Συνέβησαν

Συνέβησαν

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΥ ΙΩΒ ΣΤΗΝ ALANYA ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

alanya

Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, λειτούργησε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017, επί τη εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στον Ι. Ναό της Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάγιας (σημερινή Alanya) στη Μικρά Ασία.
Τον Αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων τέλεσε στην θάλασσα ο εφημέριος π. Κωνσταντίνος Σευσένκο.

Περισσότερα...

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΥ ΙΩΒ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (ΦΩΤΟ)

attaleia

Των ιερών Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας της εορτής των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό των Αγίων Παύλου και Αλυπίου στην Αττάλεια, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ.

Περισσότερα...

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

eortasmos-pisidias-00

Ο πρώτος εορτασμός της Παναγίας Πισιδιώτισσας έγινε την 3η Σεπτεμβρίου 2016 στον νεόδμητον ομώνυμον ιερόν ναόν Της στην Αλάνυα.

Ο εορτασμός άρχισε με τον Μέγα Πανηγυρικόν Εσπερινόν της Παραμονής και την επόμενη ημέρα τελέσθηκαν ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ειδικά οι επισκέπτες ήρθαν να μοιραστούν τη χαρά. Οι ύμνοι εψάλησαν από την νέα Ιερά "Ακολουθία της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χαριτοβρύτου Πισιδιωτίσσης" την οποίαν συνέταξε ο Υμνογράφος Δρ Χαραλάμπης Μπούσιας από την Αθήνα. Το πρώτο Απολυτίκιον της Εορτής είχε γραφεί από τον κ. Στέφανον Τσερπάνη (που κατάγεται από την Αττάλεια) και έχει μεταφραστεί στα ρωσικά και ψάλλεται από τη χορωδία. Τους ύμνους της Εορτής έψαλλε ο Πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, που διδάσκει βυζαντινή μουσική στη Μόσχα. Το β' μέρος της Θ. Λειτουργίας έψαλλε η Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση της μουσικου Πρεσβυτέρας Άννας Shevchenko. Της θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Σωτήριος με συλλειτουργούς τον Αγιορείτη Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο (αρχιτέκτονα, με τα σχέδια και την επίβλεψη του οποίου κτίστηκε το Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο Αλάνυας μετά του Ναού), τον Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Anishchenko, εξ Ατταλείας, Πρωτοπρ. π. Θεόδωρο Μαρινόπουλο, από την Καλαμάτα, Πρωτοπρ. π. Λάμπρο Φωτόπουλο, από την Αθήνα, και τον εφημέριο του Ναού Οικονόμο π. Κωνσταντίνο Shevchenko.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΙΣΙΔΙΑΣ

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΙΣΙΔΙΑΣ-ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ
Κυριακή Αγίων Πατέρων Δ' Οικουμενικής Συνόδου
Αλάνυα 17/7/2016

Αγαπητοί μου αδελφοί, σε κάθε θεία Λειτουργία, που έρχεται ανάμεσά μας ο Χριστός, με την μορφή του Αγίου Άρτου και του Τιμίου Του αίματος ανάμεσά μας, οι άγιοι Άγγελοι περιβάλλουν την Αγία Τράπεζα, αλλά και οι Άγιοι και μάλιστα εκείνοι των οποίων την μνήμη επιτελούμε την ημέρα εκείνη. Εμείς δεν τους βλέπουμε με τα σωματικά μάτια, αισθανόμαστε όμως την παρουσία τους με το πνεύμα μας, την ψυχή μας. Έρχονται, λοιπόν, ανάμεσά μας για να δεχτούν τους ύμνους μας, τις ευχαριστίες μας,, αλλά και τους στεναγμούς της καρδιάς μας, τα αιτήματά μας για να τα μεταφέρουν στον Άγιο Θεό,την πηγή παντός αγαθού.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Κήρυγμα στην εορτή του Απ. Παύλου
Ατάλεια 29 Ιουνίου 2016

"Περιπατεῖτε ἐν ἀγάπῃ, καθώς καί ὁ Χριστός ἠγάπησεν ἡμᾶς "(Ἐφ. 5,2).

Περισσότερα...

Εμφανίστηκε μεγάλη βυζαντινή εκκλησία στην Αττάλεια

Δεν έχουν τελειωμό τα τελευταία χρόνια οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις βυζαντινών εκκλησιών σχεδόν τελείως «συμπτωματικά» σε όλη την έκταση της Τουρκίας, όπου συχνά προκαλούν το δέος στους σημερινούς κατοίκους της υπενθυμίζοντας τους ποιοι είναι οι πραγματικοί γηγενείς και ιδιόκτητες αυτής της ιστορικής γης.

Τελευταίο περιστατικό στην περιοχή της Αττάλειας, όπου σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα τελείως «συμπτωματικά» ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια μιας μεγαλοπρεπούς βυζαντινής ελληνορθόδοξης εκκλησίας, η οποία επί αιώνες ήταν θαμμένη από τον χρόνο και από την ιστορία και τώρα αναδύθηκε στην επιφάνεια.

Εμφανίστηκε μεγάλη βυζαντινή εκκλησία στην Αττάλεια

Περισσότερα...

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΥΑ

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αλάνιας, για πρώτη φορά εφέτος, αξιώθηκαν να συμμετάσχουν σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.
(Τα τρία προηγούμενα χρόνια, ελλείψει ιδιοκτήτου ναού, οι τοπικές αρχές παραχωρούσαν χώρο μόνον για πρωϊνή Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Πάσχα).

Εφέτος, στον νεόκτιστο Ι.Ναό της Παναγίας Πισιδιώτισσας, (με μόνιμο πλέον Ιερέα τον π. Κωνσταντίνο Shevchenko, βοηθούμενον στο Αναλόγιον από την μουσικόν Πρεσβυτέρα του Άννα και Χορόν Ιεροψαλτών, οι πιστοί με ευλάβεια και χαρά προσήλθαν στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες, που τελέστηκαν, πρωί και απόγευμα, κατά την εκκλησιαστική τάξη, καθ´ όλες τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Την Κυριακή των Βαΐων ο Ιερός Ναός στολίστηκε με κλάδους φοινίκων, (που έχει άφθονους η περιοχή) για την υποδοχή του Νυμφίου της Εκκλησίας.
Την Μεγάλη Πέμπτη έγινε η έξοδος του Εσταυρωμένου, τον οποίον ο π. Κωνσταντίνος είχε αγιογραφήσει (Αγιογράφος ο ίδιος).
Την Μεγάλη Παρασκευή έγινε η λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου, τον οποίο τα ευλαβικά χέρια των κυριών είχαν, με πολλή επιμέλεια, στολίσει.
Την δε αγία Νύχτα της Αναστάσεως προέστη της Τελετής της Αναστάσεως και της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη, ο οποίος στο τέλος ευλόγησε τα κόκκινα αυγά και τα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια.

Ο Σεβ. Τελμησσού, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, προέστη του Εσπερινού της Αγάπης στον Ι.Ν. Αγ. Παύλου & Αγίου Αλυπίου Ατταλείας, όπου -για έκτη χρονιά -τελέστηκαν κανονικά όλες οι Ι. Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες.

Περισσότερα...

Απονομή Οφφικίων στον π. Άγγελο Βακαλόπουλο

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Καθεδρικόν Ι.Ναόν Αγ. Αθανασίου Κύμης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ετίμησε με τα Οφφίκια του Πρωτοπρεσβυτέρου και του Πνευματικού - Εξομολόγου τον π. Άγγελο Βακαλόπουλο.

Ο π. Άγγελος, είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Minnesota U.S.A., Προϊστάμενος Τμήματος του Υπουργείου Γεωργίας και από ένθεο ζήλο να διακονήσει την Εκκλησία προσήλθε στην Ιερωσύνη.
Εκτός από την ιερατική του διακονία στην Ι.Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου στην οποίαν ως Ιερέας οργανικώς ανήκει, εξυπηρετεί εθελοντικά και τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες της Ι. Μητροπόλεως Πισιδίας και των Εξαρχιών αυτής Ατταλείας και Αλάγιας. Οσάκις οι υπηρεσιακές του υποχρεώσεις το επιτρέπουν, χρησιμοποιεί ημέρες από την ετήσια άδεια απουσίας εκ της υπηρεσίας του και μεταβαίνει πρόθυμα, με δικές του δαπάνες, μετά της Πρεσβυτέρας του Μαρίας, Εκπαιδευτικού, και ιερουργεί στους Ι.Ναούς της Ν.Α. Μικρασιατικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Εις αναγνώρισιν της εθελοντικής, αφοσιωμένης και ανιδιοτελούς αυτής διακονίας του στην Εκκλησία, μετά από σχετική εισήγηση του Μητροπολίτου Πισιδίας, ο Σεβ. Καρυστίας κ. Σεραφείμ, στην Ι. Μητρόπολη του οποίου ανήκει ο π. Άγγελος, του απένειμε το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, και συγχρόνως με ειδική Ευχή τον κατέστησε Πνευματικόν, για να τελεί και το Ιερόν Μυστήριον της Μετανοίας- Εξομολογήσεως.
Εκφράζοντες τα θερμά συγχαρητήρια όλων στον Πρωτοπρεσβύτερον π. Άγγελον,
ευχόμαστε επί έτη μακρά, με καλή υγεία να συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες ιερατικές υπηρεσίες του στους "εγγύς και μακράν" αδελφούς μας.

