Πνευματική Κληρονομιά Ευλάβεια και Παραδόσεις

Ευλάβεια και Παραδόσεις

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

H μεγαλύτερη γιορτή μας των Χριστιανών Ελλήνων, ήταν το Πάσχα, το «Μπογιούκ Μπαϊράμ» που γιορτάζεται την άνοιξη. Στην Αττάλεια κάναμε νηστεία 50 μέρες τη μεγάλη Σαρακοστή. Ούτε λάδι δεν επιτρεπόταν να φάμε.

Περισσότερα...

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΟΙ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΕΣ

Στις αρχές του 20ου αιώνα δεν εκδίδετο καμμιά εφημερίδα στην Αττάλεια. Ούτε περιοδικό ή βιβλίο. Μερικοί που ήταν συνδρομητές γραμμένοι στις εφημερίδες της Σμύρνης, την «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» και την «ΑΝΑΤΟΛΗ», έφερναν τα φύλλα αυτά και τα μοίραζαν χέρι με χέρι στους υπόλοιπους Ατταλειώτες που κυριολεκτικά τα καταβρόχθιζαν.

Περισσότερα...

Ο ΓΑΜΟΣ

Όταν επιτέλους μετά την πολύχρονη μνηστεία αποφασιζόταν να γίνει ο γάμος, όρι­ζαν και την Κυριακή που θα γινόταν το Μυστήριο. Δυο βδομάδες πιο πριν, γινό­ντουσαν οι προσκλήσεις σε συγγενείς και σε φίλους. Η οικογένεια του νέου κα­λούσε τους δικούς της κι η οικογένεια της νέας τους δικούς της επίσης. Επειδή την εποχή εκείνη προσκλητήρια δεν υπήρχαν, το «κάλεσμα» γινόταν μέσω μιας ειδικής «καλέστρας» της Φικέ. Μια βδομάδα πριν, άρχιζαν τα προ-εόρτια. Ήταν η Κυριακή που θα κοβόταν το νυφικό, Μπιτσίμ-Αλτή, στα Τούρκικα. Το νυφικό, ήταν δώρο του γαμπρού και κοβόταν στο σπίτι του γαμπρού. Η μοδίστρα που θα το έρραβε, πήγαινε πρώτα στο σπίτι της νύφης έτταιρνε τα μέτρα της. Μετά, πήγαινε στο σπίτι του γαμπρού για να κόψει εκεί το νυφικό φόρεμα.

Περισσότερα...

ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΜΑ

Σαν καλοί ορθόδοξοι Χριστιανοί που ήταν οι Ατταλειώτες, φρόντιζαν να βαφτίζουν τα μωρά τους όσο γινόταν νωρίτερα. Ήταν συνήθεια, ο κουμπάρος που είχε στεφα­νώσει τους γονείς στο γάμο τους, να βαφτίζει και τα παιδιά τους, ή τουλάχιστον το πρώτο παιδί. Αν τύχαινε να πεθάνει το παιδί αβάπτιστο, αυτό κρινόταν σαν μεγάλη αμαρ­τία. Έτσι, αν το βρέφος αρρώσταινε πριν βαφτιστεί και ήταν βαρειά, φώναζαν επειγόντως τον παπά στο σπίτι κι αυτός το βάφτιζε με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο, με απλό ράντισμα, χωρίς πολλές τελετουργίες, μην τύχει και πεθάνει αβάφτιστο.

Περισσότερα...

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΩΝ

Oι Ατταλειώτες ήταν φιλόθρησκοι και ευλαβείς άνθρωποι. Λάτρεαυαν τις εικόνες και σέβονταν κάθε τι το ιερό. Κάθε πρωτομηνιά, συνήθιζαν για να πάει καλά ο μήνας να καλούν τον παπά στο σπίτι να κάνει Αγιασμό. ΄Οταν έβλεπαν παπά στο δρόμο περαστικό, τα παιδιά έτρεχαν και του φιλούσαν το χέρι.

Περισσότερα...

Πνευματική Κληρονομιά Ευλάβεια και Παραδόσεις