Άρθρα
Θαυματουργικές ιάσεις
- Λεπτομέρειες
- 30 Νοεμβρίου 2015
- Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας
Είναι θαυμαστοί οι τρόποι με τους οποίους ο Θεός ευεργετεί τους ανθρώπους.
Έναν από αυτούς μας περιγράφει αναλυτικότερα το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων στο 19ο κεφάλαιο.
"Ο Θεός έκανε με τα χέρια του Παύλου θαύματα όχι συνηθισμένα. Οι άνθρωποι έπαιρναν ακόμη και τα μαντήλια της κεφαλής ή του λαιμού, που είχε χρησιμοποιήσει ο Παύλος και τα έβαζαν επάνω στους ασθενείς. Αυτοί τότε γιατρεύονταν από τις αρρώστιες τους, και τα πονηρά πνεύματα έφευγαν απ´ αυτούς" (Πράξ. 19, 11-12).
Εκτός λοιπόν από τις θεραπείες που έκανε ο Απ. Παύλος "εν τω ονόματι Ιησού Χριστού", εδώ βλέπουμε ότι η ιαματική χάρις μεταδιδόταν στους ασθενείς ακόμα και με αντικείμενα που είχε χρησιμοποιήσει ο Παύλος. Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει την θεραπεία που έλαβε η αιμορροούσα εκείνη γυναίκα μόλις άγγιξε, με πίστη, το άκρον του ιματίου του Ιησού (Ματθ. 9,21). Κάτι ακόμα θαυμαστό συνέβαινε με αρρώστους που θεραπεύονταν από την σκιά του Απ. Πέτρου, που έπεφτε επάνω τους, καθώς περνούσε δίπλα τους!
Ο Κύριος την θεραπευτική χάρη Του στη συνέχεια τη μεταδίδει διά των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας Του και μάλιστα με το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.
Όταν δέν ζούσαν πια οι Άγιοι Απόστολοι, η ιαματική χάρη μεταδιδόταν και μέσω των ιερών Λειψάνων τους, πρός τα οποία οι πιστοί απέδιδαν εξαιρετική τιμή και σεβασμό. Και τούτο ήταν φυσικό, γιατί, άν τα μανδήλια που είχαν αγγίξει το σώμα του Απ. Παύλου έκαναν θαύματα, πολύ περισσότερο τα ιερά λείψανα του σώματός του θαυματουργούσαν. Πολύ ενωρίς επεξετάθη η τιμητική αυτή προσκύνηση και στα ιερά λείψανα των Αγίων Μαρτύρων, που θυσιάστηκαν για την αγάπη και την πίστη τους στον Χριστό, καθώς και άλλων που διακρίθηκαν για την αγιότητά τους.
Ένα σύνηθες φαινόμενο, που ενισχύει τους πιστούς ανά τους αιώνες στο να προσέρχονται να προσκυνήσουν τα ιερά Λείψανα των Αγίων και να ζητήσουν τη βοήθειά τους στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι η απερρίγραπτη θεία ευωδία που εκπέμπουν, παρόλον που πέρασαν αιώνες από τότε που ζούσαν οι Άγιοι.
Και το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται και με σύγχρονους Αγίους της Εκκλησίας μας, ένας εκ των οποίων είναι και ο Άγιος Παΐσιος ο Αθωνίτης. Πολλοί έχουν θεραπευθεί όχι μόνον όταν πήγαν και προσκύνησαν στο Μνήμα Του, αλλά και από μακρυά, με κάποια είδη ευλαβείας που εκείνος είχε φκιάσει με τα αγιασμένα χέρια του, όπως κομποσκοίνια, σταυρουδάκια, ξυλόγλυπτες εικόνες και άλλα.
Οι Άγιοί μας είναι πρόθυμοι να μας συμπαρασταθούν σε κάθε δυσκολία μας και σοβαρή ασθένεια. Ας μή παραλείπουμε, λοιπόν, μαζί με την βοήθεια της ιατρικής επιστήμης, να επικαλούμαστε και τις πρεσβείες των αγίων μας πρός τον Μεγάλον Ιατρόν των ψυχών και των σωμάτων μας, αποδίδοντας την δέουσαν ευλάβειαν στα ιερά τους Λείψανα.