Άρθρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΗΣ Δ' ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 7/4/2019

 (Εβρ. 6, 13-20)

Ο Απόστολος Παύλος με την σημερινή περικοπή από την προς Εβραίους Επιστολή του, προτρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στην πεποίθηση ότι όσα ο Θεός μας έχει υποσχεθεί θα πραγματοποιηθούν.

 

Οι άνθρωποι δίνουν υποσχέσεις,  αλλά  πολλές φορές δεν τις  εκπληρώνουν, είτε γιατί τις ξεχνούν,  είτε γιατί αδυνατούν για κάποιους σοβαρούς λόγους, είτε γιατί βλέπουν ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά τους και κάνουν το παν να μη εκπληρώσουν αυτά που υποσχέθηκαν.

Ο Θεός όμως,  δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκπληρώσει στο ακέραιο όλα όσα έχει υποσχεθεί. Στον Θεό δέν υπάρχουν οι ανθρώπινες αδυναμίες· ο Θεός ούτε ξεχνά, ούτε αδυνατεί να κάνει κάτι αφού είναι Παντοδύναμος. Εξ άλλου, αφού "ὁ Θεός ἀληθής ἐστιν"(Ιωάν. 3,33), δεν μπορεί ποτέ να πεί ψέματα, να υποσχεθεί κάτι και να μή το κάνει!

Ο Απόστολος Παύλος για να πείσει στο θέμα αυτό τους παραλήπτες της Επιστολής του, αλλά και όλους μας, επέλεξε ένα,  από τα πολλά περιστατικά  της Παλαιάς Διαθήκης, που αποδεικνύει ολοφάνερα ότι ο Θεός εκπληρώνει όλες τις υποσχέσεις Του. Κάποιες από αυτές τις υποσχέσεις, που έδωσε ο Θεός, η ανθρώπινη λογική θα τις θεωρούσε  τελείως αδύνατες· αλλά "οὐκ ἀδυνατήσει παρά τῷ Θεῷ πᾶν ρῆμα" (Λουκ. 1,37), μας διαβεβαιώνει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που ασφαλώς γνωρίζει τον Θεό καλύτερα από μας.

Ως παράδειγμα, λοιπόν, ο Παύλος φέρει την περίπτωση του Αβραάμ. Ο Αβραάμ είχε φθάσει στην ηλικία των 100 ετών και η σύζυγός του Σάρρα είχε προ πολλού  υπερβεί τα χρόνια της γονιμότητας και παιδιά δεν είχαν. Ο Θεός υπόσχεται στον Αβραάμ: "Η γυναίκα σου Σάρρα θα γεννήσει υιόν" (Γεν. 18,10).  Και  σύ "γινόμενος  Αβραάμ (που σημαίνει πατέρας  εθνών) "ἔσται εἰς ἔθνος μέγα καὶ πολύ" (Γεν. 18,18). Παρόμοια υπόσχεση  έδωσε ο Θεός στον Αβραάμ και αργότερα· "Θα σε ευλογήσω και θα σου δώσω πολλούς απογόνους" (στίχ. 14. παράβ.Γεν. 22,17).

Απίστευτα πράγματα αυτά, θα έλεγε κανείς, με την ανθρώπινη λογική!  Σε τέτοια ηλικία να κάνουν παιδί; Όμως για τον Αβραάμ, που είχε και προηγούμενες εμπειρίες στη ζωή του, από τις   σχέσεις του με το Θεό, πίστεψε στα λόγια του Θεού. Ακόμη και όταν ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον μονάκριβο γιό του Ισαάκ, στον οποίο στήριζε την ελπίδα για την απόκτηση απογόνων, ούτε τότε κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του Αβραάμ προς τον  Θεό. Άλλος,  ίσως να σκεπτόταν: Μου υποσχέθηκε ο Θεός ότι θα αποκτήσω πολλούς απογόνους. Με αξίωσε σε τέτοια ηλικία να αποκήσω ένα παιδί. Τώρα μου λέει να το θυσιάσω! Αν κι αυτό το θυσιάσω, από πού θα προέλθει το πλήθος των απογόνων μου, που μου υποσχέθηκε ο Θεός; Αλλά ο Αβραάμ τίποτε από αυτά δεν σκέφτηκε.  Με όλη του την καρδιά αποδεχόταν ό,τι του έλεγε ο Θεός, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι ο Θεός ασφαλώς θα το εκπληρώσει, όσο και αν αυτός δεν το καταλάβαινε με τον νού του. Και πράγματι, όπως γνωρίζουμε από την Παλαιά Διαθήκη, όλα όσα  υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ -όπως και σε πολλούς άλλους-  πραγματοποιήθηκαν.