Περισσότερα...

Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αγ.Νικολάου Σεούλ Κορέας

O ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ

Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, που είναι αφιερωμένη στον θρίαμβον της Ορθοδοξίας, στον Καθεδρικόν Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σεούλ, της θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος, με συλλειτουργούς τον π. Ρωμανό Kavchak και τον π. Αντώνιο Lim. ( Και τούτο, κατόπιν παρακλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου π. Αμβροσίου, ο οποίος την ημέρα εκείνη, για ειδικούς λόγους, έπρεπε να ευρίσκεται στο Τζοντζού). Μετά την θείαν Λειτουργίαν έγινε,κατά την εκκλησιαστική τάξη, η λιτάνευση των ιερών εκόνων πέριξ του Ναού, ενώ η χορωδία έψαλλε σχετικούς ύμνους.
Στο τέλος ο Ιερουργός Ιεράρχης ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα να διέλθουν το "στάδιον των αρετών", την Αγίαν και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, με υγείαν, κατάνυξη και νικηφόρους πνευματικούς αγώνες, ώστε με αγιασμένες ψυχές να αξιωθούμε όλοι να προσκυνήσουμε τα άγια Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας.

Περισσότερα...

Ο πρώτος Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον νεόδμητο Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάνυα 20.3.2016

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2016

20/3/2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2016
"Ευρήκαμεν τον Ιησούν"

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας εορτάζουμε οι Ορθόδοξοι σε όλον τον κόσμο, την Α' Κυριακή της Μεγ. Τεσσαρακοστής. Δεν υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητος θρήσκευμα , χώρα ή οιοδήποτε έθνος, που να πολεμήθηκε τόσο σκληρά, επί τόσους αιώνες, από τόσους εχθρούς και να επέζησε, όσο η Ορθόδοξη Εκκλησία! Γνωστά τα ιστορικά γεγονότα. Πολεμήθηκε η Εκκλησία στο πρόσωπο του Ιησού, του θείου Ιδρυτού της, από τη νηπιακή Του ηλικία, που κινδύνευσε να σφαγιασθεί από το στρατό του Ηρώδη. Από τότε και μέχρι σήμερα πολεμάται από ποικίλους εχθρούς. Και όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνον επιβίωσε, αλλά και μεγαλούργησε. Και το σπουδαίο· όσο πιό πολύ πολεμάται τόσο πιό πολύ δυναμώνει και επεκτείνεται. Και αυτό είναι φυσικό, γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο Ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Η κεφαλή του σώματος της μιάς του Χριστού Εκκλησίας, όπως γράφει ο Απ. Παύλος, είναι ο Χριστός ( βλέπε Εφ. 122-23 & 5,23). Επομένως η Εκκλησία μένει πάντα ανίκητη, αφού και ο Χριστός ως Παντοδύναμος Θεός από καμμία δύναμη δεν μπορεί να νικηθεί. Γι αυτό ο Ιησούς διεκήρυξε ότι την Εκκλησία Του ούτε οι δυνάμεις του Άδη δεν θα την κατανικήσουν (βλέπε Ματθ. 16,18). Θα πορεύεται πάντοτε "από δόξα σε δόξα" (Β´ Κορ. 3,18) μαζί με τα μέλη της, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Περισσότερα...

ΣΥΕΔΡΑ 28 Φεβρουαρίου 2016

Επίσκεψη στα αρχαία Σύεδρα

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, μιά ηλιόλουστη μέρα, μετά τη θεία Λειτουργία στην Παναγία Πισιδιώτισσα, ὸσοι μπορέσαμε από την Ορθόδοξη Κοινότητα της Αλάνυας επισκεφθήκαμε την ερειπωμένη πόλη Σύεδρα. Ήταν μια αρχαία ελληνιστική πόλη, που ιδρύθηκε το 3ον π.Χ. αιώνα, στο ανατολικό άκρο του σημερινού Νομού Ατταλείας, σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την Αλάνυα, μετά το Μὰχμουτλαρ. Τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα, φανερώνουν ότι στην αρχαιότητα ήταν μια μεγάλη και ευημερούσα πόλη. Από τον 3ον μ.Χ. αιώνα τα Σύεδρα ήταν έδρα Επισκοπής, που υπαγόταν στην Μητρόπολη Σίδης.

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου
ΣΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ & Ι.N. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΑΝΥΑΣ
15/11/2015

Από την αρχαιότητα ως γνωστόν η μουσική- άσματα και χοροί- συνόδευαν τα μεγάλα γεγονότα της ζωής των ανθρώπων. Γι' αυτό στην Μυθολογία διαβάζουμε ότι σε δύο από τις 9 Μούσες είχαν δοθεί τα ονόματα Ευτέρπη και Τερψιχόρη, που σημαίνουν ότι η μουσική ευ-τέρπει καλώς τέρπει, (ευχαριστεί τον άνθρωπο) και τέρπει διά του χορού.
Αλλά και ο 150ός Ψαλμός, της Παλαιάς Διαθήκης προτρέπει:
"Αινείτε τον Θεόν έν ψαλτηρίω και κιθάρα. Αινείτε Αυτόν έν τυμπάνω και χορώ·
Αινείτε Αυτόν έν χορδαίς και οργάνω".
Γι' αυτό, κι εμείς σήμερα, το χαρμόσυνο γεγονός των Θυρανοιξίων του Ορθοδόξου Πολιτιστικού Κέντρου Αλάνυας μετά του Ιερού Ναού της Παναγίας Πισιδιώτισσας, θα το εορτάσουμε, στη συνέχεια, με μουσικά όργανα, με τραγούδια και χορούς.

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΑΝΥΑΣ 15/11/2015

 

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπομεν πρός τον Κύριόν μας Ιησούν Χριστόν, τον Δομήτορα της Εκκλησίας για όσα θαυμαστά απολαμβάνουμε σήμερα, και αναφωνούμε: "Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει πρός ύμνον των θαυμασίων Σου".

Περισσότερα...

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΑΝΥΑΣ Μ.ΑΣΙΑΣ 15/11/2015

panagia-pisidiotisa

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ετέλεσε τα Θυρανοίξια του νεόκτιστου Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάνυας, στα όρια του Νομού Ατταλείας.
Η ονομασία εδόθη από την ιστορική μυρόβλητη εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης Πισιδιώτισσας, επειδή βρισκόταν στον ομώνυμο ναό της στην Σωζόπολη της Πισιδίας (σημ. Ουλούμπορλου-ωραία πόλις) και ήταν γνωστή για τα θαύματά της από τον 6ο αιώνα.

Περισσότερα...

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ 14/11/2015

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ Ι.ΝΑΟ. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ

Με την ευκαιρία της μεταβάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αλάνυα, για τα Θυρανοίξια του Ι. Ν. της Παναγίας Πισιδιώτισσας, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό στον ανακαινισμένον πρόσφατα από τον Δήμο Αλάνυας ιστορικόν Ι. Ναόν Αγ. Γεωργίου του Βουνού. Εκατοντάδες Ορθοδόξων που κατοικούν στην περιοχή αλλά και από την Κωσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Χίο και την ηπειρωτική Ελλάδα κατέκλυσαν μέσα και έξω τον Ναόν. Χαρακτηριστικό ήταν το πλήθος των Άρτων που τοποθετήθηκαν από τους πιστούς στο κέντρον του Ναού, για να ευλογηθούν κατά την Ιεράν Ακολουθίαν της Αρτοκλασίας από τον Πατριάρχη.
Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι εκ της Ακολουθίας του Πατριάρχη Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Νήφων, ενώ συμπαρίσταντο στον Πατριάρχη ο Μ. Αρχιδιάκονος κ. Ανδρέας και ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν. Συμπροσευχόμενοι από των παραθρονίων ήσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, ο οικείος Ποιμενάρχης, ως επίσης δωδεκάς Ιερέων μεταξύ των οποίων τρεις απόγονοι του Κτίτορος του Ναού αειμνήστου Σάββα Μανουλόγλου (1873). Συμπροσευχόμενος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη κ. Θεόδωρος Τσακίρης με την σύζυγό του.
Στο τέλος του Εσπερινού μετά την προσφώνηση του οικείου Επισκόπου ομίλησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Περισσότερα...

Η ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΟΝΙΜΟΝ ΙΕΡΕΑ

omilia-panagia-pisidiotissa

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αλάνυας με χαρά υποδέχθηκαν τον μόνιμον, πλέον, Ιερέα τους π. Κωνσταντίνο Σιεβτσένκο και την Πρεσβυτέρα του Άννα. Ο π. Κωνσταντίνος κατάγεται από το Καζάν της Ρωσίας. Μετά τις ανώτερες σπουδές του στην πατρίδα του (σπούδασε και Αγιογραφία) ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, νυμφεύθηκε και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, προκειμένου να εγκατασταθεί και προσφέρει την ιερατική του διακονία στην Αλάνυα.

Στο έργο του σημαντική βοήθεια θα του προσφέρει η Πρεσβυτέρα του Άννα, η οποία, μετά την λήψη του πτυχίου της ως φαρμακοποιού, έλαβε και το πτυχίον Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Πανεπιστήμιον της πατρίδας της και συμμετέσχε στην Χορωδία της Ενορίας της.

Παραθέτουμε τη επίκαιρη Ομιλία του Ποιμενάρχου πρός το εκκλησίασμα, κατά την θεία Λειτουργία.

Περισσότερα...

Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ ΜΕΤΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

in-ag-georgiou-1

Πόρτα αυλής.

in-ag-georgiou-2

Εσωτερικόν Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου του Βουνού Αλάνυας μετά την ανακαίνιση.

in-ag-georgiou-3

 Εσωτερικόν Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου του Βουνού Αλάνυας μετά την ανακαίνιση.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Ξεκίνησαν τα έργα ανεγέρσεως της Παναγίας Πισιδιώτισσας στην Αλάγια

Δόξα τω Θεώ, μετά την χορήγηση της οικοδομικής αδείας, την Πέμπτη 2α Ιουλίου 2015, και την υπογραφή του Συμβολαίου με την κατασκευαστική Εταιρεία το Σάββατο, την Δευτέρα 6/7/2015, με την Ιερά Ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησαν τα έργα ανεγέρσεως του Ι. Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας στην Αλάγια.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΠΙΣΙΔΙΑ, ΣΙΔΗ & ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

12/7/2015

"Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χρστού"

(Α' Κορ. 11,1)

Τις ιερές αυτές στιγμές της σημερινής θείας Λειτουργίας οι ψυχές μας
αισθάνονται έντονη την παρουσία του Αποστόλου Παύλου, που πρώτος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην περιοχή αυτή. Αλλα και όλων των Αγίων, που καθαγίασαν τα χώματα της Πισιδίας, Ατταλείας, Πέργης, Σίδης και όλης της Παμφυλίας, με το μαρτυρικό τους αίμα, το δάκρυ των προσευχών τους και τον ιδρώτα των πνευματικών τους αγωνισμάτων.
Και διά του στόματος του Αποστόλου Παύλου, καλούμαστε να τους μιμηθούμε.
Να ακολουθήσουμε τα βήματά τους, τον τρόπον της ζωής τους, καθώς και αυτοί, όπως μας διαβεβαιώνει ο Μέγας Απόστολος, μιμήθηκαν τον Χριστό. "Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χρστού".

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ Ε' ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

5/7/2015

"Ιησού υιέ του Θεού, ήλθες ώδε πρό καιρού βασανίσαι ημάς;"

(Ματθ.8,29)

Την κραυγή αυτή έβγαλαν κατατρομαγμένα τα πονηρά δαιμόνια μέσα από τους δυό δαιμονισμένους, μόλις αντίκρισαν τον Ιησού στα Γάδαρα της Γαλιλαίας. Τί είχε συμβεί; Μας το λέει το σημερινό ιερό Ευαγγέλιο: "Όταν έφτασε ο Ιησούς στην απέναντι από την Καπερναούμ όχθη της λίμνης Γαλιλαίας τον συνάντησαν δύο δαιμονισμένοι, που έρχονταν από τα μνήματα, τόσον φοβεροί που κανένας δέν τολμούσε να περάσει από εκείνον τον δρόμο" (Ματθ. 8,28). Αυτοί όμως που εμφανίζονταν ως φοβεροί μπροστά στους συνήθεις ανθρώπους, μπροστά στον Κύριο Ιησού Χριστό πανικοβλήθηκαν. Αισθάνθηκαν οι δαίμονες ότι ήρθε το τέλος τους. Το ξέρουν βέβαια το τι τους περιμένει στην συντέλεια του κόσμου. Γι αυτό ερωτούν φοβισμένοι: "Ιησού, Υιέ του Θεού, ήρθες εδώ να μας βασανίσεις πριν την ώρα μας;"

Περισσότερα...

Ανακαινίζεται ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου Αλάνιας

in-ag-georgiou-1

Περίπου δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Αλάνια, 130 χιλιόμ. ανατολικά της Αττάλειας και μέσα στο όρια του ορεινού χωριού Χατζή Μεχμετλί, είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει σχεδόν ανακαινιστεί από το Δήμο.

Ο Δήμος Αλάνιας έχει χορηγήσει το ποσό των 138 χιλιάδων τουρκικών λιρών για την αποκατάσταση του ναού.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ Δ´ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

(28/6/2015)

"Κύριε, ουκ ειμί ικανός ίνα μου υπό την στέγην εισέλθης"

(Ματθ. 8,8)

Τι μεγαλείο ψυχής φανερώνουν τα λόγια αυτά του Εκατοντάρχου της Καπερναούμ, που μας παρουσίασε το σημερινό Ευαγγέλιο! Αφού και ο ίδιος ο Ιησούς "εθαύμασε και είπε σε όσους τον ακολουθούσαν: "Σας βεβαιώνω πώς τόση πίστη δέν βρήκα ούτε ανάμεσα στους Ισραηλίτες" (Ματθ. 8,10).

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ Γ´ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 2015

"Καυχώμεθα επ´ ελπίδι της δόξης του Θεού"

(Ρωμ.5,2)

Όταν ακούμε τον Απόστολο Παύλο να μας προτρέπει να "καυχώμεθα", ίσως κάποιοι να εκπλαγούν! Μα επιτρέπεται στους χριστιανούς να καυχόμαστε;

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ Β' ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 2015

14/6/2015

"Ου γαρ οι ακροαταί του νόμου δίκαιοι παρά τω Θεώ.
αλλ´ οι ποιηταί του λόγου δικαιωθήσονται"

(Ρωμ. 2, 13)

Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε οι Ορθόδοξοι ότι πιστεύουμε στον Ιησούν Χριστό ως "πάλιν ερχόμενον μετά δόξης, κρίναι ζώντας και νεκρούς".
Το πώς στην παγκόσμια αυτή κρίση ο Κύριος θα κρίνει τον κόσμο, μας το αποκαλύπτει στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα ο Απ. Παύλος φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ 2015

7/6/2015

ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΣ

Σήμερα, Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, εορτάζουμε την ευεργετική επίδραση του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία. Το αναρίθμητο πλήθος των Αγίων της Εκκλησίας. Εορτάζουμε σήμερα την μνήμην Πάντων των Αγίων που αγιάσθηκαν από το Άγιο Πνεύμα και έζησαν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Πάρα πολλοί από αυτούς μας είναι άγνωστοι.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ 2015

Στην Αλάνυα. 31/5/2015

"Εις ενότητα πάντας εκάλεσε"

Το Κοντάκιον της εορτής της Πεντηκοστής, ο ύμνος αυτός που συγκεφαλαιώνει το νόημα της εορτής, που ψάλλαμε πρό ολίγου, κάνει μία εντυπωσιακή αντίθεση μεταξύ της Πεντηκοστής και του Πύργου της Βαβέλ.
Ίσως σκεφθεί κανείς τι σχέση μπορεί έχει η Βαβέλ με την Πεντηκοστή;

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ 2015

Στην Αλάνυα

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΛΗΦΘΗ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή,επί 9 ημέρες, η Εκκλησία μας εορτάζει το θαυμαστό γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού από τη γή στον ουρανό. Το γεγονός αυτό, επειδή αποτελεί βασικό στοιχείο της πίστεώς μας, αναφέρεται στο έκτο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως:
"Πιστεύω....και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν.....ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εν δεξιά του Πατρός".

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ 2015

Αλάνυα 17/5/2015

"Εγώ εις τον κόσμον τούτον ήλθον, ίνα οι μή βλέποντες βλέπωσι"
(Ιωάν. 9,39)

Αυτά τα λόγια απηύθυνε ο Ιησούς στους Ιουδαίους μετά την θεραπεία του εκ γενετής τυφλού, στα Ιεροσόλυμα, για να τους δηλώσει ποιά ήταν η κύρια αποστολή Του στον κόσμο.

Περισσότερα...

ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ 2015

Αλάνυα 10/5/2015

"Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν" (Ιωάν. 4,14).

Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς απάντησε στην Σαμαρείτιδα εκείνη γυναίκα όταν τον ρώτησε ποιός είναι ο κατάλληλος τόπος για να λατρεύει ο πιστός τον Θεόν. Η γυναίκα αυτή, παρόλον που η ζωή της ήταν στιγματισμένη στην κοινωνία του χωριού της, είχε πνευματικά ενδιαφέροντα. Μελετούσε ως φαίνεται την Πεντάτευχο της Παλαιάς Διαθήκης, την οποίαν παραδέχονταν και οι Σαμαρείτες, και της είχε δημιουργηθεί η απορία: Ποιός τόπος είναι ο σωστός για να πηγαίνει κανείς να λατρεύει το Θεό: το όρος Γαριζίν της Σαμαρείας, όπου ο Ιακώβ, με εντολή του Θεού έστησε Θυσιαστήριο και εκεί πρώτα οι Ισραηλίτες προσέφεραν θυσίες στο Θεό; Ή το όρος Σιών στα Ιεροσόλυμα όπου αιώνες αργότερα ο Σολομών έκτισε τον περίλαμπρο Ναό, επίσης κατ´ εντολήν του Θεού;

Περισσότερα...

ΠΡΩΤΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΡ. ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΙΣΣΑΣ

panagia-attaleiotissa

Στις 26 Απριλίου 2015 με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα έγινε η θ. Λειτουργία της Κυριακής των Μυροφόρων στον Ιερό Ναό του Αγ. Παύλου και Αγ. Αλυπίου στην Αττάλεια όπου για πρώτη φορά, όπως και στην Ελλάδα αυτή την ημέρα, εορτάστηκε το νέο Αντίγραφο της Παναγίας από την Ι. Μονή Κύκκου, η Παναγία η Ατταλειώτισσα. Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Πισιδίας. Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Πισιδίας.

