Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες

Ενδιαφέροντα Κείμενα

Επιτάφιος από Αντιόχεια Πισιδίας

Κάντε κλίκ εδώ για να διαβάσετε το κείμενο σε μορφή Pdf.

Στη Σπάρτη Πισιδίας εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου

21 Νοεμβρίου 2014

image002
Ι. Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ

Ύστερα από 90 και πλέον χρόνια, στην παλαιά συνοικία των Ελλήνων στην Σπάρτη Πισιδίας ετελέσθη ο Όρθρος των Εισοδίων της Θεοτόκου και Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων, πρωτοστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας, π. Σωτηρίου, με την συμμετοχή ιερέων από την Ελλάδα, την Ρωσία και την Αμερική. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη επιμνημόσυνος δέησις για τις ψυχές των «παντοιοτρόπως τελειωθέντων» προγόνων μας, οι οποίοι αναπαύονται, στα μαρτυρικά χώματα της Σπάρτης καθώς και εκείνων που εδιώχθησαν από εκεί βιαίως με την μικρασιατική καταστροφή.

Περισσότερα...

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η Παναγία μας, μέσω της Ιεράς Εικόνας Της, που καλείται "Παναγία Πισιδιώτισσα" (επειδή βρισκόταν στην Σωζόπολη της Πισιδίας) έχει κάνει θαύματα, που είναι γνωστά από τον 6ον αιώνα.
Γι αυτόν τον λόγο, αργότερα η θαυματουργή αυτή Εικόνα έγινε γνωστή μέχρι και τη Ρωσία και τιμάται, όπως αναγράφεται στα Εκκλησιαστικά Ημερολόγια την 3/16 Σεπτεμβρίου κάθε έτος.
Δυστυχώς η εικόνα που είχε η μητέρα του Τσάρου Μιχαήλ Federovich Romanof, που έγινε Μοναχή με το όνομα Μάρθα και η οποία είχε διαφυλαχθεί στη Νέα Μονή του Σωτήρος Μόσχας (Novospassky), με την καταστροφή της Μονής από τους μπολσεβίκους χάθηκε. Όμως διεσώθηκαν αντίγραφά της, τα οποία όπως θα δούμε και αυτά θαυματουργούν μέχρι σήμερα!

Περισσότερα...

Ομοφυλοφιλία και Ορθόδοξη Οικογένεια

Αφιερώματα - dogma.gr

Σαφείς θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον γάμο και την οικογένεια διατυπώθηκαν στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στην 42η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της οποίας κύριο θέμα μελέτης υπήρξε «Η Ορθόδοξη Οικογένεια: κατοικητήριο του Χριστού και μαρτυρία του Ευαγγελίου».

Περισσότερα...

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ, ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ T13

Του Κωστή Κοκκινόφτα
Ερευνητή Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Μονή Κύκκου δημιούργησε ένα πολύ καλό οργανωμένο δίκτυο Μετοχίων, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου, που συνέτειναν στη θρησκευτική και πολιτιστική σύνδεσή της με πολλές περιοχές του Eλληνισμού, όπως την Kωνσταντινούπολη, την Aνατολική Ρωμυλία, την Aνατολική Θράκη, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.Η λειτουργία των εκτός Κύπρου Μετοχίων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη φήμη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Kυκκώτισσας, έργο κατά παράδοση του Ευαγγελιστή Λουκά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι Κυκκώτες μοναχοί να είναι ευπρόσδεκτοι στο εξωτερικό. Eιδικότερα στη Μικρά Ασία, η ύπαρξη Μετοχίων της Μονής στις πόλεις Σμύρνη, Προύσα και Αττάλεια[1] επαύξησε τη φήμη της, γι' αυτό και πολλοί κάτοικοι της περιοχής συνδύαζαν το ταξίδι τους στους Αγίους Τόπους με επίσκεψη στην Κύπρο και στη Μονή Κύκκου, για να προσκυνήσουν την Αγία Εικόνα. Αρκετοί από αυτούς είχαν στα οικογενειακά τους προσκυνητάρια εικόνες της Παναγίας της Kυκκώτισσας, που παράγγελλαν σε αγιογραφικά εργαστήρια με βάση ενσωματωμένα χαρακτικά στις εκδόσεις της ιστορίας της Μονής των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Ένα τέτοιο εικόνισμα, που χρονολογείται στον 18ο-19ο αιώνα, με την προσθήκη του Αποστόλου Λουκά όρθιου στα δεξιά της Παναγίας να κρατά πινέλο, φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα[2]. Ακόμη, πολλοί επικαλούνταν την Παναγία του Κύκκου στις δοκιμασίες της ζωής τους, όπως μέλη της οικογένειας του Ιορδάνη Τσακμόσογλου, που στα τέλη του 19ου αιώνα προσέφεραν στη Μονή τουρκικά χαλιά από τη Σελεύκεια, μετά την αποθεραπεία τους από επιδημία ευλογιάς[3].

