Άρθρα

Ο παροξυσμός !

Οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας ετοιμάζονται για τη δεύτερη Αποστολική περιοδεία τους, για να ενισχύσουν πνευματικά τις τοπικές Εκκλησίες που είχαν ιδρύσει κατά την πρώτη τους περιοδεία, αλλά και για να επεκτείνουν την ιεραποστολή τους σε άλλες περιοχές. Ενώ ήταν σχεδόν έτοιμοι οι δύο Απόστολοι να ξεκινήσουν, ανέκυψε μεταξύ τους ένα σοβαρό πρόβλημα.
Κατά την πρώτη τους περιοδεία είχαν πάρει μαζί τους τον ανηψιό του Βαρνάβα, τον Μάρκο. Ο Μάρκος τότε ήταν νεαράς ηλικίας, και όταν είχαν φθάσει στην Πέργη της Παμφυλίας και αντίκρισε τα πανύψηλα βουνά της οροσειράς του Ταύρου, όπου επρόκειτο να ανεβούν, ως φαίνεται, δείλιασε. Ίσως να είχε και κάποιον άλλον λόγο, και εγκατέλειψε τους Αποστόλους και γύρισε στα Ιεροσόλυμα.
Τώρα, που οι δύο Απόστολοι ετοιμάζονταν για τη νέα περιοδεία τους ο Μάρκος είχε έρθει στην Αντιόχεια της Συρίας και ο Βαρνάβας ήθελε να τον πάρουν μαζί τους. Ο Παύλος όμως είχε αντίθετη γνώμη. Για λόγους παιδαγωγικούς, φαίνεται, "επέμενε να μην πάρουν μαζί τους αυτόν που τους είχε εγκαταλείψει στην Παμφυλία και είχε διακόψει την συνεργασία μαζί τους. Προκλήθηκε ζωηρή διαφωνία, ως το σημείο να χωρίσουν ο ένας από τον άλλον. Ο Βαρνάβας πήρε τον Μάρκο και πήγε με πλοίο στην Κύπρο. Ο Παύλος πήρε τον Σίλα για συνοδό του...και περιόδευσε τη Συρία και Κιλικία στηρίζοντας τις Εκκλησίες στις χώρες αυτές" (Πράξ. 15,38-41).
Εντύπωση μας κάνει το ότι ο συγγραφέας των Πράξεων δεν διστάζει να καταχωρήσει στο βιβλίο του την διαφωνία των δύο Αποστόλων. Και γενικότερα παρατηρούμε ότι στην Αγία Γραφή καταγράφονται και οι ανθρώπινες αδυναμίες των Αποστόλων. Αυτό, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την αξιοπιστία της Αγίας Γραφής, ότι αυτά που γράφει είναι αλήθεια. Η Αγία Γραφή δεν εξιδανικεύει τα ιερά πρόσωπα, αλλά τα παρουσιάζει όπως πραγματικά είναι· με τα προτερήματά τους και τις επιτυχίες τους, αλλά και με τις ανθρώπινες αδυναμίες και τα λάθη τους. Μόνον ο Θεός είναι αλάθητος!
Το δεύτερο που μας εντυπωσιάζει είναι ότι, παρ´ όλον τον στενό σύνδεσμο που είχαν ο Παύλος και ο Βαρνάβας ήρθαν σε σοβαρή διαφωνία. Ο καθένας βέβαια είχε τους λόγους του για να επιμένει. Έχουμε στην ιστορία της Εκκλησίας και άλλα παρόμοια περιστατικά, τα οποία ο Θεός τα αξιοποίησε κατά τρόπον επωφελή για την Εκκλησία, όπως και στην περίπτωση αυτή. Όπως εκτιμούν οι ερμηνευτές των Πράξεων των Αποστόλων, με τον χωρισμό του Βαρνάβα από τον Παύλο, -χωρίς κάν ο Βαρνάβας να το είχε σκεφθεί προηγουμένως- δόθηκε η ευκαιρία να επεκτείνει την διάδοση του Ευαγγελίου όχι μόνον στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ενώ αν συνόδευε συνεχώς τον Παύλο, η προσφορά του θα ήταν μειωμένη, αφού παντού και πάντοτε κυριαρχούσε ο Παύλος με τα εξαίρετα χαρίσματα που είχε. Έτσι όμως δέν θα είχαν ακούσει το λυτρωτικό μήνυμα όλες εκείνες οι περιοχές που επισκέφθηκε ο Βαρνάβας με τον Μάρκο
Κατόπιν αυτών θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι ο Θεός, με τη σοφία Του, ακόμη και τις αδυναμίες μας αξιοποιεί προς το συμφέρον μας και για την πρόοδο της Εκκλησίας. Από δε τη δική μας πλευρά να προσέχουμε ώστε οι τυχόν διχογνωμίες μας να μη μας παρακωλύουν από το να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για το καλό των συνανθρώπων μας και της Εκκλησίας μας. Όπως και οι Απόστολοι, μετά την διαφωνία τους δέν παράτησαν το έργο τους για να πάνε σπίτι τους, αλλά συνέχισαν το σπουδαίο έργο τους με ακόμη περισσότερο ζήλο και είχαν καταπληκτικές επιτυχίες!

 

bullets