Άρθρα

Με ακλόνητη πίστη

Οι άγιοι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας αφού κήρυξαν το Ευαγγέλιο στην Αντιόχεια της Πισιδίας (Ν.Δ. Μικρά Ασία), στο Ικόνιο, τα Λύστρα και την Δέρβη, βάφτισαν όσους πίστεψαν, χειροτόνησαν σε κάθε πόλη Ιερείς και έτσι ιδρύθηκαν τοπικές Εκκλησίες σε όλα τα μέρη απ´ όπου πέρασαν. Αφού τελείωσαν το έργο τους εκεί, θα μπορούσαν από τη Δέρβη να κατέβουν στην Ταρσό, την πατρίδα του Παύλου και από εκεί να φθάσουν εύκολα στην Αντιόχεια της Συρίας, που ήταν η έδρα της ιεραποστολικής τους δράσεως. Έτσι θα απέφευγαν να περάσουν από τα επικίνδυνα μέρη, όπου λίγο καιρό πριν είχαν καταδιωχθεί και ο Παύλος είχε λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου. Όμως δέν έφυγαν από την περιοχή. Όπως εξιστορούν οι Πράξεις των Αποστόλων "αφού έκαναν και στη Δέρβη πολλούς Χριστιανούς, ξαναπήγαν στα Λύστρα, στο Ικόνιο και την Αντιόχεια της Πισιδίας, στηρίζοντας τις ψυχές των και συμβουλεύοντάς τους να μένουν ακλόνητοι στην πίστη. Για να μπούμε στη Βασιλεία των ουρανών- τους έλεγαν- πρέπει να περάσουμε πολλούς διωγμούς" (14, 21-22).
Ίσως προκαλούν έκπληξη τα λόγια αυτά των Αποστόλων πρός νεοφώτιστους Χριστιανούς! Δέν φοβούνταν οι Απόστολοι μήπως οι, αστήριχτοι ακόμα στην πίστη, εκείνοι χριστιανοί, ακούγοντας για θλίψεις και διωγμούς έφευγαν από την Εκκλησία;
Οι άγιοι Απόστολοι εκήρυτταν του Χριστού το Ευαγγέλιο, ο Οποίος είχε πει: "Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε· αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον" (Ιωάν. 16,33). Δέν μπορούσαν οι Απόστολοι να τροποποιήσουν τη διδασκαλία του Χριστού! Ούτε να αποκρύψουν κάτι από αυτά που παρέλαβαν για να "καλοπιάσουν" τους ακροατές τους! Ο Απ. Παύλος το δήλωσε σε άλλη ευκαιρία: "δέν παρέλειψα να σας κηρύξω όλο το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας" (Πράξ.20,27). Άλλωστε οι άνθρωποι έβλεπαν ότι αυτά που έλεγε ο Απ. Παύλος τα βίωνε ο ίδιος, αφού μπροστά στα μάτια τους οι Ιουδαίοι τον λιθοβολούσαν μέχρι που νόμισαν ότι ξεψύχησε. Έβλεπαν όμως και την πίστη και το θάρρος με το οποίο αντιμετώπιζε κάθε αντιξοότητα και συνέχιζε άφοβα το έργο του σαν να μή συνέβαινε τίποτε! Μπορούμε να φανταστούμε πόσο ενισχύθηκαν οι νεοφώτιστοι χριστιανοί του Ικονίου και της Αντιοχείας, που ξαναείδαν τους δύο Αποστόλους και πάλι ανάμεσά τους, παρ´ όλα τα βάσανα που τους είχαν κάνει οι συμπατριώτες τους! Οπότε τα λόγια που τους είπαν οι Απόστολοι "να μένετε ακλόνητοι στην πίστη" μπήκαν μέσα στην καρδιά τους για πάντα.
Αυτό το μήνυμα ας ηχεί και στις δικές μας καρδιές πάντοτε, και με αυτή την πίστη στον Σωτήρα Χριστόν ας αντιμετωπίζουμε κάθε θλίψη και αντιξοότητα στη ζωή μας.

 

bullets