Άρθρα

Εκμετάλλευση του Ονόματος του Ιησού

Μία από τις περιπτώσεις που γίνεται εκμετάλλευση του ονόματος του Ιησού για ιδιοτελείς σκοπούς μας παρουσιάζουν οι Πράξεις των Αποστόλων στο 19ο κεφάλαιο, όταν ο Παύλος βρισκόταν στην Έφεσο.
Στην μεγάλη αυτή πόλη της δυτικής Μικράς Ασίας είχαν φθάσει και Ιουδαίοι εξορκιστές οι οποίοι όταν είδαν τα θαύματα που έκανε ο Απόστολος Παύλος, με την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού, θέλησαν και αυτοί να κάνουν το ίδιο, αλλά χωρίς να πιστεύουν τον Χριστό ως τον μόνον αληθινό Θεό. Γράφουν οι Πράξεις:

"Μερικοί από τους περιοδεύοντες Ιουδαίους εξορκιστές επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Κυρίου Ιησού σ´ αυτούς που είχαν πνεύματα πονηρά, και έλεγαν:
- Σας εξορκίζουμε στο όνομα του Ιησού, που κηρύττει ο Παύλος. Αυτό το έκαναν και οι εφτά γιοί κάποιου Σκευά Ιουδαίου Αρχιερέα. Το πονηρό όμως πνεύμα τους είπε:
-Τον Ιησού τον γνωρίζω και τον Παύλο τον ξέρω• εσείς όμως ποιοί είστε; Και ορμώντας επάνω τους ο άνθρωπος, μέσα στον οποίον ήταν το πονηρό πνεύμα, τους έριξε κάτω και τους κακοποίησε τόσο, ώστε να φύγουν από το σπίτι εκείνο γυμνοί και ταυματισμένοι. Αυτό έγινε γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Εφέσου, Ιουδαίους και Έλληνες, και όλους τους κυρίεψε φόβος, και έτσι δοξαζόταν το όνομα του Κυρίου Ιησού" (Πράξ. 19,13-17).
Δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που αυτοπροβάλλονται ως άγιοι, ότι τους μιλάει ο Χριστός, τους εμφανίζεται η Παναγία και ότι τάχα τους δίνουν μηνύματα να μεταφέρουν στον κόσμο. Έτσι προσπαθούν να ελκύσουν το ενδιαφέρον των άλλων για να απευθύνονται σ´ αυτούς να τους θεραπεύσουν από ασθένειες, να τους απαλλάξουν από "βασκανία", από "μάτιασμα" και όλα αυτά φυσικά για κερδοσκοπία. Υπάρχουν περιπτώσεις που τέτοια πρόσωπα απέκτησαν τεράστια περιουσία και κατασκανδάλισαν τον κόσμο! Δεν διστάζουν, για να καθησυχάζουν και χριστιανούς "πελάτες" να επικαλούνται, μαζί με τα άλλα ακατάληπτα που λένε, το όνομα του Ιησού, της Παναγίας, των Αγίων και να χρησιμοποιούν ιερά αντικείμενα, όπως εικόνες, λιβάνι, κεριά και άλλα.
Όλα αυτά είναι τεχνάσματα του πονηρού που ένα σκοπό έχει• πώς να απομακρύνει τους πιστούς από την Αγία του Χριστού Εκκλησία, από τα ιερά Μυστήρια και να τους πείσει ότι αυτός, ο σατανάς, έχει δύναμη μεγαλύτερη από τον Χριστό και τους Λειτουργούς της Εκκλησίας Του. Γι αυτό στις αρρώστιες τους οι άνθρωποι και στις δαιμονοληψίες τους να μή καταφεύγουν στην Εκκλησία, αλλά σ´ αυτόν, στον σατανά που ενεργεί μέσω δικών του οργάνων! Αν είναι δυνατόν ο σατανάς να απαλλάξει τον άνθρωπον από τα κακά που εκείνος προκαλεί! Ο Ιησούς το είχε πεί: "Πώς μπορεί ο σατανάς να διώχνει τον σατανά;....Και αν ο σατανάς στράφηκε εναντίον του εαυτού του και διχάστηκε, δέν μπορεί να σταθεί, αλλά τελείωσε η κυριαρχία του"(Μάρκ. 3,23.26). Αλλά ο σατανάς δέν είναι καθόλου κουτός να πολεμάει τον εαυτό του. Απλώς αυτά τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι "κόλπα" για να εξαπατά τους αφελείς χριστιανούς, να τους αποσπά από την Εκκλησία και να τους παίρνει με το μέρος του.
Ο Θεός να φωτίζει όλους να μή πέφτει κανείς θύμα του σατανά που εμφανίζεται ως τάχα ευεργέτης, αλλά στην ουσία επιδιώκει την απώλεια του ανθρώπου.

 

bullets