Άρθρα

Ο Φύλακας Άγγελος

Μία από τις πλέον εντυπωσιακές ευεργετικές επεμβάσεις Αγγέλου, μας διηγούνται οι Πράξεις των Αποστόλων, και αυτή σχετίζεται με την διάσωση του Απ. Πέτρου από τη θανατική καταδίκη.
Ο Κορυφαίος των Δώδεκα Αποστόλων Πέτρος είχε συλληφθεί από τον Ηρώδη και επρόκειτο την επόμενη ημέρα να θανατωθεί. Τη νύχτα εκείνη "κοιμώταν ανάμεσα σε δύο στρατιώτες, δεμένος με δύο αλυσίδες, και δύο φύλακες μπροστά στην πόρτα του κελιού της φυλακής του φύλαγαν σκοπιά. Ξαφνικά φανερώθηκε ένας Άγγελος Κυρίου κι ένα φώς έλαμψε στο κελί- χωρίς οι φύλακες να αντιληφθούν τίποτε- ξύπνησε τον Πέτρο σκουντώντας τον στο πλευρό και του είπε:

-Σήκω γρήγορα. Αμέσως έπεσαν οι αλυσίδες από τα χέρια του. Ο Άγγελος συνέχισε:
-Βάλε τη ζώνη σου και τα σανδάλια σου. Ο Πέτρος το έκανε. Ύστερα του λέει ο Άγγελος:
-Βάλε το ιμάτιό σου και ακολούθησέ με.
Ο Πέτρος βγήκε έξω από το κελί και ακολουθούσε τον Άγγελο. Δέν καταλάβαινε ότι αυτά που συνέβαιναν μέσω του Αγγέλου ήσαν πραγματικά, αλλά νόμιζε ότι έβλεπε όραμα. Πέρασαν την πρώτη φρουρά και τη δεύτερη -χωρίς οι φρουροί να αντιληφθούν τίποτε- κι έφτασαν στην πύλη τη σιδερένια που βγάζει στην πόλη. Αυτή άνοιξε από μόνη της και βγήκαν έξω. Πέρασαν ένα στενό, κι αμέσως ο Άγγελος εξαφανίστηκε. Τότε ο Πέτρος συνήλθε και είπε:
-Τώρα κατάλαβα πραγματικά ότι ο Κύριος έστειλε τον Άγγελό Του και με γλύτωσε από τα χέρια του Ηρώδη κι απ´ αυτό που οι Ιουδαίοι περίμεναν να πάθω!" (Πράξ.12,6-11).
Εκπλήσσεται κανείς με τις λεπτομέρειες στην επέμβαση του Αγγέλου: οι δύο αλυσίδες πέφτουν από τα χέρια του φυλακισμένου Πέτρου, χωρίς οι δύο φρουροί αριστερά και δεξιά του να το πάρουν είδηση. Περνάνε μπροστά από την πρώτη και
δεύτερη σκοπιά της φυλακής ασφαλείας και οι φρουροί δέν τους βλέπουν, ενώ περνούν μπροστά στα μάτια τους. Η εξωτερική μεγάλη σιδερένια πόρτα της φυλακής άνοιξε αυτόματα, για να βγούν έξω και ως φαίνεται από μόνη της ξανάκλεισε, για να μη την ιδούν οι φύλακες ανοιχτή και σπεύσουν σε καταδίωξη του φυγάδα! Έτσι ανενόχλητος ο Πέτρος πήγε να συναντήσει τους δικούς του.
Είναι θαυμαστοί οι τρόποι με τους οποίους ο Κύριος, διά των αγίων Αγγέλων Του προστατεύει όσους εμπιστεύονται τη ζωή τους σ´ Αυτόν. Γι αυτό ο πιστός, γνωρίζοντας ότι, από την ώρα της βαπτίσεώς του ο Θεός θέτει δίπλα του Φύλακα Άγγελον, που θα τον συνοδεύει καθ´ όλη τη διάρκεια της ζωής του, δέν ανησυχεί, δέν απελπίζεται ούτε φοβάται τίποτε. Σε κάθε δύσκολη περίσταση επικαλείται την βοήθεια του Θεού, να του συμπαρασταθεί διά του Αγγέλου Του. Γι αυτό και σε κάθε Ι.Ακολουθία στην Εκκλησία απευθύνετα το ειδικό αίτημα: "Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών, παρά του Κυρίου αιτησώμεθα". Αλλά και κάθε βράδυ ο Ορθόδοξος χριστιανός κλείνει την βραδυνή προσευχή του με την "Ευχή πρός τον Φύλακα Άγγελον" (Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου).
Είθε να αισθανόμαστε ζωντανή την παρουσία των αγίων Αγγέλων, μέρα και νύχτα, στη ζωή μας και να παραμένουμε πάντοτε ειρηνικοί και ασφαλείς.

 

bullets