Άρθρα

Προσφώνησις Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου, προς την Α. Θ. Π. Τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, κατά την Χειροτονίαν του Επισκόπου Ευδοκιάδος ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

     Δεν είναι υπερβολή αν χαρακτηρίσουμε την σημερινή ημέρα ιστορική για την Τοπική Εκκλησία μας. Πριν 100 ακριβώς χρόνια εγκθίστατο στην Αττάλεια ως Βοηθός Επίσκοπος, μία ιστορική εκκλησιαστική Μορφή, που ελάμπρυνε την Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου, ο αοίδιμος Επίσκοπος Πατάρων Μελέτιος.

   Σήμερα η Θεία Πρόνοια, διά των Αγίων χειρών της Υμετέρας Παναγιότητος, εγκαθιστά εδώ Επίσκοπον τον Θεοφιλέστατον Ευδοκιάδος, αγαπητόν αδελφόν Αμβρόσιον. Η θεοφώτιστη αυτή ενέργειά Σας, Παναγιώτατε, προστίθεται στις αναρίθμητες άλλες ευεργετικές, για την Επαρχία μας και την ανά τον κόσμον Ορθοδοξίαν, ενέργειές Σας.

   Προς τούτο υποβάλλω στην Παναγιότητά Σας τις πλέον εγκάρδιες ευχαριστίες ολοκλήρου του πληρώματος της Τοπικής Εκκλησία μας, διότι αποδεχθήκατε το κοινόν αίτημά μας, και μετά την ομόφωνη ψήφο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείο, μας χαρίσατε σήμερα τον εκλεκτόν Μέγα Σύγκελλόν Σας αγαπητόν Αμβρόσιον Βοηθόν Επίσκοπον.

     Παναγιώτατε, Σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα προς Τιμόθεον λόγια του θεοπνεύστου Αποστόλου Παύλου, που περπάτησε και καθαγίασε τον ευλογημένο αυτόν τόπον :"Οἱ γάρ καλῶς διακονήσαντες βαθμόν ἑαυτοῖς καλόν περιποιοῦνται"(Α'Τιμ. 3,13 ). Όντως ως ιερέας και Πνευματικός Ποιμήν  ο π. Αμβρόσιος  διηκόνησε μέ προθυμία, θυσιαστική αγάπη, ανύστακτον ενδιαφέρον, πολύ κόπο και με αποστολικό ζήλο τους εδώ χριστιανούς μας. Γι ' αυτό αλλεπάλληλες ήταν οι εκκλήσεις τους, προφορικές και γραπτές, να μή φύγει ο π.. Αμβρόσιος από την Αττάλεια! Και αυτή η βουή του λαού έγινε φωνή Θεού, που εισακούσθηκε από τα ευήκοα ώτα του στοργικού Πατριάρχη μας,και ο λαοπρόβλητος π. Αμβρόσιος κατέστη θεόκλητος Επίσκοπος της του Χριστού Εκκλησίας.

   Κατακλείοντας Παναγιώτατε, θέλουμε όλοι μας ολόψυχα να Σας ευχαριστήσουμε, πού ευαρεστηθήκατε να έλθετε αυτοπροσώπως, για να προστήτε της χειροτονίας του αγαπητού Αδελφού και να ευλογήσετε όλους μας. Σας ευγνωμονούμε Σας και την Τιμίαν εκλεκτή Συνοδεία Σας.