Συνέβησαν

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2016

20/3/2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2016
"Ευρήκαμεν τον Ιησούν"

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας εορτάζουμε οι Ορθόδοξοι σε όλον τον κόσμο, την Α' Κυριακή της Μεγ. Τεσσαρακοστής. Δεν υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητος θρήσκευμα , χώρα ή οιοδήποτε έθνος, που να πολεμήθηκε τόσο σκληρά, επί τόσους αιώνες, από τόσους εχθρούς και να επέζησε, όσο η Ορθόδοξη Εκκλησία! Γνωστά τα ιστορικά γεγονότα. Πολεμήθηκε η Εκκλησία στο πρόσωπο του Ιησού, του θείου Ιδρυτού της, από τη νηπιακή Του ηλικία, που κινδύνευσε να σφαγιασθεί από το στρατό του Ηρώδη. Από τότε και μέχρι σήμερα πολεμάται από ποικίλους εχθρούς. Και όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνον επιβίωσε, αλλά και μεγαλούργησε. Και το σπουδαίο· όσο πιό πολύ πολεμάται τόσο πιό πολύ δυναμώνει και επεκτείνεται. Και αυτό είναι φυσικό, γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο Ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Η κεφαλή του σώματος της μιάς του Χριστού Εκκλησίας, όπως γράφει ο Απ. Παύλος, είναι ο Χριστός ( βλέπε Εφ. 122-23 & 5,23). Επομένως η Εκκλησία μένει πάντα ανίκητη, αφού και ο Χριστός ως Παντοδύναμος Θεός από καμμία δύναμη δεν μπορεί να νικηθεί. Γι αυτό ο Ιησούς διεκήρυξε ότι την Εκκλησία Του ούτε οι δυνάμεις του Άδη δεν θα την κατανικήσουν (βλέπε Ματθ. 16,18). Θα πορεύεται πάντοτε "από δόξα σε δόξα" (Β´ Κορ. 3,18) μαζί με τα μέλη της, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Περισσότερα...

ΣΥΕΔΡΑ 28 Φεβρουαρίου 2016

Επίσκεψη στα αρχαία Σύεδρα

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, μιά ηλιόλουστη μέρα, μετά τη θεία Λειτουργία στην Παναγία Πισιδιώτισσα, ὸσοι μπορέσαμε από την Ορθόδοξη Κοινότητα της Αλάνυας επισκεφθήκαμε την ερειπωμένη πόλη Σύεδρα. Ήταν μια αρχαία ελληνιστική πόλη, που ιδρύθηκε το 3ον π.Χ. αιώνα, στο ανατολικό άκρο του σημερινού Νομού Ατταλείας, σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την Αλάνυα, μετά το Μὰχμουτλαρ. Τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα, φανερώνουν ότι στην αρχαιότητα ήταν μια μεγάλη και ευημερούσα πόλη. Από τον 3ον μ.Χ. αιώνα τα Σύεδρα ήταν έδρα Επισκοπής, που υπαγόταν στην Μητρόπολη Σίδης.

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΑΝΥΑΣ 15/11/2015

 

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπομεν πρός τον Κύριόν μας Ιησούν Χριστόν, τον Δομήτορα της Εκκλησίας για όσα θαυμαστά απολαμβάνουμε σήμερα, και αναφωνούμε: "Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει πρός ύμνον των θαυμασίων Σου".

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου
ΣΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ & Ι.N. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΑΝΥΑΣ
15/11/2015

Από την αρχαιότητα ως γνωστόν η μουσική- άσματα και χοροί- συνόδευαν τα μεγάλα γεγονότα της ζωής των ανθρώπων. Γι' αυτό στην Μυθολογία διαβάζουμε ότι σε δύο από τις 9 Μούσες είχαν δοθεί τα ονόματα Ευτέρπη και Τερψιχόρη, που σημαίνουν ότι η μουσική ευ-τέρπει καλώς τέρπει, (ευχαριστεί τον άνθρωπο) και τέρπει διά του χορού.
Αλλά και ο 150ός Ψαλμός, της Παλαιάς Διαθήκης προτρέπει:
"Αινείτε τον Θεόν έν ψαλτηρίω και κιθάρα. Αινείτε Αυτόν έν τυμπάνω και χορώ·
Αινείτε Αυτόν έν χορδαίς και οργάνω".
Γι' αυτό, κι εμείς σήμερα, το χαρμόσυνο γεγονός των Θυρανοιξίων του Ορθοδόξου Πολιτιστικού Κέντρου Αλάνυας μετά του Ιερού Ναού της Παναγίας Πισιδιώτισσας, θα το εορτάσουμε, στη συνέχεια, με μουσικά όργανα, με τραγούδια και χορούς.

Περισσότερα...

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΑΝΥΑΣ Μ.ΑΣΙΑΣ 15/11/2015

panagia-pisidiotisa

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ετέλεσε τα Θυρανοίξια του νεόκτιστου Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάνυας, στα όρια του Νομού Ατταλείας.
Η ονομασία εδόθη από την ιστορική μυρόβλητη εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης Πισιδιώτισσας, επειδή βρισκόταν στον ομώνυμο ναό της στην Σωζόπολη της Πισιδίας (σημ. Ουλούμπορλου-ωραία πόλις) και ήταν γνωστή για τα θαύματά της από τον 6ο αιώνα.

Περισσότερα...