Άρθρα

"Μη ξεχνάτε τη φιλοξενία"

Ο πρώτος καρπός του κηρύγματος του Απ. Παύλου στους Φιλίππους ήταν η Λυδία η πορφυρόπωλις. Αναζητούσε τον αληθινό Θεό και της τον φανέρωσε ο φλογερός Απόστολος των Εθνών Παύλος. Άκουσε με προσοχή την διδασκαλία του, πίστεψε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδος μαζί με όλα τα μέλη της οικογενείας της και το βοηθητικό προσωπικό του σπιτιού της.
Μεγάλη η ευγνωμοσύνη της Λυδίας πρός τον Απ. Παύλο και τους συνοδούς του. Η πρώτη σκέψη της ήταν τί θα μπορούσε να κάνει γι αυτούς, για να κάνει άνετη τη διαμονή τους στην πόλη της και να διευκολύνει το ιερό έργο τους. Το σπίτι της ήταν μεγάλο. Άνετα χωρούσαν άλλοι τέσσερις. Τιμή της να φιλοξενήσει τέτοιους ανθρώπους! Δέν χάνει καιρό, και όπως γράφει ο Λουκάς: "Όταν βαφτίστηκε η Λυδία και όλη η οικογένειά της, μας παρεκάλεσε: - Άν με κρίνετε πιστή στον Κύριο, ελάτε να μείνετε στο σπίτι μου. Και μας το ζήτησε αυτό με πολλή επιμονή" (Πράξ. 16,15).
Ασφαλώς η φιλοξενία αυτή ήταν πολύ βοηθητική για τον Παύλο και τους συνοδούς του. Αλλά και τι ευλογία για τη Λυδία, να έχει στο σπίτι της τέτοια ιερά πρόσωπα!
Η νεοφώτιστη Λυδία ήδη εφήρμοσε αυτό που αργότερα ο Απ. Παύλος συνιστά στους χριστιανούς της Ρώμης: "να βοηθάτε τους άλλους χριστιανούς που βρίσκονται σε ανάγκη, και να επιδιώκετε να φιλοξενείτε τους αδελφούς" (Ρωμ. 12,13). Για να τονίσει δε, πόσο ωφέλιμη είναι η φιλοξενία, στην πρός Εβραίους επιστολή του γράφει: "Μην ξεχνάτε τη φιλοξενία, γιατί μ´ αυτήν μερικοί, χωρίς να το ξέρουν φιλοξένησαν Αγγέλους" (κεφ.13, στίχ.2). Και επειδή βέβαια, το να φιλοξενείς ανθρώπους στο σπίτι σου απαιτεί κόπο και έξοδα, ο Απ. Πέτρος τονίζει: "Να είστε φιλόξενοι μεταξύ σας χωρίς να βαρυγκομάτε" (Α' Πέτρ. 4,9).
Όλα αυτά βέβαια έχουν ως βάση τα λόγια του Κυρίου, που μεταξύ άλλων, θα απευθύνει κατά την Δευτέρα Του Παρουσία : "Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν....ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με.." (Ματθ.25,34-35).
Είθε κατά την ημέρα εκείνη να συγκαταλεγχθούμε κι εμείς μεταξύ αυτών!

 

bullets