Συνέβησαν ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ 14/11/2015

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ 14/11/2015

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ Ι.ΝΑΟ. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ

Με την ευκαιρία της μεταβάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αλάνυα, για τα Θυρανοίξια του Ι. Ν. της Παναγίας Πισιδιώτισσας, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό στον ανακαινισμένον πρόσφατα από τον Δήμο Αλάνυας ιστορικόν Ι. Ναόν Αγ. Γεωργίου του Βουνού. Εκατοντάδες Ορθοδόξων που κατοικούν στην περιοχή αλλά και από την Κωσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Χίο και την ηπειρωτική Ελλάδα κατέκλυσαν μέσα και έξω τον Ναόν. Χαρακτηριστικό ήταν το πλήθος των Άρτων που τοποθετήθηκαν από τους πιστούς στο κέντρον του Ναού, για να ευλογηθούν κατά την Ιεράν Ακολουθίαν της Αρτοκλασίας από τον Πατριάρχη.
Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι εκ της Ακολουθίας του Πατριάρχη Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Νήφων, ενώ συμπαρίσταντο στον Πατριάρχη ο Μ. Αρχιδιάκονος κ. Ανδρέας και ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν. Συμπροσευχόμενοι από των παραθρονίων ήσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, ο οικείος Ποιμενάρχης, ως επίσης δωδεκάς Ιερέων μεταξύ των οποίων τρεις απόγονοι του Κτίτορος του Ναού αειμνήστου Σάββα Μανουλόγλου (1873). Συμπροσευχόμενος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη κ. Θεόδωρος Τσακίρης με την σύζυγό του.
Στο τέλος του Εσπερινού μετά την προσφώνηση του οικείου Επισκόπου ομίλησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ.
14/11/2015

"Η μέριμνα πασών των εκκλησιών" (Β´ Κορ. ια' 28), Παναγιώτατε Δέσποτα, η οποία διακατέχει την καρδίαν Σας, καθ´ όλην την 25ετή λαμπράν Πατριαρχίαν Σας, έφερε πρό 3ετίας τα βήματά Σας στον απέριττον αυτόν ναόν. Τότε, τον Ιούλιον του 2012, "εις το βουνόν ψηλά" εδώ- για να παραφράσω τον ποιητή- που "είν´ εκκλησιά ερημική" όχι μόνον δεν είχε "ψάλτη ουδέ παπά" και έμενε αλειτούργητη επί 90 ολόκληρα χρόνια, αλλά ήταν και ερειπωμένη και εκτεθειμένη στην αυθαιρεσία κάθε κακόβουλου ανθρώπου.

Σήμερα, Παναγιώτατε, χοροστατείτε στον ανακαινισμένον πλέον ιερόν αυτόν Ναό. Κατεβλήθη προσπάθεια, με σεβασμό στο αγιασμένο αυτό ιστορικό κτίριο, να διατηρηθούν όλα τα αρχικά του στοιχεία. Και θα μπορούσαμε να πούμε, ότι κάπως έτσι θα ήταν ο ναός, όταν ο οίδιμος κτήτορας Σάββας Μανουλόγλου άνοιγε τις θύρες του την 23η Απριλίου του έτους 1873, για την πρώτη πανηγυρική θεία Λειτουργία στην ιερά μνήμη του Αγίου Μεγάλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

"Αύτη ἡ ἀλλοίωσις τῆς δεξιᾶς τοῦ ῾Υψίστου. Εμνήσθην τῶν ἔργων Κυρίου, ὅτι μνησθήσομαι ἀπὸ τῆς ἀρχῆς τῶν θαυμασίων σου" (Ψαλμ. 76, 11-12) αναφωνούμε με τον Ψαλμωδόν, γεμάτοι συγκίνηση και ευγνωμοσύνη!

