Άρθρα

Πρόθυμοι στο κάλεσμα του Θεού

Ο Κύριος με διαφόρους τρόπους μας φανερώνει πώς θέλει να ενεργούμε. Ένα ενδιαφέρον τέτοιο περιστατικό μας αναφέρουν οι Πράξεις τον Αποστόλων.
Ο Απ. Παύλος καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα, είχε φθάσει στην Τρωάδα, μαζί με τους συνοδούς του Σίλα και Τιμόθεο. Στην Τρωάδα προστέθηκε στη συνοδεία και ο ιατρός Λουκάς, ο οποίος ακολούθησε τον Απ. Παύλο στις περιοδείες του και κατέγραψε με λεπτομέρειες στο βιβλίο του "Πράξεις των Αποστόλων" τα όσα επακολούθησαν. Γράφει, λοιπόν, ο Λουκάς:
"Εκεί -στην Τρωάδα- ο Παύλος είδε τη νύχτα ένα όραμα· ένας Μακεδόνας στεκόταν μπροστά του και τον παρακαλούσε λέγοντας: "Πέρασε στη Μακεδονία και βοήθησέ μας". Όταν είδε το όραμα, αμέσως ψάξαμε για πλοίο, ώστε να πάμε στη Μακεδονία, γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι μας είχε προσκαλέσει ο Κύριος να τους φέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου" (Πράξ. 16, 9-10).
Το όραμα αυτό ήταν μία ακόμη επέμβαση του Θεού στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, αυτή τη φορά, για να βγεί από τα όρια της Ασίας και να επεκταθεί στην Ευρώπη, αρχίζοντας από την βόρειο Ελλάδα, τη Μακεδονία. Οι πόλεις Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα, Κόρινθος είχαν την ευλογία να δεχθούν τον σπόρο του Ευαγγελίου, να ιδρυθούν εκεί ακμάζουσες Εκκλησίες και να αποδώσουν πολύ πνευματικό καρπό. Η αγάπη του Απ. Παύλου και η συνεχής ποιμαντική μέριμνά του για τις Εκκλησίες αυτές, φαίνεται και στις πέντε Επιστολές που απέστειλε αργότερα πρός αυτές, και εμπεριέχονται στην Καινή Διαθήκη (Πρός Φιλιππησίους, Θεσσαλονικείς Α' & Β', Κορινθίους Α' & Β´).
Ο Απ. Παύλος συνεχώς είχε στραμμένα τα βλέμματα της ψυχής και του σώματος πρός τον ουρανό, απ´ όπου περίμενε καθοδήγηση, έμπνευση και βοήθεια, ώστε πάντοτε να ενεργεί κατά το θέλημα του Κυρίου. Έτσι, μόλις είδε το όραμα με τον Μακεδόνα να τον καλεί, και δεν του έμενε αμφιβολία ότι αυτό ήταν κλήση Θεού, έσπευσε αμέσως να αναζητήσει πλοίο και να μεταβεί με τους συνεργούς του στη Νεάπολη, επίνειον των Φιλίππων.
Έτσι ο Απ. Παύλος προτρέπει και μας, με το παράδειγμά του, να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε κλήση του Θεού και να ανταποκρινόμαστε πρόθυμα στο κάλεσμά Του. Σαν τον Προφήτη Σαμουήλ, που όταν τον καλούσε ο Θεός έλεγε: "Λάλει , Κύριε, ότι ακούει ο δούλους σου" (Α' Βασιλ. 3,10) και αμέσως έσπευδε να εφαρμόσει αυτά που του έλεγε ο Θεός.

 

bullets