Περισσότερα...

ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ανέκδοτη Συνομιλία του Δημοσιογράφου Νικ. Β. Παπουτσόπουλου
Με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Λυκούργο Αγγελόπουλο

Η βυζαντινή μουσική, θρησκευτική, λατρευτική, που συνοδεύει τις ακολουθίες των Παθών και της Ανάστασης, αποδίδει με ρωμαλεότητα τη συναισθηματική φόρτιση των ημερών και αναδεικνύει τον ποιητικό λόγο, διαφυλάσσοντας ακέραιο τον θησαυρό της ελληνικής γώσσας και τον θρίαμβο του μέτρου:

Περισσότερα...

Οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό

Aλεξάντερ Σολτζενίτσυν

Πριν από μισό αιώνα και πλέον, όταν ήμουν ακόμη παιδί, θυμάμαι ότι άκουγα πολλούς ηλικιωμένους να δίνουν την ακόλουθη εξήγηση για τις μεγάλες συμφορές που είχαν βρει τη Ρωσία: οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό, γι' αυτό έγιναν όλα αυτά. Από τότε έχω περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια δουλεύοντας πάνω στην ιστορία της Επανάστασής μας. Στο διάστημα αυτό έχω διαβάσει εκατοντάδες βιβλία, έχω μαζέψει εκατοντάδες προσωπικές μαρτυρίες, κι έχω ήδη συνεισφέρει οκτώ δικούς μου τόμους στην προσπάθεια να καθαρίσουν τα συντρίμμια που απόμειναν από την αναστάτωση αυτή. Ωστόσο, αν με ρωτούσαν σήμερα να διατυπώσω όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά την κύρια αιτία της καταστροφικής Επανάστασης που κατάπιε κάπου εξήντα εκατομμύρια δικούς μας ανθρώπους, δεν θα μπορούσα να το κάνω με μεγαλύτερη ακρίβεια από το να επαναλάβω: οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό, γι΄ αυτό έγιναν όλα αυτά.

Περισσότερα...

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

(Λόγος στο Ευαγγέλιο)

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Στο σημερινό ευαγγέλιο ό Κύριος, σ' όλους εκείνους πού επιθυμούν να σωθούν από το θάνατο, προσφέρει το σταυρό, το πιο πικρό φάρμακο για τη θεραπεία τους.
Είπε ό Κύριος: «Όστις θέλει οπίσω μου άκολουθείν, άπαρνησάσθω εαυτόν και άράτω τον σταυρόν αυτού και άκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η'34). Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, πρέπει ν' απαρνηθεί τον παλιό και αμαρτωλό εαυτό του, να πάρει πάνω του το σταυρό των θλίψεων και των δοκιμασιών και τότε ας με ακολουθήσει.

Περισσότερα...

Νηστεία

Τροφή δεν είναι μόνο ότι τρώμε αλλά κάτι πολύ βαθύτερο σε σχέση με την ύπαρξη μας. Όταν το βρέφος πεινάει δεν χορταίνει απλώς και μόνο μέσα από ένα γεύμα, αλλά κυρίως και πρωτίστως μέσα από μια σχέση.

