Συνέβησαν

Εμφανίστηκε μεγάλη βυζαντινή εκκλησία στην Αττάλεια

Δεν έχουν τελειωμό τα τελευταία χρόνια οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις βυζαντινών εκκλησιών σχεδόν τελείως «συμπτωματικά» σε όλη την έκταση της Τουρκίας, όπου συχνά προκαλούν το δέος στους σημερινούς κατοίκους της υπενθυμίζοντας τους ποιοι είναι οι πραγματικοί γηγενείς και ιδιόκτητες αυτής της ιστορικής γης.

Τελευταίο περιστατικό στην περιοχή της Αττάλειας, όπου σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα τελείως «συμπτωματικά» ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια μιας μεγαλοπρεπούς βυζαντινής ελληνορθόδοξης εκκλησίας, η οποία επί αιώνες ήταν θαμμένη από τον χρόνο και από την ιστορία και τώρα αναδύθηκε στην επιφάνεια.

Εμφανίστηκε μεγάλη βυζαντινή εκκλησία στην Αττάλεια

Περισσότερα...

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΥΑ

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αλάνιας, για πρώτη φορά εφέτος, αξιώθηκαν να συμμετάσχουν σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.
(Τα τρία προηγούμενα χρόνια, ελλείψει ιδιοκτήτου ναού, οι τοπικές αρχές παραχωρούσαν χώρο μόνον για πρωϊνή Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Πάσχα).

Εφέτος, στον νεόκτιστο Ι.Ναό της Παναγίας Πισιδιώτισσας, (με μόνιμο πλέον Ιερέα τον π. Κωνσταντίνο Shevchenko, βοηθούμενον στο Αναλόγιον από την μουσικόν Πρεσβυτέρα του Άννα και Χορόν Ιεροψαλτών, οι πιστοί με ευλάβεια και χαρά προσήλθαν στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες, που τελέστηκαν, πρωί και απόγευμα, κατά την εκκλησιαστική τάξη, καθ´ όλες τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Την Κυριακή των Βαΐων ο Ιερός Ναός στολίστηκε με κλάδους φοινίκων, (που έχει άφθονους η περιοχή) για την υποδοχή του Νυμφίου της Εκκλησίας.
Την Μεγάλη Πέμπτη έγινε η έξοδος του Εσταυρωμένου, τον οποίον ο π. Κωνσταντίνος είχε αγιογραφήσει (Αγιογράφος ο ίδιος).
Την Μεγάλη Παρασκευή έγινε η λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου, τον οποίο τα ευλαβικά χέρια των κυριών είχαν, με πολλή επιμέλεια, στολίσει.
Την δε αγία Νύχτα της Αναστάσεως προέστη της Τελετής της Αναστάσεως και της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη, ο οποίος στο τέλος ευλόγησε τα κόκκινα αυγά και τα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια.

Ο Σεβ. Τελμησσού, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, προέστη του Εσπερινού της Αγάπης στον Ι.Ν. Αγ. Παύλου & Αγίου Αλυπίου Ατταλείας, όπου -για έκτη χρονιά -τελέστηκαν κανονικά όλες οι Ι. Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες.

Περισσότερα...

Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αγ.Νικολάου Σεούλ Κορέας

O ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ

Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, που είναι αφιερωμένη στον θρίαμβον της Ορθοδοξίας, στον Καθεδρικόν Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σεούλ, της θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος, με συλλειτουργούς τον π. Ρωμανό Kavchak και τον π. Αντώνιο Lim. ( Και τούτο, κατόπιν παρακλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου π. Αμβροσίου, ο οποίος την ημέρα εκείνη, για ειδικούς λόγους, έπρεπε να ευρίσκεται στο Τζοντζού). Μετά την θείαν Λειτουργίαν έγινε,κατά την εκκλησιαστική τάξη, η λιτάνευση των ιερών εκόνων πέριξ του Ναού, ενώ η χορωδία έψαλλε σχετικούς ύμνους.
Στο τέλος ο Ιερουργός Ιεράρχης ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα να διέλθουν το "στάδιον των αρετών", την Αγίαν και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, με υγείαν, κατάνυξη και νικηφόρους πνευματικούς αγώνες, ώστε με αγιασμένες ψυχές να αξιωθούμε όλοι να προσκυνήσουμε τα άγια Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας.

Περισσότερα...

Απονομή Οφφικίων στον π. Άγγελο Βακαλόπουλο

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Καθεδρικόν Ι.Ναόν Αγ. Αθανασίου Κύμης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ετίμησε με τα Οφφίκια του Πρωτοπρεσβυτέρου και του Πνευματικού - Εξομολόγου τον π. Άγγελο Βακαλόπουλο.

Ο π. Άγγελος, είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Minnesota U.S.A., Προϊστάμενος Τμήματος του Υπουργείου Γεωργίας και από ένθεο ζήλο να διακονήσει την Εκκλησία προσήλθε στην Ιερωσύνη.
Εκτός από την ιερατική του διακονία στην Ι.Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου στην οποίαν ως Ιερέας οργανικώς ανήκει, εξυπηρετεί εθελοντικά και τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες της Ι. Μητροπόλεως Πισιδίας και των Εξαρχιών αυτής Ατταλείας και Αλάγιας. Οσάκις οι υπηρεσιακές του υποχρεώσεις το επιτρέπουν, χρησιμοποιεί ημέρες από την ετήσια άδεια απουσίας εκ της υπηρεσίας του και μεταβαίνει πρόθυμα, με δικές του δαπάνες, μετά της Πρεσβυτέρας του Μαρίας, Εκπαιδευτικού, και ιερουργεί στους Ι.Ναούς της Ν.Α. Μικρασιατικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Εις αναγνώρισιν της εθελοντικής, αφοσιωμένης και ανιδιοτελούς αυτής διακονίας του στην Εκκλησία, μετά από σχετική εισήγηση του Μητροπολίτου Πισιδίας, ο Σεβ. Καρυστίας κ. Σεραφείμ, στην Ι. Μητρόπολη του οποίου ανήκει ο π. Άγγελος, του απένειμε το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, και συγχρόνως με ειδική Ευχή τον κατέστησε Πνευματικόν, για να τελεί και το Ιερόν Μυστήριον της Μετανοίας- Εξομολογήσεως.
Εκφράζοντες τα θερμά συγχαρητήρια όλων στον Πρωτοπρεσβύτερον π. Άγγελον,
ευχόμαστε επί έτη μακρά, με καλή υγεία να συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες ιερατικές υπηρεσίες του στους "εγγύς και μακράν" αδελφούς μας.

Περισσότερα...

Ο πρώτος Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον νεόδμητο Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάνυα 20.3.2016