικού Μοναστηριού

egkainia-xrysopigis

Τα εγκαίνια του νέου Καθολικού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής τέλεσε την Κυριακή στα Χανιά, παρουσία πλήθους πιστών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στην τελετή και στη θεία λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, οι Μητροπολίτες Προύσης Ελπιδοφόρος και Αυστρίας Αρσένιος ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Ιεράρχες της Κρήτης και Μητροπολίτες από άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Το νέο Καθολικό της Μονής ανεγέρθηκε με υλικά της περιοχής και είναι σχεδιασμένος για την βιοκλιματική λειτουργία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσοπηγή Χανίων θεωρείται το πλέον «οικολογικό μοναστήρι» αφού τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η αδελφότητά του εφαρμόζει κανόνες βιολογικής καλλιέργειας για την παραγωγή αγροτικών προιόντων στη γη της Μονής. Παράλληλα, στην κατεύθυνση του μηνύματος που εκπέμπει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαιτέρως της νέας γενιάς για ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της Δημιουργίας του Θεού.

Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε σε χώρο της Μονής ειδικό Κέντρο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης το οποίο εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Περισσότερα...

Ο ΑΣΚΗΤΙΚΟΣ, ΦΛΟΓΕΡΟΣ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΟΙΔΙΜΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ

Στίς 28 Ἰουλίου ἐ.ἔ. στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης ἐτελέσθη 40νθήμερο Μνημόσυνο γιά τόν Ἀοίδιμο Μητροπολίτη Νικοπόλεως καί Πρεβέζης Κυρού Μελετίου παρουσία Ἀρχιερέων, Κληρικῶν καί πλήθους πιστῶν. Τήν ἐπιμνημόσυνο ὁμιλία γιά τόν ἁγιασμένο βίο, τά ἔργα καί δράσεις τοῦ ἐκλιπώντος ἐξεφώνησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας. Ἀκολουθεί τό κείμενο τῆς Ὁμιλίας.

Περισσότερα...

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

patriarxeion

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

vartholomaios

Περισσότερα...

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ (14-18 Ιουλίου)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἡ Ἐπίσκεψις τοῦ Πατριάρχου εἰς Ἀττάλειαν

Ἀδελφικῇ προσκλήσει τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας, Ὑπερτίμου καί Ἐξάρχου Σίδης καί Ἀτταλείας, κ. Σωτηρίου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη ἀπό 14-18 τ.μ. Ἰουλίου τήν Ἀττάλειαν, εἰς τόν Ἱ. Ναόν τοῦ Ἁγίου Ἀλυπίου τοῦ Κιονίτου τῆς ὁποίας Οὗτος ἐχοροστάτησε τήν Κυριακήν τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Δ' Οἰκουμενικῆς Συνόδου, 15ην ἰδίου. Εἰς τό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας τόν ὑψηλόν ἐπισκέπτην τῆς Ἐπαρχίας του προσεφώνησεν ὁ οἰκεῖος Ποιμενάρχης καί ἀπήντησεν ὁ Πατριάρχης ὁμιλήσας ἐκτενῶς πρός τό πολυπληθές ἐκκλησίασμα ἀποτελούμενον κυρίως ἐκ Ρώσσων ὁμοδόξων ἀδελφῶν ἐγκατεστημένων ἐν Ἀτταλείᾳ καί τῇ εὐρυτέρᾳ περιοχῇ, διό καί ἀμφότεραι αἱ ὁμιλίαι μετεγλωττίσθησαν εἰς τήν ρωσσικήν γλῶσσαν.

Περισσότερα...