Άρθρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ (03/09/2020)

Σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, κατά το Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο, η Εκκλησία μας τιμά ιδιαίτερα την Θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας. Ως φαίνεται, κατά το παρελθόν, τέτοια μέρα συνέβη μεγάλο θαύμα της Παναγίας μας και γι' αυτό ορίστηκε η ημερομηνία αυτή. Αλλά και πρόσφατα την 3η Σεπτεμβρίου 2014, συνέβη ένα ακόμη θαύμα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, που έγινε αφορμή όχι μόνον να αναβιώσουμε στην Ιερά μας Μητρόπολη τον εορτασμό της, αλλά και να αφιερώσουμε τον ανεγειρόμενο Ναό στην Παναγία την Πισιδιώτισσα.

Γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη και τα θαύματα που επιτελεί η Παναγία μας διά της Ιεράς αυτής Εικόνας Της έχουμε από τον 6ον αιώνα. Αποκαλείται Πισιδιώτισσα διότι βρισκόταν στον Ναόν της Παναγίας στην βυζαντινή πόλη Σωζόπολη, της Επαρχίας Πισιδίας της Μικράς Ασίας. (Η πόλη αυτή σώζεται μέχρι σήμερα και ονομάζεται ΟΥΛΟΥΜΠΟΡΛΟΥ)

Ας δούμε μερικά από τα θαύματα που έχει επιτελέσει ο Θεός σε ανθρώπους που προσκυνούν με ευλάβεια την Εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας και επικαλούνται με πίστη τη χάρη της, τόσον στα αρχαία χρόνια, όσον και στις ημέρες μας.

Το πρώτο γνωστό θαύμα της Παναγίας Πισιδιώτισσας αναγράφεται στον Βίο του Αγίου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευτυχίου (552-565 & 577-582). Ένα μωρό είχε γεννηθεί στην Αμάσεια του Πόντου νεκρό. Οι γονείς του, που είχαν πρόβλημα στην απόκτηση παιδιών κατέφυγαν στον Πατριάρχη Ευτύχιο. Ο Πατριάρχης προσευχήθηκε θερμά, τους έχρισε με το Μύρο που έτρεχε από το χέρι της Παναγίας στην εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας και τους είπε: "Θα αποκτήσετε γερό παιδί και θα το ονομάσετε Πέτρο". Και πράγματι γεννήθηκε ένα χαριτωμένο αγοράκι και το βάφτισαν Πέτρο. Αργότερα απέκτησαν και άλλα παιδιά.

Ένα άλλο θαύμα της Παναγίας Πισιδιώτισσας περιγράφεται στον Βίο του Αγίου Θεοδώρου, Επισκόπου Αναστασιουπόλεως, γνωστού ως Συκεώτου (+ 613). Πήγε ο Επίσκοπος Θεόδωρος στον Ναό της Παναγίας Πισιδιώτισσας στην Σωζόπολη να προσευχηθεί και βλέπει έναν δαιμονισμένον άνδρα να χτυπιέται και να φωνάζει άγρια. Τον λυπήθηκε και παρακάλεσε την Παναγία να τον απαλλάξει από την κυριαρχία του σατανά. Όπως και έγινε αμέσως. Καθώς ο Επίσκοπος Θεόδωρος στεκόταν μπροστά στην Εικόνα και ευχαριστούσε την Παναγία για το θαύμα, από το χέρι Της, όχι απλώς έρρευσε μύρο, όπως γινόταν συνήθως, αλλά εκσφενδονίσθηκε μύρο στο πρόσωπο του Επισκόπου και τον περιέλουσε! Όλοι, που ήσαν εκεί είδαν το γεγονός και εθαύμασαν!

Αργότερα, που η Εκκλησία υπέφερε από τους αιρετικούς που δεν σεβόταν τις ιερές εικόνες, (περίοδο Εικονομαχίας) ο Άγιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός (715-730), σε επιστολή του προς τον Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως Θωμά, γράφει: "Μέσω των ιερών Εικόνων γίνονται πολλά θαύματα, που και ο ίδιος έζησα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το χέρι της Παναγίας της εικόνας, που βρίσκεται στη Σωζόπολη της Πισιδίας αναβλύζει άφθονο μύρο, το οποίο κάνει πολλά θαύματα".

