Άρθρα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ
ΕΞΑΡΧΙΑ ΣΙΔΗΣ &ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

Κατά την επαναλειτουργίαν των Ιερών Ναών της Ι. Μητροπόλεώς μας (η οποία είχε ανασταλεί λόγω του Covid-19 και καθ' όλον το διάστημα που θα συνεχίζεται η επιδημία) δέον να τηρούνται οι κάτωθι οδηγίες, οι οποίες συνετάγησαν βάσει των ειδικών διατάξεων των Υγειονομικών Κρατικών Υπηρεσιών.

Ο Προϊστάμενος εκάστου ναού ορίζει κατάλληλο πρόσωπο ως Υπεύθυνο προστασίας από την λοίμωξη, ο οποίος μεριμνά για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων του παρόντος Κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΠΡΩΤΟΝ: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΙΣΤΩΝ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ι. ΝΑΩΝ

Α' Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ναό πιστών οι οποίοι:

1.Έχουν συμπτώματα σχετικά με τον Covid-19, όπως: πυρετό, βήχα, δυσκολία αναπνοής, διάρροια, εξάντληση έστω και αν δεν έχουν διαγνωσθεί ως ασθενείς.

2. Έχουν επιστρέψει από χώρα του εξωτερικού προ δύο εβδομάδων και μετά.

3. Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, έγκυες γυναίκες, πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, των οποίων ενδέχεται να κινδυνεύσει η ζωή τους σε περίπτωση που θα προσβληθούν από τον Covid-19.

4. Παιδιά φιλάσθενα.

5. Πρὀσωπα άγνωστα, των οποίων δεν γνωρίζουμε την προέλευση (Μή Ορθόδοξοι κλπ)

Οι πιστοί που δεν μπορούν προσωρινά να εκκλησιάζονται, προτρέπονται:

α) να παρακολουθούν τις θ. Λειτουργίες και τις Ι. Ακολουθίες (που αναγράφονται στο μηνιαίο Πρόγραμμα του Ι. Ναού Αγ.Αλυπίου Ατταλείας μέσω διαδικτύου (Instagrams:Antalya Orthodox).

β) Για την συμμετοχή τους στη θεία Κοινωνία, κατόπιν συνεννοήσεως με τους ιερείς, να συμμετέχουν σε θ. Λειτουργίες καθημερινών, οπότε προσέρχονται στους ναούς λιγώτεροι πιστοί, ή να καλούν τον ιερέα για να τους κοινωνεί στον χώρο διαμονής τους (οικία, Γηροκομείο, Νοσοκομείο κλπ).

Β' Κατά την προσέλευση των πιστών στον Ιερό Ναό:

1. Ο Υπεύθυνος προστασίας από την λοίμωξη:

α) Καταγράφει το ονοματεπώνυμο του πιστού και το τηλέφωνό του, ώστε σε περίπτωση εμφανίσεως κρούσματος να ληφθούν μέτρα για την προστασία του.

β) Εξετάζει την θερμοκρασία του εισερχομένου και αν παρουσιάζει συμπτώματα Covid-19.

γ) Υποδεικνύει την απολύμανση των χεριών με το αντισηπτικό (το οποίο φροντίζει να υπάρχει σε επαρκή ποσότητα στην είσοδο του ναού).

δ) Σε περίπτωση που ο εισερχόμενος δεν έχει μάσκα, του χορηγεί ο ίδιος από τα αποθέματα του ναού. (Χωρίς μάσκα δεν επιτρέπεται η είσοδος στον ναό).

ε) Του υπενθυμίζει ότι μέσα στον Ναό πρέπει να καθήσει σε απόσταση δύο μέτρων από τους πέριξ αυτού. Τα μέλη της ίδιας οικογένειας, μόνον δύνανται να σταθούν πλησίον ο ένας του άλλου.

Γ' Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας:

α) Οι πιστοί φορούν μάσκα κατά τη θεία Λειτουργία. Την αφαιρούν μόνον κατά την θεία Μετάληψη. Και ο Λειτουργός κατά την μετάδοση της θείας Κοινωνίας στους πιστούς φορεί μάσκα.

β) Κατά την προσέλευση των πιστών στη θεία Μετάληψη ο επόμενος τηρεί απόσταση δύο μέτρων από τον προηγούμενο.

γ) Οι πιστοί δεν χαιρετιούνται διά χειραψίας μεταξύ τους, δεν ασπάζονται τις ιερές εικόνες, ούτε το χέρι του Λειτουργού αλλά εκφράζουν τον σεβαστό τους με βαθειά υπόκλιση. Το ίδιο και σε περίπτωση συλλείτουργου κατά τον «ασπασμό της Αγάπης» οι κληρικοί δεν ασπάζονται ο ένας τον άλλον.

δ) Αν συμβεί κάποιος να βήξει ή να φτερνιστεί, ακόμη και αν φορεί μάσκα, πρέπει να καλύπτει το πρόσωπό του με το μανίκι του χεριού του.

στ) Εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές να μένουν ανοιχτές όλες οι πόρτες και τα παράθυρα του ναού.

Δ' Μετά την απόλυση της θείας Λειτουργίας:

α) Ο Λειτουργός, φορώντας μάσκα, προσφέρει το αντίδωρο στην ανοιχτή παλάμη κάθε πιστού, χωρίς άγγιγμα, και ο πιστός το λαμβάνει χωρίς να ασπάζεται το χέρι του Λειτουργού. Οι πιστοί προσερχόμενοι τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων τόσον την ώρα αυτή όσον και κατά την αναχώρησή τους από τον Ιερό Ναό.

