Άρθρα

Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (07/03/2021)

Στα βασικά δόγματα της χριστιανικής πίστης περιλαμβάνεται το γεγονός της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου "μετά δόξης κρῖναι ζῶντας καί νεκρούς", όπως αναφέρεται στο Σύμβολον της Πίστεως.

Το γεγονός αυτό, όπως και όλα τα δόγματα της Εκκλησίας μας, στηρίζεται στην Αγία Γραφή και μάλιστα στα όσα ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μας απεκάλυψε.

Το μόνο που δεν μας φανέρωσε ο Κύριος είναι ο ο ακριβής χρόνος του νέου ερχομού Του, γι αυτό δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε ψευδοπροφήτες, που εμφανίζονται κατά καιρούς και αναγγέλλουν συγκεκριμένη ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και αναστατώνουν το κόσμο.

Ο Απόστολος Πέτρος συγκεφαλαιώνοντας την σχετική διδαχή του Κυρίου για το μεγάλο αυτό γεγονός μας γράφει: Ο Κύριος θα έλθει ξαφνικά σε ώρα που κανένας δεν θα ξέρει, όπως ο κλέφτης την νύκτα, και θα συμβούν πρωτοφανή συγκλονιστικά γεγονότα· ο ήλιος, η σελήνη και όλα τα αστέρια του ουρανού θα εξαφανιστούν με τρομερό πάταγο. Η γη και όλα όσα έγιναν πάνω σ' αυτήν θα κατακαούν· όλα τα στοιχεία της υλικής δημιουργίας θα διαλυθούν στη φωτιά (βλ. Β' Πέτρ.3,10).

Όπως δε, αναφέρει στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Κύριος, στη Δευτέρα Παρουσία Του, θα εμφανιστεί όχι ταπεινά όπως την πρώτη φορά, αλλά με όλη του την δόξα και μεγαλοπρέπεια· θα τον συνοδεύουν όλοι οι άγιοι Άγγελοι· και θα καθίσει στο μεγαλόπρεπο θρόνο Του για να κρίνει όλους του ανθρώπους, που θα έχουν γεννηθεί στη γη (βλ. Ματθ. 25,31).

Μπορούμε να προαισθανούμε κάπως με τι φόβο και τρόμο θα αντικρύσουν τον Δίκαιο Κριτή όλοι εκείνοι, που όσο ζούσαν στον κόσμο αυτό, περιφρονούσαν τον Χριστό· όσοι δεν θέλησαν να συμμορφωθούν με το θέλημα του Θεού. όσοι δεν παραδειγματίστηκαν από την αγάπη του Χριστού και δεν έδειξαν έμπρακτη αγάπη προς τους πάσχοντες συνανθρώπους τους· όσοι ζούσαν με αδικίες, απάτες, μίση, υπερηφάνεια, κατακρίσεις, σαρκικές αμαρτίες· όσοι δεν εξετίμησαν την θυσία του Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου και δεν θέλησαν, όσο ζούσαν στον κόσμο αυτόν, να έχουν κοινωνία με τον Χριστό. Και ενώ ήξεραν ότι ο φιλάνθρωπος Κύριος όλα θα τους τα συγχωρούσε, αν Του το ζητούσαν, (όπως συνέβη με τον ληστή πάνω στον Σταυρό), αυτοί δεν θέλησαν να διορθωθούν και να μετανοήσουν!

Θα είναι τραγική η κατάστασή των αμετανόητων ανθρώπων και μάλιστα όταν ακούσουν τον παγκόσμιο Κριτή να τους απαγγέλλει την καταδικαστική απόφασή Του: "Φύγετε από μπροστά μου, καταραμένοι· πηγαίνετε στην αιώνια φωτιά που έχει ετοιμαστεί για τον διάβολο και τους δικούς του" (Ματθ. 25,41).

