Άρθρα

"Ο πλανών την οικουμένην"

"Μια μέρα -διηγείται στις Πράξεις των Αποστόλων ο Ευαγγελιστής Λουκάς- καθώς πηγαίναμε στον τόπο της προσευχής, συνέβη να συναντήσουμε μια δούλη που είχε μαντικό πνεύμα και με τις μαντείες της απέφερε πολλά κέρδη στους κυρίους της. Αυτή ακολουθούσε τον Παύλο και το Σίλα και φώναζε: -Αυτοί οι άνθρωποι είναι δούλοι του Υψίστου Θεού, που σας κηρύττουν την οδό της σωτηρίας. Αυτό το έκανε πολλές μέρες. Ο Παύλος αγανάκτησε• γύρισε πίσω και είπε στο πονηρό πνεύμα: -Σε διατάζω στο όνομα του Ιησού Χριστού να βγεις έξω απ´ αυτήν. Την ίδια στιγμή το πονηρό πνεύμα βγήκε. Όταν είδαν τα αφεντικά της μαζί με το πονηρό πνεύμα χάθηκε και η ελπίδα του κέρδους έπιασαν τον Παύλο και το Σίλα και τους έσυραν ...στους ανωτάτους άρχοντες να τους δικάσουν" (Πράξ.16,-20).
Μπορεί κανείς να διερωτηθεί: Γιατί αγανάκτησε ο Παύλος; Αυτά που έλεγε εκείνη η δούλη σωστά πράγματα δέν έλεγε; Δεν τους κατηγορούσε! Την αλήθεια έλεγε! Ότι είναι δούλοι του Θεού του Υψίστου που κηρύσσουν την οδό της σωτηρίας! Όμως αυτό ήταν παγίδα του πονηρού πνεύματος, του σατανά, για να πείσει ότι λέγει την αλήθεια. Και όταν θα έφευγαν οι Απόστολοι από τους Φιλίππους, το πονηρό πνεύμα θα συνέχιζε με περισσότερη πειστικότητα να συνεχίζει να αποπλανά με τις μαντείες του ακόμα περισσότερους ανθρώπους, ενδεχομένως και όσους θα πίστευαν στον Χριστό! Ο Απ. Παύλος όμως δέν έπεσε στην παγίδα. Αντιλήφθηκε αμέσως την πονηριά του. "Γνωρίζουμε καλά τις επιδιώξεις του σατανά" γράφει στους Κορινθίους (Β´ Κορ. 2,11).
Δυστυχώς όμως αυτό που αντιλήφθηκε ο Απ. Παύλος δέν το αντιλαμβάνονται κάποιοι χριστιανοί, ακόμα και σήμερα, που καταφεύγουν σε μάντεις και μάγους για να προβλέψουν το μέλλον τους, να τους λύσουν τα μάγια, και να ζητήσουν λύση στα προβλήματά τους. Μα είναι δυνατόν ο χριστιανός να αφήνει τον Χριστό και την Εκκλησία Του και να ζητεί καθοδήγηση και βοήθεια από αυτόν τον ψεύτη, για τον οποίον το αδιάψευστο στόμα του Χριστού λέγει; "Ο διάβολος εξ αρχής ήταν ανθρωποκτόνος και δέν μπόρεσε να σταθεί μέσα στην αλήθεια, γιατί δέν υπάρχει μέσα του τίποτε αληθινό....είναι ψεύτης καί είναι ο πατέρας του ψεύδους" (Ιωάν. 8,44). Με κάποιες "αληθοφάνειες" εξαπατά τους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα απαταιώνων που πλουτίζουν εις βάρος τους, όπως συνέβαιναν και με τα αφεντικά της δούλης των Φιλίππων. Αλλά τελικά ο διάβολος προξενεί μεγάλα κακά και στα όργανά του, που χρησιμοποιεί για τα ποικίλα μαγικά τεχνάσματά του, αφού είναι η πηγή του κακού που ενέσκηψε στον κόσμο. Στην Αποκάλυψη χαρακτηρίζεται ως : "δράκων, όφις ο μέγας και αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην" (Αποκάλυψη 12,9).
Μακάρι κι εμείς να μπορούμε με βεβαιότητα να λέμε: " Γνωρίζουμε καλά τις επιδιώξεις του σατανά" και να αποφεύγουμε κάθε τι που σχετίζεται μαζί του, παραδίδοντας με εμπιστοσύνη "εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωής ημών Χριστώ τω Θεώ" !

 

bullets