Και στην Κοίμηση Θεοτόκου Ταύρου, και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, εορτάζεται η Εικόνα "Τζίκο Παναγιά" την οποία έφεραν οι πρόγονοί μας, από τα Μικρασιατικά Παράλια. Βλέπε σύντομο ιστορικό.

Περισσότερα...

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ & ΑΛΑΝΥΑ

Με ιδιαίτερη ευλάβεια οι Ορθόδοξοι της Αττάλειας προσήλθαν στον Ι.Ναό Αγ. Παύλου & Αγ. Αλυπίου για να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες την Μεγάλης Εβδομάδας.
Με πολλή καλαισθησία στόλισαν το ξυλόγλυπτο Κουβούκλιον του Ιερού Επιταφίου με τα ευωδιαστά λουλούδια, που έφεραν ως άλλες Μυροφόρες ευλαβείς γυναίκες.
Την Άγια Νύχτα της Αναστάσεως, όπως κάθε χρόνο, οι πιστοί κατέκλυσαν όχι μόνον τον Ναό και την αυλή, αλλά ξεχύθηκαν μέχρι έξω στον δημόσιο δρόμο για να συμμετάσχουν στο κοσμοχαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως και στην Πασχαλινή Θεία Λειτουργία, μέχρι το τέλος της. Αμέτρητα τα χρωματιστά αυγά και τα πασχαλινά τσουρέκια "κουλίτς".

Περισσότερα...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης Σμύρνη

(του Νικολάου Μαγγίνα)
6 Φεβρουαρίου 2015, 19:40

Περισσότερα...

ENA ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ, ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΑΓΙΑ

Μέ τίς εὐχές τοῦ Μητροπολίτου Πισιδίας π. Σωτηρίου, από 20-24 Νοεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε ἕνα τετραήμερο ταξίδι-προσκύνημα στα μέρη τῆς Σπάρτης Πισιδίας, τῆς Ἀττάλειας και τῆς Ἀλάγιας.
Τήν 20ή Νοεμβρίου, ἡμέρα Πέμπτη, ξεκίνησε ἀπό τό ἀεροδρόμιο «Ἐλευθέριος Βενιζέλος» μιά μεγάλη ὁμάδα ἀνθρώπων ἀπό διάφορα μέρη τῆς Ἑλλάδας καί ἀπό τό ἐξωτερικό μέ προορισμό τή Ν.Δ. Μικρά Ασία.

Περισσότερα...

Επίσκεψη του Λυκείου της Αττάλειας Η.Μ.Μ Bileydi Anadolou Lisesi στη Νέα Ιωνία

episkepsi-hmm-1

Πριν από δύο (2) χρόνια, η πρόεδρός της Ένωσης μας κα Μπρόλιου Κούλα επισκέφθηκε την Σαφράμπολη του Πόντου, γενέτειρα του πατέρα της. Εκεί γνώρισε την τουρκάλα καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας κα Ζεκιέ Τζενκίζ η οποία διδάσκει στο άνω λύκειο.

Περισσότερα...

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΑΓ. ΒΟΥΚΟΛΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ 17/8/2014

Ιστορικές στιγμές έζησαν το πρωί της Κυριακής στη Σμύρνη όσοι παραβρέθηκαν στην πρώτη, μετά το 1922, τέλεση θείας λειτουργίας, που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου.

Ο ναός που τιμάται στο όνομα του πολιούχου της Σμύρνης είναι ο μόνος Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή του 1922, βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο της Σμύρνης.

Περισσότερα...

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΟΝΤΟΥ 15/8/2014

Για 5η χρονιά λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την 15/8/2014 στην ιστορική Ι. Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (9,1-8)

(20/7/2014• Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Αλάγιας)

"Θάρσει, τέκνον• αφαίωνταί σοι αι αμαρτίαι σου" (Ματθ. 9,2)

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΠΙΣΙΔΙΑ & ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

(13 Ιουλίου 2014 .Ι.Ν. Αγ. Παύλου-Αγ. Αλυπίου Ατταλείας)

Περισσότερα...

Ἑορτασμὸς τῆς μνήμης τῶν 16 χιλιάδων Ἁγίων τῆς Πισιδίας

eortasmos-agion-pisidias

Κυριακὴ 13 Ἰουλίου 2014

Μὲ κύριο σκοπὸ τὸν πανηγυρικό ἑορτασμὸ τῆς μνήμης τῶν 16 και πλέον χιλιάδων Ἁγίων τῆς Πισιδίας τὴν Κυριακὴ 13 Ἰουλίου, πραγματοποιήθηκε ἐκδρομὴ ὑπὸ τὴν αἰγίδα τῆς Μητροπόλεως Πισιδίας ἀπὸ ὁμάδα 40 προσκυνητῶν ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα μὲ τὴν παρουσία τοῦ Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας, στὴν Ἀττάλεια καὶ τὴν εὐρύτερη περιοχὴ τοῦ ἐκτεταμένου νέου Δήμου Ἀτταλείας, ἀπὸ την Πέμπτη 10 Ἰουλίου ἕως καὶ τὴν Δευτέρα 14 Ἰουλίου 2014.

Περισσότερα...

Προσκύνημα του Μητροπολίτη Πισιδίας στην Παναγία Ατταλιώτισσα στη Νάξο

proskynima-naxos-1

Προσκύνημα στην Παναγία την Ατταλιώτισσα στη Γαλήνη της Νάξου πραγματοποίησε την Τρίτη 1 Ιουλίου και ώρα 7:00 μ.μ. ο Μητροπολίτης Πισιδίας Έξαρχος Σίδης και Ατταλείας, Σωτήριος, συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Παροναξίας, Καλλίνικο.

Περισσότερα...

ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ 150 ΧΙΛΙΟΜ. ΜΕ 70.ΟΟΟ ΡΩΣΣΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

Aπό τις 3 -8 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, έγινε η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου Velikoretsky, από την πόλη της Kirov στο χωριό Velikoretskoye, στις όχθες του μεγάλου ποταμού, όπου πρίν από 600 χρόνια έχει ανακαλυφθεί θαυματουργή εικόνα.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

6 Μαΐου 2014

Όποιος επιχειρήσει να μιλήσει γιά τόν Άγιο Γεώργιο μένει εκστατικός μπροστά στη μεγάλη μορφή Του και δέν είναι εύκολο να βρεί τα κατάλληλα λόγια γιά να παρουσιάσει το μεγαλείο του! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από τα χαρίσματα, με τα οποία τόν προίκισε ο Θεός! Το παράστημά του; Τη λεβεντιά του; Την στρατηγική ευφυεία του; Τον ηρωϊσμό του στα πεδία των μαχών, που σύντομα τον ανύψωσαν στα υψηλότερα αξιώματα του Ρωμαϊκού στρατού;

Περισσότερα...

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ

6 Μαΐου 2014

Για δεύτερη χρονιά (μετά τις δεκαετίες της σιγής) εορτάστηκε εφέτος την 6η Μαΐου (με το παλ. ημερολόγιο που ακολουθούν και οι σλαβόφωνες Εκκλησίες) η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον ομώνυμον ιστορικό ναό Του, (κτίσμα του 1873). Της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης π. Σωτήριος, με συλλειτουργούς τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Μιχαήλ Ανισιένκο, Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Παύλου-Αγ. Αλυπίου Ατταλείας και τον π. Άγγελο Βακαλόπουλο, Ιερέα της Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας, πρόθυμον πάντα να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών της περιοχής.

Περισσότερα...

Η ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

panagia-pisidiotisa

Η εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας είναι μία από τίς αρχαίες εικόνες. Είναι γνωστή για τα θαύματά της από τόν 6ον αιώνα. Βρισκόταν στήν πόλη Σωζόπολι της Πισιδίας (σήμ. Ουλούμπορλου). Έγινε ευρύτερα γνωστή από το ευωδιαστό μύρο που ανέβλυζε άφθονο από τα χέρια της Παναγίας και με το οποίο γίνονταν πολλές θεραπείες ασθενών και άλλα θαύματα.

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

(4/5/2014)

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που σήμερα και πάλιν ευρίσκομαι μαζί σας στην έδρα της ιστορικής πλέον Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται προς τον αγαπητό Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως, για την πρόσκληση να προσευχηθούμε όλοι μαζί στο καθιερωμένο ετήσιο ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των Μεγάλων Ευεργετών, των Ευεργετών, Δωρητών και όλων των αειμνήστων μελών της Ενώσεως Σπάρτης. Σήμερα για μία ακόμη φορά μνημονεύσαμε με ιδιαίτερη συγκίνηση τον αοίδιμο παπα-Ιωακείμ Πεσματζόγλου, που- ως άλλος Μωυσής- οδήγησε σώον τον λαόν του από τη Σπάρτη μέχρις εδώ, και συνέχισε, μαζί με τον Άγιον, όντως, Σπάρταλη Μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιον, να στηρίζει το καταπονημένο ποίμνιο. Οι τάφοι τους, πίσω από το Άγιο Βήμα του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, διατρανώνουν τη θυσιαστική αγάπη και αφοσίωσή τους προς τους Σπαρταλήδες.
Αυτή η διαρκής άσβεστη μνήμη των ηρωικών και μαρτυρικών προγόνων και η παράδοσή της στις επόμενες γενεές ίσως από μόνη της θα καταξίωνε την ίδρυση της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας. Όμως, τα δραστήρια κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια και τα Μέλη της Ενώσεως και μάλιστα το τωρινό Συμβούλιο, με τον ακαταπόνητο χαρισματικό Πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, διακεκριμένο εκπαιδευτικό, έχετε ξανοιχτεί σε τόσους τομείς, που όσοι σας παρακολουθούμε μένουμε έκθαμβοι!

