Συνέβησαν

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

(4/5/2014)

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που σήμερα και πάλιν ευρίσκομαι μαζί σας στην έδρα της ιστορικής πλέον Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται προς τον αγαπητό Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως, για την πρόσκληση να προσευχηθούμε όλοι μαζί στο καθιερωμένο ετήσιο ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των Μεγάλων Ευεργετών, των Ευεργετών, Δωρητών και όλων των αειμνήστων μελών της Ενώσεως Σπάρτης. Σήμερα για μία ακόμη φορά μνημονεύσαμε με ιδιαίτερη συγκίνηση τον αοίδιμο παπα-Ιωακείμ Πεσματζόγλου, που- ως άλλος Μωυσής- οδήγησε σώον τον λαόν του από τη Σπάρτη μέχρις εδώ, και συνέχισε, μαζί με τον Άγιον, όντως, Σπάρταλη Μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιον, να στηρίζει το καταπονημένο ποίμνιο. Οι τάφοι τους, πίσω από το Άγιο Βήμα του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, διατρανώνουν τη θυσιαστική αγάπη και αφοσίωσή τους προς τους Σπαρταλήδες.
Αυτή η διαρκής άσβεστη μνήμη των ηρωικών και μαρτυρικών προγόνων και η παράδοσή της στις επόμενες γενεές ίσως από μόνη της θα καταξίωνε την ίδρυση της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας. Όμως, τα δραστήρια κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια και τα Μέλη της Ενώσεως και μάλιστα το τωρινό Συμβούλιο, με τον ακαταπόνητο χαρισματικό Πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, διακεκριμένο εκπαιδευτικό, έχετε ξανοιχτεί σε τόσους τομείς, που όσοι σας παρακολουθούμε μένουμε έκθαμβοι!

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

(Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας 4 Μαΐου 2014)

"Ἰωσήφ τόν θαυμαστόν εὐφημήσωμεν, πιστοί, συνάμα Νικοδήμῳ καί πισταῖς Μυροφόροις" (Ωδή θ´ κανόνος των Μυροφόρων).

Σήμερα, αδελφοί, στην Εκκλησία μας μνημονεύουμε τα ιερά πρόσωπα που συνδέονται με το πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας, τον Νικόδημο, τον Ιωσήφ και τις Μυροφόρες γυναίκες.
Όπως διηγούνται τα ιερά Ευαγγέλια, ο Νικόδημος και ο Ιωσήφ αποκαθήλωσαν το άχραντο σώμα του Ιησού από τον Σταυρό και το ενταφίασαν. Οι ευλαβείς γυναίκες τηρώντας τα ταφικά έθιμα έσπευσαν νωρίς το πρωί στον σφραγισμένο τάφο με τα μύρα, για να εκφράσουν την αγάπη τους προς τον διδάσκαλο.
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι το θαυμαστό θάρρος τους. Οι δύο τόλμησαν να τιμήσουν και να ενταφιάσουν το σώμα του καταδικασμένου Χριστού και οι γυναίκες δεν δίστασαν να σπεύσουν στον τάφο του πριν ακόμη ξημερώσει, παρὀλο που ο Ιησούς ελογίσθη ανάμεσα στους ανόμους και τους κακούργους.
Ὀμως πίσω από την τόλμη και το θάρρος κρύβεται η αγάπη. Και "Ἡ ἀγάπη ἔξω βάλλει τόν φόβον", (Α' Ιω.4,18).

Περισσότερα...

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΤΖΙΓΚΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στον Εστπερινό της Κυριακῆς των Μυροφόρων
3 Μαΐου 2014

Όπως κάθε χρόνο εορτάστηκε κι εφέτος η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν επί αιώνες στην Αττάλεια και μετά τον διωγμόν του 1922 βρίσκεται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου.( Η περιοχή από Σφαγεία μετονομάστηκε σε Ταύρος, προφανώς για να ενθυμούνται οι Ατταλειώτες, που εγκατεστάθηκαν εκεί, την μεγάλη οροσειρά του Ταύρου που περιβάλλει την Αττάλεια και όχι μόνον).
Στον Μέγα Πανηγυρικόν Εσπερινό, με την άδειαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πισιδίας π.Σωτήριος. Έλαβαν μέρος δώδεκα Ιερείς, πολλοί εκ των οποίων -όπως και ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ραφαήλ- κατάγονται από την περιοχή, που περιλαμβάνεται στον Νομό Ατταλείας.

Περισσότερα...

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΣΠΑΡΤΑΛΗΔΩΝ

Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου 2014

Η "Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας" κατά τον Ετήσιον Εορτασμόν της, στον Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Νέας Ιωνίας, την Κυριακήν των Μυροφόρων ετέλεσε Αρτοκλασίαν υπέρ υγείας των Μελών της και όλων των συμπαραστατών στην εκπλήρωση των σκοπών της.
Στο τέλος της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας, της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος, (προσκληθείς πρός τούτο υπό του συμπροσευχομένου οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου κ. Κωνσταντίνου) τελέστηκε Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των Αρχιερέων, Ιερέων και πάντων των εν Σπάρτη και εκ Σπάρτης της Πισιδίας,-καθ´ οιονδήποτε τρόπον τελειωθέντων- πατέρων και αδελφών, καθώς και των Ευεργετών της Ενώσεως.
Με την διανομήν του Αντιδώρου ο λειτουργός Ιεράρχης διένειμε στους εκκλησιαζομένους ως ευλογίαν την εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, αντίγραφο της αρχαίας βυζαντινής Εικόνας, που βρισκόταν στην Σωζόπολη της Πισιδίας, (σημερινή πόλη Ουλούμπορλου) και είναι γνωστή για θαύματά της από τον 6ον αιώνα).

Από την Αρχιερατική θ. Λειτουργία και το Μνημόσυνο στον Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας.

kyriaki-myroforon

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

(Ι.Ν. Αγίας Σκέπης Παπάγου 27 Μαΐου 2014)

Την σημερινή Κυριακή, την αμέσως μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Εκκλησία μας την έχει αφιερώσει στην Ομολογία του Αποστόλου Θωμά. Σ´ αυτό το γεγονός αναφέρονται σήμερα το Ιερόν Ευαγγέλιον και ωρισμένοι ύμνοι της εορτής.
Κατά την πρώτην εμφάνιση του Αναστάντος Κυρίου στους Μαθητές Του ο Θωμάς έλλειπε. "Τότε οικονομικώς ουχ ευρέθη μετ´ αυτών" αναφέρει το Δοξαστικόν των Στιχηρών του Εσπερινού. Ήταν οικονομία Θεού να μη βρίσκεται ανάμεσα τους. Γιατί άραγε;

Περισσότερα...