Και πώς έγινε αυτή η "αλλοίωσις"; Ο Θεός, εκ του Οποίου καταβαίνει " πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον" εκίνησε το θερμό ενδιαφέρον των Αρχόντων του Δήμου Αλάγιας και της Πολιτείας των τελευταίων 6 ετών, για την πλήρη ανακαίνιση τόσον του κτιρίου, όσον και του περιβάλλοντος χώρου. Εξοικονόμησαν το σχετικό κονδύλιο, εκήρυξαν δημόσιο διαγωνισμό καταρτισμού αρχιτεκτονικής μελέτης, και η εκλεκτή αρχιτέκτων κα Emine Koçak ανέλαβε το όλον έργον, το οποίον ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Είναι φυσικό να χαίρεται ο τέως Δήμαρχος Αλάνυας, Δικηγόρος κ.Hasan Sipahioglu, ο οποίος από το 2009 με τον τότε Αντιδήμαρχο κ. Murat Levent KOÇAK και τους συνεργάτες τους είχαν δραστηριοποιηθεί και είχαν επιτύχει να ανατεθεί από το Κράτος στον Δήμο Αλάνυας η διαχείριση του Ναού Αγ. Γεωργίου επί 10 έτη και να δοθεί το δικαίωμα στον Δήμο να προχωρήσει στην ανακαίνιση του ιστορικού αυτού μνημείου.

Αλλά ακόμη περισσότερο αισθάνεται ασφαλώς χαρά και ικανοποίηση ο από πέρυσι Δήμαρχος Αλάνυας κ. Adem Murat Yücel ο οποίος αξιοποίησε την προεργασία που είχε γίνει και σε σύντομο χρονικό διάστημα αποπεράτωσε με επιτυχίαν το αξιόλογο αυτό έργο.
Αισθανόμαστε την ανάγκη και από τη θέση αυτή σήμερα να εκφράσουμε τις ολόθερμες ευχαριστίες κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ιδιαίτερα της περιοχής αυτής, πρός τους μνημονευθέντες συντελεστές του ανακαινιστικού αυτού έργου. Έτσι πλέον, με την άδεια των Αρχών, η μηνιαία τέλεση Θ.Λειτουργιών -πού είχαμε αρχίσει τα Χριστούγεννα του 2012- θα συνεχίζεται στον Ιερόν αυτόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου, για την διευκόλυνση και των Ορθοδόξων που κατοικούν δυτικά της Αλάνυας.

Παναγιώτατε, με τί λόγια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας πρός το τίμιον Πρόσωπόν Σας για την μεγάλη αυτή χαρά και ευλογία της εδώ παρουσίας Σας!
Δεχθείτε παρακαλούμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την τρίτην αυτήν επίσημη Πατριαρχική επίσκεψή Σας στην θεόσωστον αυτήν Επαρχίαν του Οικουμενικού Σας Θρόνου. Την φορά αυτή, για να ευλογήσετε την -μετά την ανακαίνισή του- επίσημη επαναλειτουργία του Ιερού αυτού Ναού του Αγίου Γεωργίου Αλάνιας, και αύριο για τα Θυρανοίξια του εκ θεμελίων ανεγερθέντος Ιερού Ναού Παναγίας Πισιδιωτίσσης, μετά του Ορθοδόξου Πολιτιστικού Κέντρου Αλάνιας.

Επιτρέψατέ μοι Παναγιώτατε, να επεκτείνω τις ευχαριστίες όλων των εδώ πιστών και πρός τους Συνοδούς Σας Σεβασμιωτάτους Αδελφούς Μητροπολίτες Πιγκηποννήσσων κ. Ιάκωβον, και κ. Θεόληπτον, Ποιμενάρχην της γειτονικής Ιεράς Μητροπόλεως Ικονίου, όλα τα μέλη της Τιμίας Συνοδείας Σας , καθώς επίσης και πρός: τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιον, του Πατριαρχείου Σερβίας, τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Kyzyl καὶ Tyva κ. Θεοφάνη (επί έτη συνεργόν έν Κορέα), τους αγαπητούς συμπρεσβυτέρους Ιερείς, τον εξοχώτατον Πρέσβυν κ. Θεόδωρον Τσακίρην, Γενικόν Πρόξενον της Ελλάδος στη Σμύρνη, τον Πρόεδρον και τα μέλη του Συλλόγου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, τους εκπροσώπους της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, τους εκπροσώπους της Ενώσεως Μεσογειακού Πολιτισμού Αθηνών, τους πολυπληθείς εκπροσώπους των Εκπαιδευτηρίων Απόστολος Παύλος Ισθμού Κορίνθου και το πλήθος των ευλαβών προσκυνητών, οι οποίοι έσπευσαν να έλθουν, για να λάβουν την ευλογίαν Σας Παναγιώτατε, και να μοιραστούν με όλους μας εδώ την χαρά των ευλογιών του Θεού, των ημερών αυτών.

Συνέβησαν ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΑΝΥΑΣ 14/11/2015