Όμως, θαύματα η εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας δεν έκανε μόνον τον 6ον, 7ον & 8ον αιώνα, όπως είδαμε. Συνεχίζει να κάνει και μέχρι σήμερα.

Στις αρχές Αυγούστου του 2014, μία ιατρική εξέταση με υπέρηχο έδειξε ότι το έμβρυο που κυοφορούσε η Χ.Μ. στον Χολαργό, (έξω από την Αθήνα), θα είχε σοβαρό πρόβλημα στην αναπνοή. Την έπιασε φόβος μεγάλος και απελπισία. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες έτυχε να μάθει για την Παναγία την Πισιδιώτισσα και απέκτησε ένα αντίγραφο της εικόνας Της. Συγκινήθηκε πολύ από την την ιστορία Της και από το γεγονός ότι προστατεύει τα παιδιά και άρχισε να προσεύχεται για το πρόβλημα του κυοφορουμένου βρέφους της.

Όταν γεννήθηκε το βρέφος, εισήχθη αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, γιατί δεν μπορούσε να αναπνέει! Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχει όγκος και θα πρέπει να χειρουργηθεί, χωρίς να ξέρουν σίγουρα και να εγγυηθούν ότι ένα βρέφος θα μπορούσε να αντέξει μια τόσο δύσκολη εγχείρηση.

​Ημερομηνία για το χειρουργείο ορίστηκε η 3η Σεπτεμβρίου του 2014 (ημέρα εορτής της Παναγίας της Πισιδιώτισσας). Οι γονείς ήταν σε κατάσταση τραγική. Όλο το διάστημα γινόταν προσευχές και Παρακλήσεις στην Παναγία την Πισιδιώτισσα, για τη ζωή του βρέφους μπροστά στην εικόνα Της.

​Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, ανήμερα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, έκαναν οι γιατροί μία ακόμη εξέταση, αλλά διεπίστωσαν ότι ο όγκος είχε εξαφανισθεί! Οπότε απεφάσισαν να αποσυνδέσουν το μωρό από το οξυγόνο και το μωρό άρχισε ν΄ αναπνέει μόνο του. Η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε και αντί να εγχειρίζεται εκείνη την ημέρα, η μανούλα του το κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά της. Έκτοτε το κοριτσάκι μεγαλώνει κανονικά και δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.

Από το 2015 που κτίστηκε ο Ναός της Παναγίας Πισιδιώτισσας και έγινε ευρύτερα γνωστή η θαυματουργή αυτή Εικόνα της Παναγίας έχουμε γίνει μάρτυρες άλλων οκτώ θαυμάτων που έγιναν στην Αλάγια, Αττάλεια και στην Κορέα. Γυναίκες που για χρόνια ήσαν άτεκνες, με τις θερμές προσευχές τους στην Παναγία την Πισιδιώτισσα απέκτησαν παιδιά!

Θαυμαστός ο Θεός! Ας ευχαριστούμε την στοργική Μητέρα μας, την Παναγία μας, για όλα τα θαυμαστά που επιτελεί.

Για την ιστορία της Ιεράς Εικόνας ας προσθέσουμε την εξής πληροφορία.

Η μητέρα του Τσάρου Μιχαήλ Federovich Romanof, που έγινε Μοναχή με το όνομα Μάρθα, είχε εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας. Μετά την κοίμησή της, η εικόνα εκείνη είχε διαφυλαχθεί στη Νέα Μονή του Σωτήρος Μόσχας (Novospassky), αλλά με την καταστροφή της Μονής από τους μπολσεβίκους χάθηκε. Όμως διεσώθηκαν αντίγραφά της· και από παλαιά η Ρωσσική Εκκλησία την 3ην Σεπτεμβρίου εορτάζει την Εικόνα της Παναγίας Πισιδιωτίσσης.

Αντίγραφα της Παναγίας Πισιδιώτισσας που έγιναν αρχικά στη Ρωσσία υπάρχουν στον Ναό της Παναγίας μας στην Αλάγια και σε άλλους ναούς.

Είθε η Παναγία μας να πρεσβεύει για όλους μας.