Μηνύματα ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2016

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2016

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ

 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2016

Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου

"Κύριε, εὐλόγησον τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ
τῆς χρηστότητός Σου".

 

Με δοξολογία προς τον φιλάνθρωπο Θεό εισερχόμαστε σήμερα στο νέο σωτήριο έτος 2016. Συγχρόνως αναπολούμε με ευγνωμοσύνη τα όσα καλά μας πρόσφερε ο πανάγαθος Ουράνιος Πατέρας μας τη χρονιά που πέρασε και τον ευχαριστούμε για τις ευεργεσίες του. Ασφαλώς στη μνήμη μας έρχονται και θλιβερά γεγονότα που ζήσαμε, από δικά μας λάθη ή από άλλες εξωτερικές αιτίες. Παρ' όλα αυτά όσα αγαθά μας έδωσε ο Θεός είναι ασυγκρίτως περισσότερα από τα δυσάρεστα που ζήσαμε έως τώρα.
Ιδιαίτερα, όσοι κατοικούμε στα όρια της Πισιδίας, Ατταλείας και Αλάνυας έχουμε πρόσθετο λόγο να ευχαριστήσουμε τον Αρχηγό της Εκκλησίας μας, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, για τα πολύτιμα δώρα που μας χάρισε το περασμένο έτος. Οι ευλογίες που δεχτήκαμε είναι πολλές:

- Μετά τον ιστορικό Ναό του Αγίου Αλυπίου στην Αττάλεια, πριν 5 χρόνια, μας αξίωσε ο Μεγαλόδωρος Κύριος πέρυσι να αποκτήσουμε δικό μας Ορθόδοξο Ναό-της Παναγίας Πισιδιώτισσας- και στην Αλάνυα. Και αυτοί οι δύο Ναοί είναι ανοιχτοί κάθε μέρα, για να μπορούν οι πιστοί να προσεύχονται, να επικοινωνούν με τους Ιερείς, να συμμετέχουν στη θεία λατρεία, χωρίς περιορισμούς χρόνου, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

- Τα Θυρανοίξια του Ορθοδόξου Πολιτιστικού Κέντρου και του Ι.Ν. της Παναγίας Πισιδιώτισσας από τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίον, με συμμετοχή Αρχιερέων,πολλών Ιερέων, Διακόνων και εκατοντάδων πιστών από διάφορα μέρη του εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά και εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, του Επάρχου (Καϋμακάμη) του Δημάρχου, του Μουφτή και άλλων, ήταν μία ξεχωριστή ευλογία του Θεού για μας.

-Η ανακαίνιση του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου του Βουνού από τις Τοπικές Αρχές, μετά από 93 χρόνια που έμενε κλειστός, η τέλεση σ´ αυτόν τον Ναό του Μεγ. Εσπερινού την 14/11/ 2015 με χοροστατούντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας και η άδεια τελέσεως Ορθοδόξου θ. Λειτουργίας την πρώτη Κυριακή εκάστου μηνός.

- Η εγκατάσταση και στην Αλάνυα -όπως παλαιότερα στην Αττάλεια- μονίμου Ιερέα, του π. Κωνσταντίνου Shevchenko μετά της Πρεσβυτέρας του Άννας, στον οποίον ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας έδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου, κατά την πρώτη θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας.

- Η τέλεση θείας Λειτουργίας στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Σπάρτης Πισιδίας (Isparta), την ημέρα της Εορτής του Ναού, 8/9/2015, για πρώτη φορά μετά από 93 χρόνια από τον διωγμό των χριστιανών το έτος 1922, με συμμετοχή Ορθοδόξων πιστών και από Αττάλεια και Αλάνυα. Το ιστορικό αυτό γεγονός προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση όχι μόνον σε όσους προσήλθαν στην Αρχιερατική αυτή Λειτουργία, αλλά και σε όλους που το πληροφορήθηκαν και ιδιαίτερα σε όσους κατάγονται από την Σπάρτη και ζουν ως απόγονοι προσφύγων μακριά της.

- Η ένταξη, την τελευταία τριετία, στην Εκκλησία μας στην Αττάλεια και Αλάνυα 51 νέων μελών, διά του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος.

-Η αγάπη, το ενδιαφέρον και η αρωγἠ πλήθους συνανθρώπων μας, από το εσωτερικό της χώρας και από το εξωτερικό, για να πραγματοποιηθούν όσα ήδη έχουν αναφερθεί, κληρικών και λαϊκών, Ορθοδόξων και ετεροδόξων,
χριστιανών και μή, όπως κυβερνητικών παραγόντων, τοπικών Αρχόντων των Νομών
Antalya, Isparta και Burdur.

Γι αυτές και τόσες άλλες ευλογίες, που μας χάρισε η γενναιοδωρία του Πανάγαθου Θεού απευθύνουμε σήμερα τις ολόψυχες ευχαριστίες μας πρός Αυτόν, την Υπεραγίαν Θεοτόκον, πρός τιμήν της Οποίας ανηγέρθη ο νέος Ναός και προς όλους τους Αγίους της Πισιδίας, Σίδης και Ατταλείας.

Είθε να μας αξιώσει ο Κύριος να φανούμε άξιοι αυτών των ευεργεσιών Του και να τις αξιοποιήσουμε για την πνευματική μας ωφέλεια.

Εύχομαι, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, κατά το Νέον Έτος να χαρίσει ο Κύριος ειρήνη μεταξύ των αντιμαχομένων εθνών και σε όλους σας υγεία, γαλήνη ψυχής, τη δική Του πνευματική χαρά και παν αγαθόν που επιθυμείτε.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΝ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ!


+
Ο Πισιδίας Σωτήριος

Μηνύματα ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2016