Οι ύμνοι της ημέρας με ζωηρές εκφράσεις προβάλλουν την τραγική κατάσταση όσων θα καταδικαστούν: "Βίβλοι ἀνοιγήσονται, φανερωθήσονται πράξεις ἀνθρώπων, ἔμπροσθεν τοῦ ἀστέκτου βήματος· διηχήσει δέ ἡ κοιλάς ἅπασα φοβερῷ βρύγματι τοῦ κλαυθμῶνος, πάντας βλέπουσα τούς ἁμαρτήσαντας ταῖς αἰωνιζούσαις κολάσεσι, τῇ κρίσει τῇ δικαία σου παραπεμπομένους και ἄπρακτα κλαίοντας" (Στιχηρά 2ο Εσπερινού Απόκρεω).

Όλα αυτά ασφαλώς μᾶς τρομάζουν. Γι' αυτό πολλοί αποφεύγουν και να τα σκέπτονται! Ή προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι υπερβολές. Όμως είναι αλήθειες επιβεβαιωμένες από το αλάνθαστο στόμα του Κυρίου καί Θεού μας Ιησού Χριστού.

Αδελφοί μου, θέλουμε να αποφύγουμε όλον αυτόν τον φόβο και τρόμο και τις τραγικές συνέπειες μιας καταδικαστικής απόφασης του Δίκαιου Κριτή; Υπάρχει ο τρόπος· μας τον υπέδειξε ο Κύριος, ο οποίος με ιδαίτερη έμφαση μας είπε: "Σας βεβαιώνω πως όποιος δέχεται τα λόγια μου και πιστεύει σ' αυτόν που με έστειλε (τον Θεό Πατέρα) έχει κιόλας την αιώνια ζωή και δεν θα αντιμετωπίσει την τελική κρίση, αλλά έχει κιόλας περάσει από τον θάνατο στην αιώνια ζωή" (Ιωάν. 5,24).

Το έχουμε προσέξει αυτό; Αν ακούμε τα λόγια του Κυρίου και προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με αυτά, ούτε κάν θα περάσουμε από την τρομερή παγκόσμια δίκη! Κατά την Δευτέραν Παρουσίαν, κατ' ευθείαν θα περάσουμε στον Παράδεισο! Από δίκη θα περάσουν μόνον όσοι έμειναν αμετανόητοι! Και για να μη μένει καμμία αμφιβολία γι' αυτό, ο Ιησούς στη συνέχεια των λόγων πρόσθεσε: "Όλοι οι νεκροί θα ακούσουν τη φωνή Του, την ημέρα της Παρουσίας Του και όσοι έχουν πράξει δίκαια στη ζωή τους θ' αναστηθούν για να λάβουν μέρος στην καινούρια ζωή" (Ιωάν. 5,28-29) Προσέξατε; Δεν μιλάει ο Κύριος για δίκη των δικαίων. Στη συνέχεια μιλάει για δίκη, αλλά για δίκη και καταδίκη των όσων έζησαν με αδικίες, και εννοείται δεν θέλησαν να μετανοήσουν. Να τα λόγια του Κυρίου: "όσοι έπραξαν φαύλα έργα θ' αναστηθούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση" και καταδίκη τους ((Ιωάν. 5,29).

Αδελφοί μου, πιστεύω να συμφωνείτε ότι δεν μπορεί να θεωρείται έξυπνος ο άνθρωπος που αδιαφορεί για τη θέση που οπωσδήποτε θα λάβει κατά την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου, και για τις καλές σχέσεις του με Εκείνον που κάποια μέρα θα τον δικάσει μαζί με όλο τον κόσμο. Και ακριβώς γι αυτό, καθημερινά στις Ιερές Ακολουθίες και στη θεία Λειτουργία, δεόμεθα να έχουμε "Χριστιανά τά τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν...καί καλήν ἀπολογίαν ἐνώπιον τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ".

Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, πάντοτε για την ημέρα εκείνη της υποδοχής του Κυρίου μας με αγαθοεργίες, με ζωντανή πίστη, με αγνές ψυχές, με ειλικρινή μετάνοια που μας καθαρίζει και αγιάζει, ώστε να αξιωθούμε να ακούσουμε κι εμείς το: "Ελάτε, οι ευλογημένοι απ' τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που σας έχει ετοιμαστεί απ' την αρχή του κόσμου" (Ματθ. 25,34). Αμήν.