Άρθρα

Συγχωρεί τους φονιάδες του

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή, που ο Αρχιδιάκονος Στέφανος "έπεσε στα γόνατα και φώναξε δυνατά: -Κύριε, μη τους λογαριάσεις την αμαρτία αυτή" (Πράξ. 7,60). Για ποιούς προσευχόταν ο Στέφανος και τι αμαρτία διέπραξαν;
Είχαν συλλάβει οι άρχοντες των Ιουδαίων τον πρώτον από τους επτά Διακόνους της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, τον Στέφανον, και μετά από μία παρωδία δίκης στο συνέδριό τους, τον παρέδωσαν στον μανιασμένο ιουδαϊκό όχλο να τον θανατώσουν. Τον έσυραν έξω από την πόλη και τον λιθοβολούσαν, ενώ ποιό εκεί στεκόταν ο Σαύλος (ο μετέπειτα Απόστολος Παύλος) και φύλαγε τα ρούχα εκείνων που πετούσαν τις πέτρες, ικανοποιημένος για το έγκλημα που συνέβαινε μπροστά στα μάτια του!
Οι πέτρες χτυπούσαν με δύναμη τον Στέφανο. Του προκαλούσαν πληγές και αφόρητο πόνο. αλλά εκείνος δέν σκεπτόταν τον εαυτό του! Τους άλλους λυπόταν για τη βαρειά αμαρτία τους, για το έγκλημα που διέπρατταν, και ιδιαίτερα για εκείνον τον νέο, που ναι μεν δέν πετούσε πέτρες, αλλά επιδοκίμαζε το έγκλημα.
Γονατίζει ο Στέφανος για να γίνει ποιό έντονη η προσευχή του και φωνάζει δυνατά, ώστε να ακούσει και ο Σαύλος: "Κύριε, μην τους λογαριάσεις την αμαρτία αυτή". Οι ερμηνευτές λένε ότι τα λόγια αυτά της προσευχής του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, απάλλαξαν από την ενοχή τον μετέπειτα Απόστολο Παύλο, και επηρέασαν ευεργετικά τη ζωή και το αποστολικό του έργο. Θα ήταν αδύνατο να ξεχάσει ποτέ ο Απ. Παύλος εκείνα τα λόγια της προσευχής του Πρωτομάρτυρα της Εκκλησίας!
Ο Αρχιδιάκονος της Εκκλησίας Στέφανος, με τη στάση του αυτή μιμήθηκε τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος πάνω από το Σταυρό προσευχόταν γι αυτούς που τον σταύρωσαν: "Πατέρα, συγχώρησέ τους, δέν ξέρουν τι κάνουν" (Λουκ. 23,34).
Όλα αυτά δίνουν και σε μας δύναμη να αντιμετωπίζουμε με ανεκτικότητα και αγάπη κάθε αδικία, διωγμό, απειλή, έχθρα, εκ μέρους συνανθρώπων μας, που μπορεί να είναι και συγγενικά μας πρόσωπα. Κι έτσι εφαρμόζουμε την εντολή του Χριστού: " Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να εύχεστε γι αυτούς που σας δίνουν κατάρες, ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν, και προσεύχεστε γι αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν, για να γίνετε παιδιά του ουράνιου Πατέρα σας" (Ματθ. 5,44-45).

 

bullets