Περισσότερα...

Η Αγάπη και η Ταπείνωση των Αγίων μας!

agios-nektarios

Τον καιρό που είχε τη διεύθυνση της Σχολής ο άγιος Νεκτάριος, για κάποιο διάστημα ο επιστάτης της Σχολής αρρώστησε.

Όταν βγήκε από το Νοσοκομείο, οι γιατροί του είπαν να μην εργαστεί, τουλάχιστον για τρεις μήνες γιατί διαφορετικά θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι εργαζόμενοι όμως τότε δεν ήταν μόνιμοι και δεν είχαν ασφάλεια, οπότε υπήρχε το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό φοβήθηκε και ο επιστάτης της Ριζαρείου.

Περισσότερα...

Πλούταρχος θλιβερά επίκαιρος: «Οφειλέτες=δούλοι των δανειστών τους»!

«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του. «Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου», προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο...

Περισσότερα...

Καλημέρα Χριστέ μου …

Τὸ 1922 ἦρθε ἀπὸ τὴν Μικρασία μὲ τοὺς πρόσφυγες ἕνα ὀρφανὸ Ἑλληνόπουλο, ὀνόματι Συμεών. Ἐγκαταστάθηκε στὸν Πειραιᾶ σὲ μιὰ παραγκούλα καὶ ἐκεῖ μεγάλωσε μόνο του. Εἶχε ἕνα καροτσάκι καὶ ἔκανε τὸν ἀχθοφόρο, μεταφέροντας πράγματα στὸ λιμάνι τοῦ Πειραιᾶ. Γράμματα δὲν ἤξερε οὔτε πολλὰ πράγματα ἀπὸ τὴν πίστη μας. Εἶχε τὴν μακαρία ἁπλότητα καὶ πίστη ἁπλὴ καὶ ἀπερίεργη.

Περισσότερα...

Κήρυγμα Μητροπολίτη Πισιδίας Κυριακή του Τυφλού 9.6.2013

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ
(9 Ιουνίου 2013)

ΕΙΣ Ι.Ν.ΑΓ.ΣΚΕΠΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

"Ραββί, τίς ήμαρτεν, ούτος ή οι γονείς αυτού
ίνα τυφλός γεννηθή;" (Ιωάν. 9,2).

Περισσότερα...

Κήρυγμα Μητροπολίτη Πισιδίας Κυριακή Σαμαρείτιδος 2.6.2013

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ
(2/6/2013)
ΕΙΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

"Έρχεται γυνή εκ τής Σαμαρείας αντλήσαι ύδωρ.
Λέγει αυτή ο Ιησούς• δός μοι πιείν".

Περισσότερα...

Κήρυγμα Μητροπολίτη Πισιδίας Κυριακή Παραλύτου 26.5.2013

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ
( 26/ 5/ 2013)
ΕΙΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΤΑΣ

"Κύριε, άνθρωπον ουκ έχω" (Ιωάν. 5,7)

Περισσότερα...

Κήρυγμα Μητροπολίτη Πισιδίας Κυριακή των Μυροφόρων 19.5.2013

ΚΗΡΥΓΜΑ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΣΙΔΙΑΣ
ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ 19/5/2013

Περισσότερα...

Κήρυγμα Μητροπολίτη Πισιδίας Κυριακή του Θωμά 12.5.2013

ΚΗΡΥΓΜΑ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΣΙΔΙΑΣ
ΣΤΉΝ ΑΓΊΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 12/5/2013

Περισσότερα...

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ, ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ T13

sxeseis-mikras-asias-kykkoy

Περισσότερα...

ΠΕΡΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Τοῦ Ἁγίου Νικολάου Ἀχρίδος (Βελιμίροβιτς)*

Δέν θά μποροῦσα νά ἀποκαλέσω τόν ἑαυτό μου Χριστιανό, ἐάν δέν ἤμουν αἰσιόδοξος. Καί ἄν ἀποκαλοῦσα τόν ἑαυτό μου Χριστιανό καί δέν ἤμουν αἰσιόδοξος, δέν θά ἤμουν εἰλικρινής Χριστιανός. Καί ὅλοι ἐσεῖς ματαίως ἀποκαλεῖσθε Χριστιανοί, ἐάν δέν εἶσθε αἰσιόδοξοι. Ὁ Χριστιανισμός ἀποτελεῖ τό μέγιστο κάστρο αἰσιοδοξίας. Ὁ Χριστιανισμός θεμελιώνεται στήν πίστη, τήν ἐλπίδα καί τήν ἀγάπη. Γιατί αὐτά τά τρία μόνο σώζουν: ἡ πίστη, ἡ ἐλπίδα καί ἡ ἀγάπη.

Περισσότερα...

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Κάποτε ἀνεβαίνοντας πρός τά Καυσοκαλύβια τοῦ Ἁγίου Ὄρους συνάντησα ἕνα Ρῶσο ἱερομόναχο, ὁ ὁποῖος μεταξύ τῶν ἄλλων μοῦ εἶπε καί τά ἑξῆς : «Πρέπει νά γνωρίζουμε ὅτι ἡ πόρτα τοῦ Παραδείσου ἔχει τρεῖς κλειδαριές καί γιά νά ἀνοίξει πρέπει συγχρόνως νά μποῦν τρία κλειδιά, ὅπως ἀνοίγουν οἱ πόρτες στά σκευοφυλάκια τῶν μοναστηριῶν. Τό πρῶτο κλειδί εἶναι τῆς ὀρθοδόξου πίστεως. Τό δεύτερο κλειδί εἶναι τῆς μυστηριακῆς ζωῆς καί τό τρίτο εἶναι τῶν καλῶν ἔργων τῆς ἀρετῆς. Ἐάν λείψει ἕνα ἀπό τά τρία κλειδιά, ἡ πόρτα τοῦ Παραδείσου δέν ἀνοίγει. Γι΄αὐτό πρέπει ὅλοι μας, κληρικοί καί λαϊκοί νά μήν ἀρκούμεθα στήν ὀρθόδοξη πίστη ἤ στή μυστηριακή ζωή ἤ μόνο στήν ἐνάρετη διαγωγή. Ἔχοντας ἐπίγνωση θά πρέπει νά ἀγωνισθοῦμε μεθοδικά, ὥστε νά γίνουμε κάτοχοι καί τῶν τριῶν κλειδιῶν». Ὁμολογῶ ὅτι ἔμεινα κατάπληκτος ἀπό τό παράδειγμα τοῦ Γέροντα».

 

Ἀπό τό βιβλίο τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση.
ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΨΥΧΗΣ, Κείμενα για τήν Πνευματική Ζωή, σελ. 87-88

«Μη απόστρεψεις το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι, ταχύ επάκουσόν μου. Πρόσχες τη ψυχη μου και λύτρωσαι αυτήν»

(Μέγα Προκείμενον – Ψαλμ. 68,18-19)

ei

Περισσότερα...

ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ

Ήταν μια φορά ένας νεαρός, ο οποίος συμπεριφερόταν μερικές φορές βίαια.

Ο πατέρας του, του έδωσε ένα σακουλάκι με καρφιά και του είπε να καρφώνει ένα καρφί στο πεζοδρόμιο μπροστά από τον κήπο κάθε φορά που θα έχανε την υπομονή του και θα μάλωνε με κάποιον.

Περισσότερα...

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥ ΓΟΥΕΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΕ 4 ΜΕΡΗ

Περισσότερα...

Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ I. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Λεοντίου που είναι ο τοπικός προστάτης Άγιος της Παμφυλίας, βρέθηκαν με τρόπο ασυνήθιστο, σχεδόν θαυματουργό, όπως περίπου κι όλα τα ιερά λείψανα Αγίων και οι σχετικές εικόνες.

Περισσότερα...

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

Δημοσίευμα ΕΣΤΙΑ (Τετάρτη, 21 Ἀπριλίου 2010). 

