Άρθρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ (22/12/2019)

 

Φθάνουν τα Χριστούγεννα! Γιορτή χαράς για όλο τον κόσμο! Μήνυμα χαράς δεν ανήγγειλε ο Άγγελος Κυρίου στους ποιμένες της Βηθλεέμ; "Εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαράν μεγάλην, ἥτις ἔσται παντί τῷ λαῷ, ὅτι ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον Σωτήρ. ὅς ἐστι Χριστός Κύριος ἐν πόλει Δαυΐδ" (Λουκ. 2,10-11).

Όμως ας θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: Τι είναι εκείνο που με κάνει να χαίρομαι καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα;

Υπάρχουν άνθρωποι που θα χαρούν  τις ημέρες των Χριστουγέννων, γιατί θα έχουν διακοπές από την εργασία τους και θα μπορέσουν να ξεκουραστούν, να ταξιδέψουν σε αγαπημένα τους μέρη, να διασκεδάσουν, να απολαύσουν πλούσια γεύματα με συγγενικά τους πρόσωπα. Τα παιδιά θα χαρούν τις διακοπές των Σχολείων, θα βγουν να ψάλλουν τα κάλαντα, θα πάρουν δώρα. Βέβαια θα υπάρξουν και χριστιανοί που θα πάνε στην Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία και θα ανταλλάξουν ευχές με συγγενείς και φίλους. Καλά είναι αυτά, αλλά είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν  τη "μεγάλη χαρά"  για όλον τον κόσμο, που ανήγγειλε ο Άγγελος  στους ποιμένες;

"Η μεγάλη χαρά" κατά το μήνυμα του Αγγέλου, προέρχεται από το ότι  γεννήθηκε για μας Σωτήρας, ο Χριστός!

Για σκεφθείτε τη χαρά που αισθάνεται κάποιος που τον συνέλαβαν  όμηρο και τον βασανίζουν και κάποια στιγμή έρχεται ένας πανίσχυρος ελευθερωτής, πιάνει τους απαγωγείς, τους δένει χέρια και πόδια, τους ακινητοποιεί και ελευθερώνει τον όμηρο; Αυτή τη χαρά νιώθουμε κι εμείς, που είχαμε βρεθεί κάτω από την εξουσία του διαβόλου και ήρθε ο  Σωτήρας Χριστός και μας ελευθέρωσε.

Ή ας σκεφθούμε, πόση χαρά αισθάνεται ένας καταδικασμένος σε θάνατο, όταν την τελευταία στιγμή  μεσολαβήσει  κάποιος και του δοθεί χάρη και γλυτώσει από τον θάνατο!

Ο Χριστός με τον ερχομό του ακριβώς αυτο έκανε· μας ελευθέρωσε από τον αιώνιο θάνατο.

Επίσης, πόση χαρά θα αισθανόταν ένας  βαρειά άρρωστος, γεμάτος καρκινώματα στο σώμα του,  αν ένας γιατρός εύρισκε την κατάλληλη θεραπεία και τον απάλασσε από την αρρώστια του! Από τα καρκινώματα της αμαρτίας μας καθάρισε ο Χριστός με τον ερχομό Του στη γή. Αυτή την προαγγελία δεν έκανε ο Άγγελος στον Ιωσήφ; Η Μαριάμ " θα γεννήσει γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς, γιατί αυτός θα σώσει το λαό Του από τις αμαρτίες τους" (Ματθ. 1,21).

Αυτή την τριπλή χαρά νιώθουμε οι πιστοί προσεγγίζοντας τα Χριστούγεννα! Τη χαρά της απαλλαγής μας από τον αιώνιο θάνατο, από την αιχμαλωσία και τυραννία του ανθρωποκτόνου διαβόλου και από τις θανατηφόρες αμαρτίες μας!

Όμως ας προσέξουμε ένα σημείο. Αυτά  που αναφέραμε δεν λειτουργούν αυτόματα σε κάθε άνθρωπο, χωρίς την  ενσυνείδητη  προσωπική του ανταπόκριση. Ο Χριστός Σωτήρ μας προσφέρει την χαρά  της  ελευθερίας, της αθανασίας,  της απαλλαγής από την αμαρτία. Απαιτείται όμως και του κάθε ενός μας η κατάλληλη ανταπόκριση. Να θελήσουμε να αποδεχθούμε τον Χριστό ως Σωτήρα μας. Να θελήσουμε να Τον πλησιάσουμε, να αποδεχθούμε τον λόγο του και  να ακολουθήσουμε τα βήματά Του. Να θελήσουμε το  Φως του Χριστού να φωτίζει την πορεία της ζωής μας.

Πώς π.χ. θα μας σώσει ο Χριστός από τις αμαρτίες μας αν τις κρατούμε ερμειτικά μέσα μας, αν δεν μετανοήσουμε και δεν θελήσουμε να τις βγάλουμε από την ψυχή μας με ειλικρινή εξομολόγηση ενώπιον του Πνευματικού; Ή πως θα μας σώσει από την τυραννία του διαβόλου, αν την ψυχή μας την έχουμε προσκολλήσει στην αύξηση των υλικών αγαθών, στην πλεονεξία, την οποίαν ο λόγος του Θεού  χαρακτηρίζει "εἰδωλολατρία" (Κολ.3,5); Το πλησίασμα στην εορτή των Χριστουγέννων προϋποθέτει, για κάθε καλής θελήσεως άνθρωπο, αλλαγή στάσης, αλλαγή νού, ξερίζωμα του εγωισμού και κάθε πάθους που μας απομακρύνει από τον Θεό!

Μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ αποκαλύπτεται το μεγάλο μυστήριο του Σαρκωμένου Θεού, ως το μυστήριο της αγάπης, της ελευθερίας, της ανακαίνισης. Αποκαλύπτεται  το ότι ο Θεός είναι μαζί μας. «Ιδού, η Παρθένος θα γεννήσει γιό και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, που σημαίνει, ο Θεός είναι μαζί μας». (Ματθ. 1,23).

Αδελφοί μου, ο Χριστός  με τη γέννησή Του ήρθε στη γη, για  να συναντήσει τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο με στοργή και αγάπη, να του δώσει χαρά στη ζωή του.

Κι εμείς με τη σειρά μας  ας  απαγκιστρωθούμε από τον κλοιό της φιλαυτίας και κάθε αμαρτίας. Ας προσεγγίσουμε μέσα από την αγάπη μας προς τον  συνάνθρωπό   μας τον Εμμανουήλ και τότε η καρδιά μας θα είναι έτοιμη να δεχθεί, ως άλλη φάτνη, τη γέννηση του θείου Βρέφους, και να πλημμυρίσει  από ανέκφραστη χαρά!