Αποστολικά Μηνύματα

"Προσευχόμενοι ύμνουν τον Θεόν"

Ποιοί ήσαν αυτοί που υμνούσαν τον Θεό; Είχαν εκπληρωθεί κάποια αιτήματά τους, που είχαν απευθύνει στον Θεό, και τώρα ευεργετημένοι Τον ευχαριστούν και υμνούν;
Είναι ο Απ. Παύλος με τον συνοδό του Σίλα μέσα σε φυλακή! Την προηγούμενη ημέρα καταδικάστηκαν από τους άρχοντες των Φιλίππων σε σκληρή τιμωρία, δημοσία διαπόμπευση, ραβδισμούς και φυλάκιση. Διαβάζουμε στις Πράξεις των Αποστόλων:

Περισσότερα...

"Ο πλανών την οικουμένην"

"Μια μέρα -διηγείται στις Πράξεις των Αποστόλων ο Ευαγγελιστής Λουκάς- καθώς πηγαίναμε στον τόπο της προσευχής, συνέβη να συναντήσουμε μια δούλη που είχε μαντικό πνεύμα και με τις μαντείες της απέφερε πολλά κέρδη στους κυρίους της. Αυτή ακολουθούσε τον Παύλο και το Σίλα και φώναζε: -Αυτοί οι άνθρωποι είναι δούλοι του Υψίστου Θεού, που σας κηρύττουν την οδό της σωτηρίας. Αυτό το έκανε πολλές μέρες. Ο Παύλος αγανάκτησε• γύρισε πίσω και είπε στο πονηρό πνεύμα: -Σε διατάζω στο όνομα του Ιησού Χριστού να βγεις έξω απ´ αυτήν. Την ίδια στιγμή το πονηρό πνεύμα βγήκε. Όταν είδαν τα αφεντικά της μαζί με το πονηρό πνεύμα χάθηκε και η ελπίδα του κέρδους έπιασαν τον Παύλο και το Σίλα και τους έσυραν ...στους ανωτάτους άρχοντες να τους δικάσουν" (Πράξ.16,-20).
Μπορεί κανείς να διερωτηθεί: Γιατί αγανάκτησε ο Παύλος; Αυτά που έλεγε εκείνη η δούλη σωστά πράγματα δέν έλεγε; Δεν τους κατηγορούσε! Την αλήθεια έλεγε! Ότι είναι δούλοι του Θεού του Υψίστου που κηρύσσουν την οδό της σωτηρίας! Όμως αυτό ήταν παγίδα του πονηρού πνεύματος, του σατανά, για να πείσει ότι λέγει την αλήθεια. Και όταν θα έφευγαν οι Απόστολοι από τους Φιλίππους, το πονηρό πνεύμα θα συνέχιζε με περισσότερη πειστικότητα να συνεχίζει να αποπλανά με τις μαντείες του ακόμα περισσότερους ανθρώπους, ενδεχομένως και όσους θα πίστευαν στον Χριστό! Ο Απ. Παύλος όμως δέν έπεσε στην παγίδα. Αντιλήφθηκε αμέσως την πονηριά του. "Γνωρίζουμε καλά τις επιδιώξεις του σατανά" γράφει στους Κορινθίους (Β´ Κορ. 2,11).
Δυστυχώς όμως αυτό που αντιλήφθηκε ο Απ. Παύλος δέν το αντιλαμβάνονται κάποιοι χριστιανοί, ακόμα και σήμερα, που καταφεύγουν σε μάντεις και μάγους για να προβλέψουν το μέλλον τους, να τους λύσουν τα μάγια, και να ζητήσουν λύση στα προβλήματά τους. Μα είναι δυνατόν ο χριστιανός να αφήνει τον Χριστό και την Εκκλησία Του και να ζητεί καθοδήγηση και βοήθεια από αυτόν τον ψεύτη, για τον οποίον το αδιάψευστο στόμα του Χριστού λέγει; "Ο διάβολος εξ αρχής ήταν ανθρωποκτόνος και δέν μπόρεσε να σταθεί μέσα στην αλήθεια, γιατί δέν υπάρχει μέσα του τίποτε αληθινό....είναι ψεύτης καί είναι ο πατέρας του ψεύδους" (Ιωάν. 8,44). Με κάποιες "αληθοφάνειες" εξαπατά τους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα απαταιώνων που πλουτίζουν εις βάρος τους, όπως συνέβαιναν και με τα αφεντικά της δούλης των Φιλίππων. Αλλά τελικά ο διάβολος προξενεί μεγάλα κακά και στα όργανά του, που χρησιμοποιεί για τα ποικίλα μαγικά τεχνάσματά του, αφού είναι η πηγή του κακού που ενέσκηψε στον κόσμο. Στην Αποκάλυψη χαρακτηρίζεται ως : "δράκων, όφις ο μέγας και αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην" (Αποκάλυψη 12,9).
Μακάρι κι εμείς να μπορούμε με βεβαιότητα να λέμε: " Γνωρίζουμε καλά τις επιδιώξεις του σατανά" και να αποφεύγουμε κάθε τι που σχετίζεται μαζί του, παραδίδοντας με εμπιστοσύνη "εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωής ημών Χριστώ τω Θεώ" !

 

bullets

" Κατ´ οίκον Εκκλησία"

Σήμερα παντού οι Χριστιανοί έχουμε τους ιερούς Ναούς μας όπου λατρεύουμε τον Τριαδικό Θεό, τελούμε τη θεία Λειτουργία, τα Ιερά Μυστήρια και όλες τις Ιερές Ακολουθίες. Στην εποχή των Αποστόλων υπήρχαν ναοί;

Περισσότερα...

Ο Φύλακας Άγγελος

Μία από τις πλέον εντυπωσιακές ευεργετικές επεμβάσεις Αγγέλου, μας διηγούνται οι Πράξεις των Αποστόλων, και αυτή σχετίζεται με την διάσωση του Απ. Πέτρου από τη θανατική καταδίκη.
Ο Κορυφαίος των Δώδεκα Αποστόλων Πέτρος είχε συλληφθεί από τον Ηρώδη και επρόκειτο την επόμενη ημέρα να θανατωθεί. Τη νύχτα εκείνη "κοιμώταν ανάμεσα σε δύο στρατιώτες, δεμένος με δύο αλυσίδες, και δύο φύλακες μπροστά στην πόρτα του κελιού της φυλακής του φύλαγαν σκοπιά. Ξαφνικά φανερώθηκε ένας Άγγελος Κυρίου κι ένα φώς έλαμψε στο κελί- χωρίς οι φύλακες να αντιληφθούν τίποτε- ξύπνησε τον Πέτρο σκουντώντας τον στο πλευρό και του είπε:

Περισσότερα...

"Μη ξεχνάτε τη φιλοξενία"

Ο πρώτος καρπός του κηρύγματος του Απ. Παύλου στους Φιλίππους ήταν η Λυδία η πορφυρόπωλις. Αναζητούσε τον αληθινό Θεό και της τον φανέρωσε ο φλογερός Απόστολος των Εθνών Παύλος. Άκουσε με προσοχή την διδασκαλία του, πίστεψε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδος μαζί με όλα τα μέλη της οικογενείας της και το βοηθητικό προσωπικό του σπιτιού της.
Μεγάλη η ευγνωμοσύνη της Λυδίας πρός τον Απ. Παύλο και τους συνοδούς του. Η πρώτη σκέψη της ήταν τί θα μπορούσε να κάνει γι αυτούς, για να κάνει άνετη τη διαμονή τους στην πόλη της και να διευκολύνει το ιερό έργο τους. Το σπίτι της ήταν μεγάλο. Άνετα χωρούσαν άλλοι τέσσερις. Τιμή της να φιλοξενήσει τέτοιους ανθρώπους! Δέν χάνει καιρό, και όπως γράφει ο Λουκάς: "Όταν βαφτίστηκε η Λυδία και όλη η οικογένειά της, μας παρεκάλεσε: - Άν με κρίνετε πιστή στον Κύριο, ελάτε να μείνετε στο σπίτι μου. Και μας το ζήτησε αυτό με πολλή επιμονή" (Πράξ. 16,15).
Ασφαλώς η φιλοξενία αυτή ήταν πολύ βοηθητική για τον Παύλο και τους συνοδούς του. Αλλά και τι ευλογία για τη Λυδία, να έχει στο σπίτι της τέτοια ιερά πρόσωπα!
Η νεοφώτιστη Λυδία ήδη εφήρμοσε αυτό που αργότερα ο Απ. Παύλος συνιστά στους χριστιανούς της Ρώμης: "να βοηθάτε τους άλλους χριστιανούς που βρίσκονται σε ανάγκη, και να επιδιώκετε να φιλοξενείτε τους αδελφούς" (Ρωμ. 12,13). Για να τονίσει δε, πόσο ωφέλιμη είναι η φιλοξενία, στην πρός Εβραίους επιστολή του γράφει: "Μην ξεχνάτε τη φιλοξενία, γιατί μ´ αυτήν μερικοί, χωρίς να το ξέρουν φιλοξένησαν Αγγέλους" (κεφ.13, στίχ.2). Και επειδή βέβαια, το να φιλοξενείς ανθρώπους στο σπίτι σου απαιτεί κόπο και έξοδα, ο Απ. Πέτρος τονίζει: "Να είστε φιλόξενοι μεταξύ σας χωρίς να βαρυγκομάτε" (Α' Πέτρ. 4,9).
Όλα αυτά βέβαια έχουν ως βάση τα λόγια του Κυρίου, που μεταξύ άλλων, θα απευθύνει κατά την Δευτέρα Του Παρουσία : "Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν....ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με.." (Ματθ.25,34-35).
Είθε κατά την ημέρα εκείνη να συγκαταλεγχθούμε κι εμείς μεταξύ αυτών!

 

bullets