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

(Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας 4 Μαΐου 2014)

"Ἰωσήφ τόν θαυμαστόν εὐφημήσωμεν, πιστοί, συνάμα Νικοδήμῳ καί πισταῖς Μυροφόροις" (Ωδή θ´ κανόνος των Μυροφόρων).

Σήμερα, αδελφοί, στην Εκκλησία μας μνημονεύουμε τα ιερά πρόσωπα που συνδέονται με το πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας, τον Νικόδημο, τον Ιωσήφ και τις Μυροφόρες γυναίκες.
Όπως διηγούνται τα ιερά Ευαγγέλια, ο Νικόδημος και ο Ιωσήφ αποκαθήλωσαν το άχραντο σώμα του Ιησού από τον Σταυρό και το ενταφίασαν. Οι ευλαβείς γυναίκες τηρώντας τα ταφικά έθιμα έσπευσαν νωρίς το πρωί στον σφραγισμένο τάφο με τα μύρα, για να εκφράσουν την αγάπη τους προς τον διδάσκαλο.
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι το θαυμαστό θάρρος τους. Οι δύο τόλμησαν να τιμήσουν και να ενταφιάσουν το σώμα του καταδικασμένου Χριστού και οι γυναίκες δεν δίστασαν να σπεύσουν στον τάφο του πριν ακόμη ξημερώσει, παρὀλο που ο Ιησούς ελογίσθη ανάμεσα στους ανόμους και τους κακούργους.
Ὀμως πίσω από την τόλμη και το θάρρος κρύβεται η αγάπη. Και "Ἡ ἀγάπη ἔξω βάλλει τόν φόβον", (Α' Ιω.4,18).

Περισσότερα...

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΣΠΑΡΤΑΛΗΔΩΝ

Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου 2014

Η "Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας" κατά τον Ετήσιον Εορτασμόν της, στον Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Νέας Ιωνίας, την Κυριακήν των Μυροφόρων ετέλεσε Αρτοκλασίαν υπέρ υγείας των Μελών της και όλων των συμπαραστατών στην εκπλήρωση των σκοπών της.
Στο τέλος της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας, της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος, (προσκληθείς πρός τούτο υπό του συμπροσευχομένου οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου κ. Κωνσταντίνου) τελέστηκε Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των Αρχιερέων, Ιερέων και πάντων των εν Σπάρτη και εκ Σπάρτης της Πισιδίας,-καθ´ οιονδήποτε τρόπον τελειωθέντων- πατέρων και αδελφών, καθώς και των Ευεργετών της Ενώσεως.
Με την διανομήν του Αντιδώρου ο λειτουργός Ιεράρχης διένειμε στους εκκλησιαζομένους ως ευλογίαν την εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, αντίγραφο της αρχαίας βυζαντινής Εικόνας, που βρισκόταν στην Σωζόπολη της Πισιδίας, (σημερινή πόλη Ουλούμπορλου) και είναι γνωστή για θαύματά της από τον 6ον αιώνα).

Από την Αρχιερατική θ. Λειτουργία και το Μνημόσυνο στον Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας.

kyriaki-myroforon

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΤΖΙΓΚΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στον Εστπερινό της Κυριακῆς των Μυροφόρων
3 Μαΐου 2014

Όπως κάθε χρόνο εορτάστηκε κι εφέτος η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν επί αιώνες στην Αττάλεια και μετά τον διωγμόν του 1922 βρίσκεται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου.( Η περιοχή από Σφαγεία μετονομάστηκε σε Ταύρος, προφανώς για να ενθυμούνται οι Ατταλειώτες, που εγκατεστάθηκαν εκεί, την μεγάλη οροσειρά του Ταύρου που περιβάλλει την Αττάλεια και όχι μόνον).
Στον Μέγα Πανηγυρικόν Εσπερινό, με την άδειαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πισιδίας π.Σωτήριος. Έλαβαν μέρος δώδεκα Ιερείς, πολλοί εκ των οποίων -όπως και ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ραφαήλ- κατάγονται από την περιοχή, που περιλαμβάνεται στον Νομό Ατταλείας.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

(Ι.Ν. Αγίας Σκέπης Παπάγου 27 Μαΐου 2014)

Την σημερινή Κυριακή, την αμέσως μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Εκκλησία μας την έχει αφιερώσει στην Ομολογία του Αποστόλου Θωμά. Σ´ αυτό το γεγονός αναφέρονται σήμερα το Ιερόν Ευαγγέλιον και ωρισμένοι ύμνοι της εορτής.
Κατά την πρώτην εμφάνιση του Αναστάντος Κυρίου στους Μαθητές Του ο Θωμάς έλλειπε. "Τότε οικονομικώς ουχ ευρέθη μετ´ αυτών" αναφέρει το Δοξαστικόν των Στιχηρών του Εσπερινού. Ήταν οικονομία Θεού να μη βρίσκεται ανάμεσα τους. Γιατί άραγε;

Περισσότερα...

ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ

Κυριακή του Θωμά 27 Μαΐου 2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΤΙΜΑ ΑΚΑΤΑΠΟΝΗΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Την Κυριακή του Θωμά, 27 Μαΐου, μετά τη θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Σκέπης Παπάγου ο Μητροπολίτης Πισιδίας π.Σωτήριος, κατά προτροπήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, εχειροθέτησε -κατά την εκκλησιαστικήν τάξιν- εις Άρχοντα Διδάσκαλον του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τον Εντιμολογιώτατον κύριον Ιωάννην Λάππαν, Διδάκτορα Θεολογίας.
Το υψηλό αυτό οφφίκιο απένειμε ο Πατριάρχης "κατ´ ιδίαν Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν" στον κ. Ι. Λάππα, για να τιμήσει και επιβραβεύσει την μετά ζήλου και αφοσιώσεως πολύτιμη διακονία του στους ιεραποστολικούς αγρούς της Εκκλησίας, στην Άπω Ανατολή.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Ι.Λάππας δεν υπήρξε μόνον δραστήριον μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής" επί δεκαετίες, αλλά και Καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο "Άγιος Νικόλαος" της Σεούλ,μαθητές του, δε, διακονούν και σήμερα ως ιερείς στην Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία και Ινδονησία.

Περισσότερα...

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΑΓΙΑ

Με συμμετοχή περισσοτέρων από κάθε άλλη χρονιά Ορθοδόξων πιστών εορτάστηκε εφέτος το Άγιον Πάσχα στους Ι.Ναούς Ατταλείας και Αλάγιας.
Όχι μόνον ο Ναός του Αγ. Παύλου-Αγ. Αλυπίου στην Αττάλεια γέμισε ασφυκτικά, αλλά οι πιστοί είχαν κατακλύσει και την αυλή και τον έξω δρόμο!
Στην Αλάνυα, τα Μ.Μ.Ε. δημοσίευσαν ότι 500 άνθρωποι προσήλθαν στον Ορθόδοξο Ναό του Αγ. Γεωργίου, για να γιορτάσουν το χριστιανικό Πάσχα.
Εκατοντάδες πασχαλινά τσουρέκια, αυγά και άλλα είδη προσέφεραν οι πιστοί, κατά το έθιμο, για να ευλογηθούν.
Οι πιστοί, προετοιμασμένοι με νηστεία και Εξομολόγηση, από τις προηγούμενες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, με ευλάβεια κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. Πρώτοι, κατά την εκκλησιαστική τάξη, οι δύο Νεοφώτιστοι Πέτρος και Γεώργιος, που μετά από προσμονή ετών, ειχαν λάβει το Άγιο Βάπτισμα το Μέγα Σάββατο.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Περισσότερα...

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(Ι. Ν. Ευαγγελισμού Πουσάν 2014 )

Κατά την Εορτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας, παρακληθείς προς τούτο υπό του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας π. Αμβροσίου, χοροστάτησε στόν Μ. Εσπερινό και λειτούργησε στον εορτάζοντα Ι. Ναόν Πουσάν (Κορέας) και εκήρυξε τόν θείον λόγον. Παραθέτουμε το κείμενον της ομιλίας του.

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ-ΑΓ.ΑΛΥΠΙΟΥ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ (5/12/2013)

Παναγιώτατε Δέσποτα δέν έχει σβήσει από τις καρδιές μας η ζωηρή ανάμνηση της περυσινής επισκέψεώς Σας ενταύθα -με την ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση, πού την συνοδεύουν- και να, σήμερα, απολαμβάνουμε νέες χαρές και νέες Πατριαρχικές ευλογίες!
Πως να Σας εκφράσουμε, Παναγιώτατε Δέσποτα, την βαθειά ευγνωμοσύνη μας για την τόση πατρική Σας αγάπη, που σας έφερε για δεύτερη φορά - σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- ανάμεσά μας, για να μας ευλογήσετε και να μάς ενισχύσετε στον "προκείμενον ημίν αγώνα" , στον "αγώνα της πίστεως", που μας ετοιμάζει "αιώνιον βάρος δόξης"!

