Άρθρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1/9/2019 (Α' Τιμ. 2,1-7)

Στο μεγάλο θέμα της προσευχής αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος στη σημερινή περικοπή, από την προς Τιμόθεον Α' Επιστολή του.

     Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί από την αρχή το ό,τι ο Απόστολος δεν γράφει απλώς "να προσεύχεστε" αλλά προσθέτει: "να κάνετε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, ευχαριστίες" (στίχ.1). Μας βοηθεί με τις λεπτομερείς αυτές προτροπές στο να εμπλουτίζουμε την επικοινωνία μας με τον Θεό όχι μόνον με δεήσεις, για θέματα που χρειαζόμαστε τη θεία βοήθεια, αλλά και με ευχαριστίες, γιά όλες τις ευεργεσίες του Θεού, υλικές και πνευματικές.

   Είναι γεγονός, όπως ομολογεί και ο Προφήτης Ησαΐας, ότι συνήθως οι άνθρωποι θυμόμαστε τον Θεό όταν τον χρειαζόμαστε, στις δύσκολες ώρες μας· "Κύριε, ἐν θλίψει ἐμνήσθημέν σου" (26,16). Βεβαίως αυτό είναι φυσικό. Σε ποιόν άλλον μπορούμε να απευθυνθούμε, όταν κανείς άλλος εκτός από τον Θεό, δεν είναι ικανός να μας λυτρώσει από μια βαριά θλίψη; Άλλωστε και ο Κύριος μας είπε: "Αἰτεῖτε καί δοθήσεται". Και ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει να απευθύνουμε "δεήσεις". Να δεόμαστε, να παρακαλούμε το Θεό να μας συμπαρασταθεί στις ανάγκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Και τούτο να γίνεται με πίστη· με τη βεβαιότητα ότι ο Θεός, που είναι αγάπη, με στοργή θα ανταποκριθεί στη δέησή μας. Είναι γεμάτα τα ιερά Ευαγγέλια από διαβεβαιώσεις του Ιησού προς τους Μαθητές Του, ότι πάντοτε ο Θεός ανταποκρίνεται στις ικεσίες των παιδιών Του.

       Είναι εντυπωσιακό το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Ιησούς, για να πείσει τους ακροατές Του, ότι ο Θεός ασφαλώς ακούει τα αιτήματα που του απευθύνονται με πίστη και δίνει στον αιτούντα αυτό που χρειάζεται· είπε ο Κύριος: " Μα ποιός από σας, αν του ζητήσει το παιδί του ψωμί, θα του δώσει πέτρα να φάει; Ή αν του ζητήσει ψάρι θα του δώσει να φάει φίδι; Αφού λοιπόν εσείς , παρ' όλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε στα παιδιά σας καλά πράγματα πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας σας θα δώσει αγαθά σ' όσους Του τα ζητούν" (Ματθ. 7,9-11).

           Στην προσευχή μας, λοιπόν, να απευθύνουμε στον Θεό δεήσεις και παρακλήσεις. Όμως να μή περιοριζόμαστε μόνον στο να ζητάμε, και να στεκόμαστε στον Θεό μόνον ως "ζητιάνοι"! Ο Απόστολος Παύλος προσθέτει, να απευθύνουμε στον Θεό και ευχαριστίες. Διότι αν θελήσουμε να σκεφθούμε πόσα μας έχει χαρίσει ο Θεός, είτε σαν απάντηση στις προσευχές μας, είτε από μόνος Του, από πατρική αγάπη σε μας τα παιδιά του, πραγματικά θα μείνουμε έκθαμβοι! Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος, και μόνον για να απαριθμήσουμε τις άπειρες ευεργεσίες του Θεού, που έχουμε δεχθεί και εξακολουθούμε, κάθε ώρα και στιγμή, να απολαμβάνουμε, είτε προσωπικά, είτε ομαδικά, ως κοινωνία και ως μέλη της Αγίας Του Εκκλησίας.

       Δυστυχώς εύκολα τα ξεχνούμε όλα αυτά και τα εκτιμούμε μόνον όταν τα στερούμαστε. Μια επίσκεψη σε μεγάλο Νοσοκομείο, μας βοηθεί να συνειδητοποιήσουμε από πόσες αρρώστιες μας προστατεύει ο Θεός. Όσοι έχουμε υγεία ευχαριστούμε το Θεό γι αυτό; Υπάρχουν χωριά στον πλανήτη μας που δεν έχουν νερό και αναγκάζονται να το κουβαλούν από πολύ μακρυά, για να έχουν να πιούν (πολλές φορές είναι και μολυσμένο), ή και για τις άλλες ανάγκες τους. Πόσες φορές έχουμε ευχαριστήσει το Θεό, για το μεγάλο αυτό δώρο, όσοι έχουμε το νερό άφθονο μέσα στο σπίτι μας, αρκεί μόνον να ανοίξουμε τη βρύση; Και στον πνευματικό τομέα, πόσες ευεργεσίες απολαμβάνουμε ως Ορθόδοξοι χριστιανοί; Πόσα δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας ζούν σαν να μην ήρθε ο Χριστός στη γή. Και από αυτούς που άκουσαν για τον Χριστό, πόσοι έχουν διαστρεβλώσει τη διδασκαλία Του και ζούν χωρισμένοι από την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, την Ορθόδοξη Εκκλησία;

           Και επειδή ο Θεός -όπως γράφει στη συνέχεια της Επιστολής του ο Παύλος-

"θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να γνωρίσουν σε βάθος την αλήθεια" (στίχ.4), πρέπει να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους. Και πρώτα απ' όλους για τους κυβερνήτες και για όλους εκείνουν που ασκούν την εξουσία σε κάθε χώρα (βλ. στίχ.2). Και να σκεφθεί κανείς ότι όταν έγραφε αυτά ο Παύλος, ο Νέρων, ο φοβερός εκείνος διώκτης των χριστιανών, ήταν αυτοκράτορας στη Ρώμη.

         Αδελφοί μου, "χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν" μας είπε ο Κύριος (Ιωάν.15,5). Η προσευχή μας εξασφαλίζει την συνεχή κοινωνία μας με τον Θεό. Ας ευχαριστούμε, λοιπόν, τον Θεό ακατάπαυστα για όλα όσα μας προσέφερε και εξακολουθεί να μας προσφέρει. Ας καταφεύγουμε σε Αυτόν με πίστη, σε κάθε ανάγκη μας. Και ας προσευχόμαστε για όλο τον κόσμο και ειδικότερα για τους κυβερνήτες κάθε χώρας ώστε με την καλή διακυβέρνησή τους, οι πολίτες να ζούμε ήρεμα και ειρηνικά. Αμήν.