Ἄν δέν ὑπῆρχε Δημιουργός1 

Ἀφορμή γιά τήν συγγραφή τοῦ παρόντος ἄρθρου ἀπετέλεσε μία συνέντευξη πού διάβασα στόν ἡμερήσιο Τύπο γιά τήν περί Θεοῦ αὐταπάτη. Ἀναρωτήθηκα ἀμέσως πόσο ἔχει πέσει ἡ νοημοσύνη τοῦ ἀνθρώπου, ὥστε νά πιστεύει ὅτι δέν ὑπάρχει Θεός καί μάλιστα νά προσπαθεῖ νά πείσει τήν κοινωνία νά ἀσπαστεῖ τήν συγκεκριμένη αὐτή ἄποψη.

Περισσότερα...

ΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Οἱ Χριστιανοί ἐκέρδισαν τήν ἐκτίμησιν καί τόν σεβασμόν τῶν Τούρκων καί ἰδίᾳ τῶν χωρικῶν. 

Χάρις εἰς τούς Χριστιανούς πού ἀγόραζαν τοῦ χωρικοῦ τά προϊόντα καί πού τοῦ ἔδιδαν δουλειά καί προπάντων τοῦ ἔδιδαν τήν ἀμοιβήν του ὅσον κανένας ἄλλος, κατώρθωνε νά ζῇ ὁπωσδήποτε ἀνέτως αὐτός καί ἡ οἰκογένειά του. 

Ἔτσι μέ τήν ἁπλοϊκήν ψυχήν καί τήν ἀνθρωπιά του ἔτρεφεν ἕνα βαθύ αἴσθημα εὐγνωμοσύνης πρός τόν ἐργοδότην του λέγοντας : τρώγω τό ψωμί του. 

Διησθάνετο ἀκόμη μέ τήν ἀγραμματοσύνην πού εἶχε ἕνα αἴσθημα ἀνωτερότητος εἰς τούς Χριστιανούς, ἀναγνωρίζων οὕτω καί τήν πνευματικήν ὑπεροχήν τῆς φυλῆς μας. 

(Παναγ. Π. Χατζηπέτρου, Ἱατροῦ Ἀτταλέως, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ σελ. 37).

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΚΟΥΔΟΥΝΑ

Κάθε 23η Απριλίου συρρέουν χιλιάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές στη μονή του Αη Γιώργη Κουδουνά στην Πρίγκηπο. Μεταξύ ένδεκα και δεκαπέντε χιλιάδες την επισκέπτονται ανήμερα της εορτής του Αγίου. Είναι η ημέρα του χρόνου που ο Αη Γιώργης ο Κουδουνάς δέχεται τούς περισσότερους ἐπισκέπτες που συνολικά, Μεγάλη Εβδομάδα, του Αη Γιώργη και το Δεκαπενταύγουστο, φθάνουν τις 30.000.

Σε ολόκληρη τή Μέση Ανατολή, οι Μουσουλμάνοι, συρρέουν σε χριστιανικές εκκλησίες και αγιάσματα να προσκυνήσουν. Εχουν δε ιδιαίτερη αγάπη στόν Άγιο Γεώργιο, τον οποίο τιμούν με το παρώνυμο Αλ Χαντρ. «Το φαινόμενο μουσουλμάνοι να προσκυνούν τον Άγιο Γεώργιο δεν απαντάται μόνο στην Πόλη. Τα μοναστήρια του στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη προσελκύουν χιλιάδες». Για πολλούς από τους Μουσουλμάνους αυτούς πιστούς, ο Αη Γιώργης αποτελεί τη μορφή ενός ήρωα, ενός πολεμιστή ενάντια στο κακό. Στην ίδια την Τουρκία, η εορτή του Αη Γιώργη της Πριγκήπου αποτελεί το μαζικότερο προσκύνημα της χώρας. Χιλιάδες συρρέουν από όλη την Πόλη, αλλά και από την Ανατολία.

Περισσότερα...

Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες