Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας Αποστολικά Μηνύματα

Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας Αποστολικά Μηνύματα

ΕΚΛΑΥΣΕ ΠΙΚΡΩΣ

"Εκλαυσε πικρώς"

ΕΡΩΤΗΣΗ : Διαβάζοντας στα Ευαγγέλια ότι την νύχτα εκείνη που δικαζόταν ο Χριστός, στην αυλή του αρχιερέα, μπροστά σε κάποιους υπηρέτες, ο Πέτρος φοβισμένος αρνήθηκε τον Χριστο, και λίγο καιρό αργότερα,ο ίδιος ο Πέτρος, μπροστά σε πλήθη Ιουδαίων της Ιερουσαλήμ, όπως γράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων, όχι απλώς κήρυξε τον Ιησού ως Μεσσία, αλλά και τους επέπληξε γιατί Τον κάρφωσαν στο σταυρό, μου δημιουργείται το ερώτημα: Τι ήταν αυτό που άλλαξε τον Πέτρο τόσο, ώστε να αποβάλει τη δειλία και να οπλιστεί με τέτοιο θάρρος;

Περισσότερα...

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΙ

Ο Πέτρος και ο Ιωάννης, μας αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων, (3,1 & εξής) θεράπευσαν έναν ανάπηρο ζητιάνο. Ο κόσμος βλέποντας τον πρώην χωλό να περπατά πλέον κανονικά και να ακολουθεί με ευγνωμοσύνη τους Αποστόλους, μαζεύτηκε γύρω τους. Έβλεπαν οι άνθρωποι τους δύο Αποστόλους με μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό.

Περισσότερα...

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ Η ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Οι Πράξεις των Αποστόλων μας αναφέρουν ότι οι άρχοντες των Ιουδαίων εξοργίστηκαν εναντίον των Αγίων Αποστόλων, επειδή θεράπευσαν τον χωλό στα Ιεροσόλυμα, και το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να πιστέψουν στον Χριστό δύο χιλιάδες ακόμη άνθρωποι. Απεφάσισαν, λοιπόν, να καλέσουν στο Συνέδριό τους τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τους απείλησαν να μη ξαναμιλήσουν πια σε κανένα για το όνομα του Ιησού! Τότε ο Πέτρος και ο Ιωάννης τους αποκρίθηκαν: "Αποφασίστε μόνοι σας αν είναι σωστό μπροστά στο Θεό εσάς να ακούμε περισσότερο ή τον Θεό; Πάντως εμείς δέν μπορούμε να μη μιλάμε γι αυτά που είδαμε και ακούσαμε" (Πράξ.4, 19-20).

Περισσότερα...

"Δεηθέντων εσαλεύθη ο τόπος"

Με τους σκληρούς και συνεχείς διωγμούς των αρχόντων των Ιουδαίων εναντίον των Αποστόλων κινδύνευε να διακοπή η διάδοση του Ευαγγελίου στα Ιεροσόλυμα. Οι Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης, μετά τις απειλές που αντιμετώπισαν στην αίθουσα του Ιουδαϊκού Συνεδρίου, όπως εξιστορούν οι Πράξεις των Αποστόλων, πήγαν στη σύναξη των αδελφών χριστιανών και τους ανακοίνωσαν όσα τους είπαν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι των Ιουδαίων. Αυτοί όταν τα άκουσαν κατέφυγαν στην προσευχή. Ο Λουκάς μας διασώζει την συγκλονιστική αυτή προσευχή των πρώτων χριστιανών στις Πράξεις των Αποστόλων κεφ.4 στίχ. 24-30. Με το τέλος της συγκινητικής αυτής προσευχής συνέβη κάτι το εκπληκτικό: "σείστηκε ο τόπος όπου ήσαν συγκεντρωμένοι· όλοι πλημμύρισαν από το Άγιο Πνεύμα και κήρυτταν τον λόγο του Θεού με θάρρος" (Πράξ. 4,31).

Περισσότερα...

Μακάριοι όσοι διώκονται για τον Χριστό

Δεν είχαν τελειωμό οι διωγμοί των Αποστόλων από τους Ιουδαίους. Αυτοί που είχαν παραδώσει τον Ιησού στον ρωμαίο Διοικητή για να τον θανατώσει στράφηκαν μετά και εναντίον των Αποστόλων Του, που συνέχιζαν το έργο Του. Συχνά οι άρχοντες των Ιουδαίων τους καλούσαν στο Συνέδριο. Σε μία από αυτές τις δίκες δεν τους απείλησαν μόνον με λόγια αλλά και τους έδειραν! Γράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων: "Τα μέλη του συνεδρίου, προσκάλεσαν τους Αποστόλους και αφού τους έδειραν, τους διέταξαν να μη κηρύττουν για τον Ιησού" (5,40). Και οι Απόστολοι πώς αντιμετώπισαν τον εξευτελισμόν αυτόν;

Περισσότερα...

Μακρυά από το ψέμα και την υποκρισία

Οι πρώτοι χριστιανοί των Ιεροσολύμων ζούσαν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Έφθασαν σε σημείο όσοι είχαν ακίνητη περιουσία, χωράφια, σπίτια και άλλα να τα πωλούν και να φέρνουν τα χρήματα στους Αποστόλους, για να ενισχύονται οικονομικά οι φτωχοί. Έτσι, δέν υπήρχαν ανάμεσα στους χριστιανούς πλέον πεινασμένοι, ρακένδυτοι, άστεγοι, απροστάτευτοι. Βέβαια δεν τους ανάγκασε κανείς να πωλούν τις περιουσίες τους. Καθένας ελεύθερα από μόνος του το απεφάσιζε.

Περισσότερα...