β) Δεν πραγματοποιούνται κατά το χρονικό αυτό διάστημα οι συνήθεις συνάξεις των πιστών (αγιογραφικές μελέτες, κατηχητικά, συνάξεις νέων κλπ), αλλά γίνονται μέσω διαδικτύου.

γ) Δεν προσφέρεται στην Αίθουσα του ναού το καθιερωμένο κοινό γεύμα Αγάπης ή καφές, προς αποφυγήν συνωστισμού.

Ε' Τέλεση λοιπών Ιερών Μυστηρίων:

α) Τα Ιερά Μυστήρια Βαπτίσματος και Γάμου τελούνται στον Ιερό Ναό με συμμετοχή μόνο των μελών της οικογενείας, άνευ άλλων προσκεκλημένων, τηρουμένων όλων όσων αναγράφονται στο Κεφ. Γ'

β) Η Ιερά Εξομολόγηση γίνεται σε ανοιχτό χώρο του ναού και όχι στα εξομολογητήρια. Ο εξομολογούμενος βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου πλάγια από τον Εξομολόγο. Αμφότεροι φορούν μάσκα και τα πρόσωπά τους είναι εστραμμένα προς το Άγιο Βήμα.

γ) Κατά την τέλεση του Ιερού Ευχελαίου όλοι φορούν μάσκα και τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων.

δ) Η Εξόδιος Ακολουθία τελείται κατά προτίμηση στον Κοιμητήριο, με συμμετοχή μόνον των μελών της οικογενείας, τηρουμένων των όσων αναγράφονται στο Κεφ. Γ'.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Απολύμανση χώρων

Α' Απολύμανση Ιερού Ναού.

Πριν από κάθε λατρευτική Σύναξη των πιστών απολυμαίνεται ο Ιερός Ναός σε όλα τα μέρη που θα προσεγγίσουν οι πιστοί και ειδικότερα τα καθίσματα και τις θύρες εισόδου.

α) Η απολύμανση γίνεται (ανάλογα με το αντικείμενο) με διάλυμα χλωρίνης (LAX) ή αλκοόλ.

β) Μετά την απολύμανση είναι απαραίτητος ο καλός εξαερισμός του ναού, καθώς η χλωρίνη μπορεί να βλάψει τον ιστό του δέρματος, να προκαλέσει έκζεμα, πονοκεφάλους και δυσάρεστη οσμή

γ) Όταν ολοκληρωθεί η απολύμανση και ο αερισμός του ναού, ο Υπεύθυνος του ναού συντάσσει «Βεβαίωση», στην οποία αναγράφει το όνομα του Ιερού Ναού καθώς και την ημερομηνία απολύμανσης και εξαερισμού του. Μετά την υπογραφή της, τηρεί την «Βεβαίωση» προκειμένου να την επιδείξει στην αρμόδια Κρατική Αρχή, οποτεδήποτε του ζητηθεί.

Β' Απολύμανση λοιπών Εκκλησιαστικών χώρων.

Ανάλογα με την χρήση των άλλων βοηθητικών χώρων του Ιερού Ναού (Γραφεία, Αίθουσες, W.C. κ.λ.π.) πρέπει να γίνεται η απολύμανση και αυτών.

α) Ειδικότερα πρέπει να απολυμαίνονται οι χειρολαβές, τα κιγκλιδώματα, οι διακόπτες και άλλες επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.

β) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην συχνή και επιμελή απολύμανση των χώρων υγιεινής: λαβή πόρτας τουαλέτας, λεκάνη και κάλυμμα καθίσματος τουαλέτας, δάπεδο, βρύση, νιπτήρας, κλπ.

γ) Το δοχείο απορριμάτων πρέπει να αδειάζει συχνά και να απολυμαίνεται.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

(1) Ο Υπεύθυνος απολύμανσης μεριμνά:

α) Να υπάρχει προ των εισόδων του ναού και λοιπών χώρων απολυμαντικό υγρό.

β) Να διατίθενται μάσκες σε όσους στερούνται, προκειμένου να εισέλθουν στον Ιερό Ναό ή στους άλλους κλειστούς χώρους.

γ) Να υπάρχει πάντοτε στους χώρους υγιεινής η αναγκαία ποσότητα σαπουνιού και χαρτιού υγείας.

δ) Να εκπαιδεύει το προσωπικό που ασχολείται με την απολύμανση των χώρων και να επιβλέπει το έργο τους.

ε) Να παρέχει στο προσωπικό απολύμανσης μάσκες (π.χ. τύπου ΚF94), και τα αναγκαία υλικά προσωπικής προστασίας, απολύμανσης, καθαρισμού κλπ.

στ)) Για ειδική περίπτωση να ζητεί γενική απολύμανση του Ιερού Ναού από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

(2) Αν διαπιστωθεί μόλυνση από Covid-19 σε μέλος της Εκκλησίας, θα πρέπει αμέσως να επιστρέψει στο σπίτι του, να παρακολουθεί δύο φορές την ημέρα τον πυρετό του, να επικοινωνήσει με την αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία και να ακολουθήσει τις οδηγίες της.

Ο Υπεύθυνος του Ναού θα πρέπει να καταγράψει το γεγονός και να το αναφέρει στην αρμόδια Υπηρεσία.

(3) Σε κλειστούς δημοσίους χώρους (π.χ. Γραφείο, χώλλ κ.λ.π.) ὅλοι ο υποχρεούνται να φορούν μάσκα. Χωρίς μάσκα δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους.

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας)