Άρθρα

Ομιλία στο Αποστολικό ανάγνωσμα της Α' Κυριακής νηστειών (Ορθοδοξίας) 17/03/2019

(Εβρ. 11,24- 26  & 32-40)

Το νόημα της σημερινής μεγάλης  εορτής της Ορθοδοξίας  παρουσιάζει  περιληπτικά ο ύμνος των Αίνων:

"Ἡμέρα χαρμόσυνος καί εὐφροσύνης ἀνάπλεως πεφανέρωται σήμερον· φαιδρότης δογμάτων γάρ τῶν ἀληθεστάτων ἀστράπτει καί λάμπει ἡ Ἐκκλησία του Χριστοῦ κεκοσμημένη ἀναστηλώσεσιν εἰκόνων τῶν ἁγίων... καί ὁμόνοια γίνεται τῶν πιστῶν θεοβράβευτος" (Αἶνοι Ὄρθρου Ἑορτῆς 3ος).

 Ημέρα χαρμόσυνη! Εορτάζουμε σήμερα τον θριάμβο της Ορθόδοξης πίστης κατά των αιρέσεων,  που συγκλόνισαν την Εκκλησία του Χριστού επί αιώνες. Οι ιερές εικόνες ξαναπαίρνουν  τη θέση τους στους ιερούς ναούς και ξαναέρχεται η  "θεοβράβευτη" ομόνοια μεταξύ όλων των πιστών. Έτσι, καθιερώθηκε  και ο όρος Ορθοδοξία και  Ορθόδοξη Εκκλησία, για να διακρίνεται η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία από διάφορες αιρετικές παρατάξεις, που κατά καιρούς ήθελαν να παρουσιάζονται ως εκκλησίες.

Και το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, από την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, στα θαυμαστά  αποτελέσματα της πίστης αναφέρεται. Προβάλλει παραδείγματα προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, τα οποία με τη εμπιστοσύνη τους και την θερμή πίστη τους στο Θεό είδαν καταπληκτικά θαύματα στη ζωή τους. Αντιπροσωπευτικά αναφέρονται: Με τήν πίστη που είχαν προς τον Θεό:

- Ο Μωϋσής όταν μεγάλωσε αρνήθηκε να ζεί στα παλάτια της Αιγύπτου, ως γιός της κόρης του Φαραώ,  και προτίμησε να υποφέρει μαζί με το λαό του Θεού, γιατί απέβλεπε στην ανταμοιβή από τον Θεό, παρά να απολαμβάνει την πρόσκαιρη αμαρτωλή ζωή (βλ. στίχ. 24-26).

- Ο Προφήτης Δανιήλ, που το έρριξαν στο λάκκο με τα πεινασμένα άγρια λιοντάρια, προστατεύτηκε από τα δόντια των  θηρίων,  που κοντά του έγιναν αρνάκια (στίχ. 33).Το ίδιο συνέβη αργότερα και με αγίους Μάρτυρες, σαν την Αγία Θέκλα.

- Οι τρεις ευσεβείς νέοι που  δεν δέχθηκαν να λατρεύσουν ψεύτικους θεούς στη Βαβυλώνα, καταδικάστηκαν σε φρικτό θάνατο. Τους έρριξαν δεμένους στο αναμμένο καμίνι· και ενώ οι φλόγες ανέβαιναν μέτρα ψηλά, αυτοί στη μέση της φωτιάς, λύθηκαν από τα δεσμά τους και περπατούσαν ανάμεσα από τις φλόγες χωρίς να ενοχλούνται καθόλου, και μάλιστα υμνούσαν και δόξαζαν τον Θεό (βλ. Δανιήλ 3,23).

- Γυναίκες,  όπως η χήρα εκείνη στα Σαρεπτά της Σιδωνίας, που φιλοξένησε σε καιρό γενικής πείνας  τον Προφήτη Ηλία, όταν πέθανε ο γιός της, τον παρέλαβε ζωντανόν από τα χέρια του Προφήτη. (Γ' Βασιλ.17,23). Επίσης η  Σωμανίτης μητέρα,  που είχε διαθέσει ένα δωμάτιο του σπιτιού της για να διαμένει ο Προφήτης Ελισαίος, όταν πέθανε το παιδί της παρακάλεσε τον Προφήτη κι εκείνος το ανέστησε (Δ' Βασιλ. 4,35-37).

- Άλλοι θεραπεύτηκαν από  θανατηφόρες ασθένειες όπως ο Εζεκίας, του οποίου παρέτεινε ο Θεός την ζωήν κατά 15 έτη. Ενώ άλλοι, όπως ο Δαβίδ και ο Γεδεών νίκησαν πολλαπλάσιους εχθρούς στην προάσπιση της πατρίδας τους.

 - Όμως και όσοι υπέστησαν σκληρούς διωγμούς και μαρτύρια για την πίστη τους στον αληθινό Θεό, άντλησαν δύναμη υπερφυσική και τα αντιμετώπισαν όλα με θάρρος, γαλήνη ψυχής και την βεβαία ελπίδα ότι στο τέρμα του αγώνα τους τους περιμένει ο αγωνοθέτης Κύριος για να τους στεφανώσει με αιώνια δόξα.

Από αυτά και μόνον τα θαυμαστά γεγονότα διαπιστώνουμε ότι η δυνατή πίστη στον Θεό είναι πολυδιάστατη και ενεργεί ευεργετικά σε κάθε περίπωση. Θα μπορούσαμε ίσως να την παρομοιάσουμε με την ηλεκτρική ενέργεια. Με τον ηλεκτρικό λαμπτήρα φωτίζει τον περιβάλοντα χώρο. Με το αερόθερμο θερμαίνει. Με ο κλιματιστικό δροσίζει. Με το πλυντήριο πλένει. Με την ηλεκτρική  σκούπα καθαρίζει. Με τον ανελκυστήρα ανεβάζει ψηλά. Το ηλεκτρικό ρεύμα και  τόσα άλλα όργανα στα νοσοκομεία ενεργοποιεί και σώζονται άνθρωποι.  Αλλά ας προσέξουμε κάτι  βασικό. Όλα αυτά τα μηχανήματα, συσκευές και όργανα λειτουργούν κανονικά, εφόσον είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρογενήτρια. Αν από κάποια αιτία διακοπεί  η επαφή,  η σύνδεση με την πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος,  τα πάντα αδρανούν. Και είδατε τι συμβαίνει κατἁ καιρούς όταν ολόκληρες πολιτείες βυθίζονται στο σκοτάδι και τα πάντα νεκρώνονται.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο που χάνει την πίστη του και διακόπτεται η επαφή του με την πηγή της  αγαπητικής δύναμης του Κυρίου και  Θεού μας Ιησού Χριστού. Νεκρώνεται πνευματικά.

Γι αυτό ο Απόστολος Παύλος μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: "Να εξετάζετε τους εαυτούς σας αν έχετε την πίστη. Να δοκιμάζετε τους εαυτούς σας" (Β' Κορ.13,5).

Αδελφοί μου, τα φωτεινά παραδείγματα των ανθρώπων  της πίστης, που είδαμε σήμερα, ας αυξάνουν όλο και περισσότερο την πίστη μας, την εμπιστοσύνη μας και την αγάπη μας προς τον Χριστόν, για να διοχετεύεται και σε μας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα μας παρουσιάζονται, η ευεργετική χάρη και βοήθεια του γεμάτου αγάπη Παντοδύναμου Κυρίου μας.