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΓΙΑΣ (4/12/2013)

Παναγιώτατε Δέσποτα, η Πάνσοφη Πρόνοια του Δομήτορος της Εκκλησίας επεφύλαξε αλυσίδα ευλογημένων εκπλήξεων στην καταξιωμένην Πατριαρχίαν Σας.

Περισσότερα...

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ - ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΑ

Με επίκεντρο τον εορτασμόν του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων του Θαυματουργού στον πρωτοβυζαντινό ιερό Ναό Του, όπου και ο Τάφος Του, στα Μύρα της Λυκίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε και τις γειτονικές πόλεις της Παμφυλίας Αλάγια (τ.Alanya) και Αττάλεια (τ. Antalya).

Περισσότερα...

Συγκινητική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Σεούλ

Ορθόδοξοι από την Κορέα αλλά και από άλλες χώρες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Σεούλ, συμμετείχαν στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου και με την συμμετοχή Ιεραρχών και κληρικών από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Περισσότερα...

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ-ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

( 14 Ιουλίου2013)

Με τη Χάρη και τη βοήθεια του δωρεοδότη Κυρίου μας, πραγματοποιήθηκε και πάλι το ετήσιο προσκύνημα στην Αττάλεια και την Καππαδοκία. Οι καρδιές όλων όσων έλαβαν μέρος στο προσκύνημα αυτό, με ποικίλους τρόπους εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους πρός τον Κύριο, για όσα έζησαν και φέτος.

Περισσότερα...

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΑΓΙΑ

Μὲ ἀνεκλάλητη χαρὰ γιόρτασαν ἐφέτος τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ μας στοὺς κατάμεστους ναούς μας οἱ Χριστιανοί μας στὴν Ἀττάλεια καὶ τὴν Ἀλάγια.

Ὁ Ναὸς τοῦ Ἁγίου Παύλου & Ἁγίου Ἀλυπίου Ἀτταλείας, ὅπως συμβαίνει τὰ τελευταῖα τρία χρόνια, ἦταν ἀδύνατον νὰ χωρέσει τὶς ἑκατοντάδες τῶν πιστῶν τὴν "φωταυγὴ νύκτα". Οἱ πρῶτοι πρόλαβαν νὰ περάσουν τὸ κατώφλι του• οἱ ἄλλοι κατέκλυσαν τὴν αὐλὴ τοῦ ναοῦ καὶ τὸν ἔξω δρόμο. Ἀπὸ τὰ ἀνοιχτὰ παράθυρα ἄκουγαν τοὺς ἀναστάσιμους ὕμνους, ποὺ ἡ Χορωδία τοῦ Ναοῦ ἀπέδιδε θαυμάσια.

Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ 2012

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΙΑ

(Μετά ἀπό 90 χρόνια)

Οἱ ἐγκατεστημένοι στήν Ἀλάγια (σημερινή Alanya) Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, μέ ἰδιαίτερη χαρά καί συγκίνηση, γιόρτασαν φέτος τά Χριστούγεννα στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τοῦ Βουνοῦ. Εἶναι κτίσμα τοῦ 19ου αἰώνα, ἀλλά ἐγκαταλειμμένος ἀπό τό ἔτος 1922, μἐ φανερά τά στοιχεῖα τῆς φθορᾶς τοῦ χρόνου.

Περισσότερα...

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΥΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ

Στόν ἱστορικό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀλυπίου στήν Ἀττάλεια ἡ ἱερά μνήμη Του ἑορτάστηκε ἐφέτος τήν Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, (πού συμπίπτει μέ τό παλαιό ἡμερολόγιο, τό ὁποῖο ἀκολουθοῦν οἱ σλαβικές Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες) πρός χάρι τῶν ἐκεῖ σλαβοφώνων πιστῶν. Ἦταν ὁ πρῶτος ἐπίσημος ἑορτασμός, μετά τήν ἀνακαίνιση τοῦ Ναοῦ καί μάλιστα μέ τήν παρουσία ἱεροῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγίου, τό ὁποῖο ἀπό τήν ἡμέρα πού ἐτέθη σέ προσκύνηση συνεχῶς ἑυωδιάζει.

Περισσότερα...

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑ ΜΥΡΑ 2012

Μέ εὐλάβεια, κατάνυξη καί βαθειά συγκίνηση ἑορτάστηκε καί ἐφέτος, τήν 6η Δεκεμβρίου 2012, στά Μύρα τῆς Λυκίας, ἡ ἱερά μνήμη τοῦ Ἁγίου Νικολάου, στόν βυζαντινό Ναό Του, ὅπου καί ὁ Τάφος Του.

Πλήθη πιστῶν ἀπό τήν Ἀθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο καί ἄλλα μέρη τῆς Ἑλλάδας, καθώς καί ἀπό τήν Κωνσταντινούπολη, Ἀττάλεια, Ἀλάγια, Κεμέρ καί ἄλλες γειτονικές περιοχές ἔσπευσαν ἀπό ἐνωρίς νά καταλάβουν μία θέση μέσα στόν ἱστορικό ναό τοῦ Ἁγίου, πού ἀποτελεῖ παγκόσμιο χριστιανικό Προσκύνημα. Συμπροσευχόμενος καί ὁ Ἕλληνας Γενικός Πρόξενος στήν Σμύρνη κ. Θ. Τσακίρης.

Περισσότερα...

Βαρθολομαίος: Προσβολή στην ιστορική πραγματικότητα τα περί «συνωστισμού» στη Σμύρνη

Κωνσταντινούπολη, του Νικολάου Μαγγίνα

Μικρασιατική Ηχώ Αριθ. Φύλ. 418

Περί συνωστισμού στη Σμύρνη

Περισσότερα...

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Tα τελευταία χρόνια πολλοί παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς, γεμάτοι δέος τις εξελίξεις γύρω από αυτό το ναό...και όχι μόνον.

Πρόκειται για τον ιερό ναό Αγίου Αλυπίου που για δεκαετίες ήταν σε κακή κατάσταση...

Περισσότερα...

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΥΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 25-26/11/2012

Με συμμετοχή δεκάδος Κληρικών και πλήθους φίλων και συμπαραστατών του Ι. Ναού Αγ. Παύλου & Αγ. Αλυπίου Ατταλείας, εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Οσίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αθήνα.

Ο Μέγας Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος, έγινε στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών και Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, της Εταιρείας των Φίλων του Λαού. Ο χορός έψαλε τους ύμνους από τήν ειδική Ι. Ακολουθία του Αγίους. Μετά την Αρτοκλασία και τα Απολυτίκια, έγινε ειδική Δέηση προς τον Κύριο, για τους εν Μ. Ασία ομοδόξους αδελφούς μας και για όλους που υποφέρουν από την σοβούσαν κρίση.

Περισσότερα...

Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Ι.ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΒΟΥΡΔΟΥΡΙΟΥ (BURDUR) ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ

Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Ι.ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΒΟΥΡΔΟΥΡΙΟΥ (BURDUR) ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ

Συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης της ρωμαίικης εκκλησίας στο Καβακλί του Βουρδουρίου

Ο Περιφεριακός Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού του Βουρδουρίου δήλωσε ότι η ανακαίνιση της Ρωμαίικης Εκκλησίας στο Καβακλί θα ολοκληρωθεί το 2014.

Ο κ.Μεχμέτ Τανίρ γνωσοποιώντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης του ναού μας πληροφόρησε ότι το κτίσμα είναι του 19 αιώνα που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ναός. Το 1950 αγοράστηκε από ιδιώτη και περιήλθε στο δημόσιο.

Ο κ.Τανίρ διευκρίνισε ότι: « γίνονται εργασίες υποστήριξης, επισκευής, ανάδειξης, και διαρρύθμισης του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας που θα λειτουργήσει ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.Ανήκει στη Διεύθυνση Στατικής Έρευνας και Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Ατταλείας. Το ποσόν που δόθηκε φέτος για τις εργασίες είναι 1 εκατ.τουρκικές λίρες και θα δοθούν συνολικά για την ανακαίνιση 2 εκατομ. 156 χιλιάδες τουρκικές λίρες ως τον επόμενο χρόνο. Με ένα κονδύλι 300 χιλ τουρ.λιρών που λάβαμε πέρσι επισκευάσαμε την οροφή του κτηρίου. Φέτος εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση των τοίχων και των κρασπέδων, το χτίσιμο εξωτερικών στηρικτικών τοίχων, καθώς και το χτίσιμο χώρων υγιεινής και φιλοξενίας των εργαζομένων προσέχοντας η επέμβασή μας να γίνει αρμονικά. Παράλληλα γίνονται εργασίες υποστήριξης και ανακαίνισης. Στο εσωτερικό του κτιρίου ενισχύονται οι κολώνες. Οι ειδικοί προσπαθούν να αναδείξουν και τις υπάρχουσες αγιογραφίες. Θα υπάρχουν βιτρίνες, ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες καθοδήγησης».

http://www.hristiyangazete.com/2012/10/burdur-kavakli-rum-ortodoks-kilisesi-restorasyon-calismalarinda-son-durum/

Πατριαρχικά εγκαίνια του Καθολικού του Οικολογικού Μοναστηριού

egkainia-xrysopigis

Τα εγκαίνια του νέου Καθολικού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής τέλεσε την Κυριακή στα Χανιά, παρουσία πλήθους πιστών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στην τελετή και στη θεία λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, οι Μητροπολίτες Προύσης Ελπιδοφόρος και Αυστρίας Αρσένιος ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Ιεράρχες της Κρήτης και Μητροπολίτες από άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Το νέο Καθολικό της Μονής ανεγέρθηκε με υλικά της περιοχής και είναι σχεδιασμένος για την βιοκλιματική λειτουργία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσοπηγή Χανίων θεωρείται το πλέον «οικολογικό μοναστήρι» αφού τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η αδελφότητά του εφαρμόζει κανόνες βιολογικής καλλιέργειας για την παραγωγή αγροτικών προιόντων στη γη της Μονής. Παράλληλα, στην κατεύθυνση του μηνύματος που εκπέμπει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαιτέρως της νέας γενιάς για ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της Δημιουργίας του Θεού.

Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε σε χώρο της Μονής ειδικό Κέντρο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης το οποίο εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Περισσότερα...

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

patriarxeion

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

vartholomaios

Περισσότερα...

Ο ΑΣΚΗΤΙΚΟΣ, ΦΛΟΓΕΡΟΣ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΟΙΔΙΜΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ

Στίς 28 Ἰουλίου ἐ.ἔ. στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης ἐτελέσθη 40νθήμερο Μνημόσυνο γιά τόν Ἀοίδιμο Μητροπολίτη Νικοπόλεως καί Πρεβέζης Κυρού Μελετίου παρουσία Ἀρχιερέων, Κληρικῶν καί πλήθους πιστῶν. Τήν ἐπιμνημόσυνο ὁμιλία γιά τόν ἁγιασμένο βίο, τά ἔργα καί δράσεις τοῦ ἐκλιπώντος ἐξεφώνησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας. Ἀκολουθεί τό κείμενο τῆς Ὁμιλίας.

Περισσότερα...

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ (14-18 Ιουλίου)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἡ Ἐπίσκεψις τοῦ Πατριάρχου εἰς Ἀττάλειαν

Ἀδελφικῇ προσκλήσει τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας, Ὑπερτίμου καί Ἐξάρχου Σίδης καί Ἀτταλείας, κ. Σωτηρίου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη ἀπό 14-18 τ.μ. Ἰουλίου τήν Ἀττάλειαν, εἰς τόν Ἱ. Ναόν τοῦ Ἁγίου Ἀλυπίου τοῦ Κιονίτου τῆς ὁποίας Οὗτος ἐχοροστάτησε τήν Κυριακήν τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Δ' Οἰκουμενικῆς Συνόδου, 15ην ἰδίου. Εἰς τό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας τόν ὑψηλόν ἐπισκέπτην τῆς Ἐπαρχίας του προσεφώνησεν ὁ οἰκεῖος Ποιμενάρχης καί ἀπήντησεν ὁ Πατριάρχης ὁμιλήσας ἐκτενῶς πρός τό πολυπληθές ἐκκλησίασμα ἀποτελούμενον κυρίως ἐκ Ρώσσων ὁμοδόξων ἀδελφῶν ἐγκατεστημένων ἐν Ἀτταλείᾳ καί τῇ εὐρυτέρᾳ περιοχῇ, διό καί ἀμφότεραι αἱ ὁμιλίαι μετεγλωττίσθησαν εἰς τήν ρωσσικήν γλῶσσαν.

Περισσότερα...

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

Μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα ἑορτάστηκε ἐφέτος ἡ Σύναξη τῶν χιλιάδων Ἁγίων τῆς Πισιδίας καί Ἀτταλείας τήν 15η Ἰουλίου, Κυριακή τῶν Ἁγίων Θεοφόρων Πατέρων τῆς Δ΄Οἰκουμενικῆς Συνόδου στόν Ἱ. Ναόν τῶν Ἁγίων Παύλου τοῦ Ἀποστόλου καί Ἀλυπίου τοῦ Κιονίτου στήν Ἀττάλεια, μέ προεξάρχοντα τόν Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον.

Περισσότερα...

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α.Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ ΕΝ Τῼ Ι.Ν. ΑΓ. ΑΛΥΠΙΟΥ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

(Κυριακή 15 Ἰουλίου 2012)

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Πισιδίας καί ἀγαπητέ ἐν Χριστῷ ἀδελφέ κύριε Σωτήριε,

Ἐξοχώτατε κ. Ἐπιτετραμμένε τῆς Ἑλλάδος,

Ἐντιμότατε κ. Γενικέ Πρόξενε αὐτῆς ἐν Σμύρνῃ,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΑΛΥΠΙΟΥ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

Παναγιώτατε Πάτερ, ἱστορική ἡ ἡμέρα αὐτή, κατά τήν ὁποῖα Οἰκουμενικός Πατριάρχης προεξάρχει λατρευτικῶν ἐκδηλώσεων σέ ναό τῆς Ἀτταλείας. Ἦταν ἐπόμενον, μετά ἀπό τούς ἱερούς ναούς τῆς Ἰωνίας καί Αἰολίας, τῆς Καππαδοκίας καί τοῦ Πόντου, καθώς καί τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μύρων νά ἔλθετε κι ἐδῶ.

Περισσότερα...

Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΤΑΠΕΙΝΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗ (VIDEO)

Χοροσταντούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου στην Πρέβεζα, σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκινησιακής φόρτισης, η νεκρώσιμος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιου.

Περισσότερα...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Εκκλησιαστικαί Ειδήσεις

Ὁ Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν εἰς Φανάριον

Προκειμένου ἵνα ἐπισκεφθῇ τόν ἀγαγόντα τά σεπτά Ὀνομαστήρια Αὐτοῦ Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαῖον, ἡ Α. Μακαριότης, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος Β', συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἐλασσῶνος κ. Βασιλείου, τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμ. κ. Μαξίμου Παπαγιάννη, Πρωτοσυγκέλλου, καί τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Ἰωάννου Μπούτση, ἀφίχθη ἀεροπορικῶς εἰς τήν Πόλιν, τήν πρωΐαν τῆς Δευτέρας, 11ης Ἰουνίου, ὑπαντηθείς ἐν τῷ ἀερολιμένι, ἐκ μέρους τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰκονίου κ. Θεολήπτου καί τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Κωδικογράφου τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

Περισσότερα...

Ο Ερντογάν ευχήθηκε καλό Πάσχα στους Χριστιανούς

erntogan

Μήνυμα με αφορμή την Χριστανική γιορτή του Πάσχα εξέδωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν και εύχεται χρόνια πολλά σε όλους τους Χριστιανούς και ιδίως... στους Χριστιανούς της Τουρκίας, μετέδωσε η τουρκική ΤV.

Στο μήνυμα του αναφέρει τα εξής:« Οι θρησκευτικές γιορτές είναι σπάνιες μέρες για τους πιστούς θρησκειών στις οποίες είναι πιο ζωντανές και έκδηλες αρετές όπως η αγάπη, ο σεβασμός, η ευεργεσία και η ανοχή. Το Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές των διαφόρων ομάδων και δογμάτων που ανήκουν στην Χριστιανική πίστη.

Με αφορμή το γεγονός αυτό εύχομαι χρόνια πολλά για την γιορτή του Πάσχα σε όλους τους Χριστιανούς και ιδίως στους Χριστιανούς συμπολίτες μας με τους οποίους συμβιώνουμε δίπλα-δίπλα και ειρηνικά για αιώνες. Τους εύχομαι ειρήνη και υγεία».

Η Τελετή παρασκευής και Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου στο Κέντρο της Ορθοδοξίας

Ημ. Δημοσίευσης: Apr 7, 2012
ρεπορτάζ-επιμέλεια αρχειακού υλικού από τον Ελευθέριο Ε. Αλούκο / φωτογραφίες-αρχείου από την ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τη Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα έπειτα από 10 χρόνια θα γίνει η έμψησις του Αγίου Μύρου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στο Ιερό Κουβούκλιο όπου βρίσκεται παραπλεύρως του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και στο οποίο βρίσκονται μόνιμα οι ειδικές εστίες για την έψηση του Αγίου Μύρου.

Περισσότερα...

Τί ανταποδώσωμεν τω Κυρίω περί πάντων, ων ανταπέδωκε ημίν;

Μεγάλα και θαυμαστά επέτρεψε ο Πανάγαθος να ζήσουμε στο φετινό προσκύνημά μας στην Μικρά Ασία!

Περισσότερα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ ΣΤΗΝ ΣΕΟΥΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΕΑΣ

Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε γνωστή αίθουσα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Σεούλ, παρουσίᾳ πολυπληθούς ακροατηρίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας π. Σωτηρίου με τίτλο:
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
.

Περισσότερα...

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΟΡΕΑΣ

24 Ἅγιοι ἀπό τόν 1ον ἑως τόν 19ο Αιῶνα, ἑορτάζουν κάθε χρόνο τήν ἴδια ἡμερομηνία τῆς 3ης Ὀκτωβρίου ὅλες οἱ ὀρθόδοξες Κοινότητες τῆς Κορέας ὡς Ἁγίους Προστάτες τους.

Περισσότερα...

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ : Ἡ Πρώτη Πηγή Ἀξιῶν γιά τόν Ἄνθρωπο

ΜΕΡΟΠΗΣ Ν. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ὁμότιμης Καθηγήτριας Παν/μίου Ἀθηνῶν

(Ὁμιλία στό Συνέδριο τοῦ Σωματείου «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», Ἀθήνα 10/9/2011)

Περισσότερα...

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ-ΑΓ. ΑΛΥΠΙΟΥ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

Θυρανοίξια

Με τη χάρη του Κυρίου μας τήν Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου έγιναν τα Θυρανοίξια του Ι.Ναού Αγ.Παύλου & Αγ. Αλυπίου Ατταλείας από τον Μητροπολίτη Πισιδίας, Έξαρχον Ατταλείας και Σίδης π.Σωτήριο, με την συμμετοχή οκτώ Ιερέων και πλήθους πιστών, εγκαταστημένων στην Αττάλεια, αλλά και προσκυνητών από διάφορες χώρες.

Πολλά μάτια δάκρυσαν όταν άνοιξε η επί ενενήντα χρόνια κλειστή θύρα και αντίκρισαν τον ολόφωτο ανακαινισμένον ιερό ναό, με όλα τα αναγκαία ξυλόγλυπτα, κανδήλια, ιερά σκεύη και ιερές εικόνες. Ανάμεσά τους οι μεγάλες εικόνες των Αγίων της Πισιδίας,της Ατταλείας και ολόκληρης της Μητροπολιτικής περιφερείας.

Σε μεγάλο ωραίο ξυλόγλυπτο Προσκυνητάρι τοποθετήθηκε η ιερά Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, όμοιο αντίγραφο της Θαυματουργής Εικόνας, η οποία επί αιώνες βρισκόταν στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ατταλείας και τήν οποία οι πρόσφυγες Ατταλειώτες πήραν μαζί τους και σήμερα βρισκεται στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,που τελέσθηκε εν συνεχεία, οι Χορωδίες θαυμάσια απέδωσαν τους ύμνους στα ελληνικά και ρωσσικά, ενώ το Σύμβολο της Πίστεως και η  Κυριακή Προσευχή ( "Πάτερ ημών..." )  απαγγέλθηκαν και στην Τουρκική.

Παραθέτουμε τήν προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα Θυρανοίξια και τήν Πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Προσφώνηση Σεβ. Μητροπολίτου

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ-ΑΓ. ΑΛΥΠΙΟΥ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

ΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

(4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011)

Μαζί με τους Αγγέλους  οι οποίοι, κατά  την Αποκάλυψιν του Ιωάννου, άδουσι την ωδήν του καθημένου επί του ουρανίου Θρόνου Αρνίου κι εμείς αναφωνούμε:  «Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου, Κύριε ο Θεός ο Παντοκράτωρ· δίκαιαι και αληθιναί αι οδοί σου, ο βασιλεύς των εθνών.  Τίς ου μη φοβηθή, Κύριε, και δοξάσει το Όνομά σου;» (Αποκ. 15,3)

Όντως μεγάλα και θαυμαστά τα έργα του Παντοκράτορος !

Ποιός θα μπορούσε να διανοηθεί πριν είκοσι ή ακόμη και πριν δέκα χρόνια, ότι αυτό το μισοερειπωμένο κτήριο θα παρουσίαζε σήμερα αυτή τη λαμπρότητα !  Θα υποδεχόταν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας !  Την Τζίκο Παναγιά, όπως την αποκαλούσαν οι Ατταλειώτες, οι οποίοι επί αιώνες, σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε αρρώστια τους, σε κάθε ανάγκη τους, στην αρραγή προστασία Της κατέφευγαν !

Ποιός θα είχε τόσο δυνατή φαντασία να σκεφθεί ότι μετά από 90 χρόνια θα ξαναστηνόταν εδώ, και μάλιστα τόσο περίτεχνο, το νέο Άγιο Θυσιαστήριο, η Αγία Τράπεζα και θα τελούσαμε σήμερα Θυρανοίξια !

Όμως ο ιερός αυτός ναός, επί δεκαετίες κλειστός, δέν είναι ο πρώτος που ξανάνοιξε τις πύλες του για να λειτουργηθεί.  Πριν είκοσι χρόνια περίπου, ξανάρχισε η τέλεση θείων Λειτουργιών στόν ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στα γειτονικά Μύρα, και πλείστοι άλλοι ναοί, μέχρι την Καππαδοκία και τον Πόντο, ξανάνοιξαν και λειτουργήθηκαν και λειτουργούνται κάθε χρόνο.

Βεβαίως για όλα αυτά συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο Θεός ελάλησεν αγαθά υπέρ της Εκκλησίας Του, στις καρδίες των κυβερνώντων την Χώραν, οι οποίοι πρόθυμα παρέχουν κάθε διευκόλυνση, για την απρόσκοπτη τέλεση των Θείων Λειτουργιών.  Τούτο ισχύει και εδώ, στην Αττάλεια.

Μας είχε εντυπωσιάσει η ευγένεια και η φιλοφροσύνη του αξιοτίμου Δημάρχου του Δήμου Μουράτ Πασά, εις τον  οποίον υπάγεται η περιοχή αυτή του ναού, κυρίου Suleyman Evcilmen, όταν προ διετίας, για πρώτη φορά τον είχαμε επισκεφθεί στο Γραφείο του.  Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, μας υποδέχθηκε.  Ακόμα και εντυπωσιακά δώρα μας προσέφερε, και έκτοτε διατηρούμε αγαστή συνεργασία.  Για όλα αυτά θερμότατα ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή τον αξιότιμο Δήμαρχο κ. Suleyman Evcilmen.

Η θαυμαστή μεταμόρφωση του ερειπωμένου αυτού κτιρίου σε περικαλλέστατο ναό, όπως τον βλέπουμε σήμερα, από τεχνικής πλευράς, οφείλεται σε δύο Αρχιτέκτονες· στον κ.Nejat Uregen, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας το όλον έργον, και στον Επιβλέποντα τις εργασίες Δρα Αρχιτεκτονικής κ. Απόστολον Πορίδην.  Ολόθερμα τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για την θαυμάσια εργασία που επιτέλεσαν.

Θα ήταν όμως παράλειψη άν δέν επισημαίναμε την ευσυνειδησία, την επιμέλεια, την παρατηρητικότητα και το ανύστακτον ενδιαφέρον των ανθρώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Antalya, οι οποίοι ενέκριναν τα υποβληθέντα σχέδια αναστηλώσεως, και παρακολούθησαν την πιστή εφαρμογή τους.  Όντως είναι αξιοθαύμαστοι και αξιέπαινοι.  Τους ευγνωμονούμε και θερμά τους ευχαριστούμε.

«Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος αγαλιασσόμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή».  Ευφρανθώμεν μετά των χιλιάδων Αγίων της Ατταλείας και Πισιδίας, των Αγίων Αποστόλων και μάλιστα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος από εδώ ανέβηκε στην οροσειρά του Ταύρου, για τον ευαγγελισμό της Ασίας, και στου οποίου το όνομα τιμάται από σήμερα ο Ιερός αυτός ναός, μαζί με το του Οσίου Αλυπίου του Κιονίτου.

Ας ευφρανθούμε μαζί με τους αοιδίμους Κτίτορες του Ιερού αυτού ναού, με τους αγίους Αρχιερείς και ιερείς που λειτουργούσαν στον ιερό αυτόν τόπο μέχρι το 1922, οι οποίοι σκύβουν από τα ουράνια σκηνώματα και παρακολουθούν σήμερα αγαλλόμενοι την λαμπράν αυτήν Πανήγυρη.

Πόσο θα ευφραίνεται και ο μακαριστός Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρός Αλέξιος ο Β΄, καθώς βλέπει από το Ουράνιο Θυσιαστήριο να εκπληρώνεται η παράκληση του προς τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίον, να μεριμνήσει για την ικανοποίηση των λατρευτικών και ποιμαντικών αναγκών των χιλιάδων Ρώσων της Ατταλείας.

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας, παρ' όλον ότι από πέρυσι είχε προγραμματίσει την ημέρα αυτή να προστεί των εορταστικών εκδηλώσεων, δέν μπόρεσε να έλθει.  Είναι όμως πνευματικώς παρών ανάμεσά μας, και μου ανέθεσε να μεταφέρω την Πατριαρχικήν ευλογίαν Του πρός  το ευσεβές ποίμνιον της Ατταλείας και πρός όλους εσάς, που σπεύσατε, και  από άλλες χώρες, να έλθετε να συμμετάσχετε στη μεγάλη αυτή χαρά της Εκκλησίας μας· καθώς επίσης και προς όλους, παρόντες και απόντες, που συνέβαλαν με την αγάπη τους στην αναστήλωση, ευπρεπισμό και εξοπλισμό του ιερού αυτού Ναού.

Κατακλείοντας, παρακαλώ όπως δεχθείτε όλοι σας τις πλέον εγκάρδιες ευχαριστίες μας, για την μεγάλη χαρά, που μας δώσατε με την εδώ παρουσία σας και την συμπροσευχή σας, την μεγάλη αυτή ημέρα.

Ας προσευχόμαστε να διαφυλάττει ο Παντοκράτωρ Κύριος τον άγιον τούτον Οίκον Του, ασάλευτον εις τους αιώνας, και να τον καταστήσει λιμένα χειμαζομένων, ιατρείον παθών, καταφυγήν ασθενών, δαιμόνων φυγαδευτήριον, κατά την ωραίαν ευχήν της Εκκλησίας.  Και όσοι με ευλάβεια θα προσέρχονται σ/αυτόν, να δέχωνται διά των Ιερών Μυστηρίων, τον αγιασμόν, την υγείαν της ψυχής και του σώματος, ενίσχυση στον πολύπλευρο αγώνα τους και κάθε ευλογίαν στη ζωή τους.  Αμήν.

Συνέβησαν