Ο Απόστολος Παύλος  θέλει να  μοιάσουμε του Αβραάμ. Ίσως μερικά απο αυτά που ακούμε ότι υποσχέθηκε ο Θεός να τα θεωρούμε ακατανόητα και απίθανα να συμβούν. Τούτο συμβαίνει γιατί δίνουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη λογική. Όμως θέματα που αφορούν ενέργειες του Θεού υπερβαίνουν την ανθρώπινη λογική. Είναι "υπέρλογα". Δεν είναι παράλογα, δηλαδή δεν  είναι αντίθετα με τη λογική  αλλά είναι  πολύ πιο πάνω  από τη λογική, που το ανθρώπινο μυαλό  δεν τα πιάνει.

Ας  θυμηθούμε την λειτουργία των ραντάρ. Ο κάθε τύπος ραντάρ έχει μια συγκεκριμένη εμβέλεια. Πιάνει κινούμενα αντικείμενα στον ουρανό μέχρι κάποια  ωρισμένη απόσταση. Αντικείμενα που κινούνται πέραν και έξω από την εμβέλειά του, δεν μπορεί να τα πιάσει. Όχι ότι δεν κινούνται άλλα αντικείμενα πιό πέρα, αλλά  το ραντάρ αδυνατεί να τα  καταγράψει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την ανθρώπινη λογική που έχει περιωρισμένη εμβέλεια. Του Θεού όμως η εμβέλεια δεν έχει περιορισμούς, δεν έχει όρια. Γι αυτό όλα δεν  μπορεί να τα φθάσει  η ανθρώπινη λογική. Εδώ πλέον πρέπει να ενεργοποιηθεί η πίστη, η εμπιστοσύνη στο Θεό. Αφού το είπε ο Θεός, που είναι Παντοδύναμος, Πάνσοφος, Αλάθητος και όλος αγάπη προς τον άνθρωπο, δεν μπορεί παρά να πραγματοποιηθεί.

Όπως ακούσαμε σήμερα αυτή την πίστη ο Παύλος την παρομοιάζει με άγκυρα. Όπως η άγκυρα  σταθεροποιεί το πλοίο στη θέση του στο λιμάνι και δεν παρασύρεται από τους ανέμους και τα κύματα,  έτσι και η πίστη στην πραγματοποίηση των υποσχέσεων του Θεού, μας προφυλάσσει από αμφιβολίες και παλινδρομήσεις, που κάποτε προκαλούν ψυχικά και πνευματικά ναυάγια.

Και καταλήγει ο Παύλος: "Εμείς που καταφύγαμε στον Θεόν, οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί  σ' αυτά που ελπίζουμε. Αυτή μας η ελπίδα   μας ασφαλίζει και μας βεβαιώνει σαν άγκυρα και μας οδηγεί στον ουρανό, όπου μπήκε πριν από μας και για χάρη μας ο Ιησούς, ως αιώνιος αρχιερέας" (στίχ. 18-20).

Αδελφοί μου, μην ακούτε αυτά που λένε και γράφουν άνθρωποι άθεοι, χωρίς καμμιά ελπίδα, ότι  δεν υπάρχει άλλη ζωή, εδώ τελειώνουν όλα. Αφήστε τους αυτούς, μη δίνετε σημασία στα λόγια τους.  Ο Απόστολος Ιούδας (αδελφός του Αδελφοθέου Ιακώβου) μας προτρέπει: "Εσείς  αγαπητοί μου, συνεχίστε να προοδεύετε στεριωμένοι πάνω στο θεμέλιο της αγιωτάτης πίστης σας... προσμένοντας το έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που θα μας χαρίσει την αιώνια ζωή" (Ιούδα 20-21). Αυτό και εύχομαι σε όλους σας.