Άρθρα

Η Χάρη του Θεού δέν αποκτάται με χρήματα

Κατά τον μεγάλο διωγμό που ξεσήκωσαν οι Ιουδαίοι εναντίον των χριστιανών μετά το μαρτύριο του Αρχιδιακόνου Στεφάνου, όπως αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων στο 8ο κεφάλαιο, πολλοί από τους χριστιανούς έφυγαν από την Ιουδαία και πήγαν να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού σε άλλες περιοχές. Ο Διάκονος Φίλιππος (ο δεύτερος από τους επτά Διακόνους που χειροτόνησαν οι Απόστολοι στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων) πήγε στη Σαμάρεια. Εκεί πολλοί, βλέποντας τα θαύματα που επιτελούσε και ακούγοντας τη διδασκαλία του, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίστηκαν. Μεταξύ αυτών και ένας πασίγνωστος στη Σαμάρεια μάγος, που λεγόταν Σίμων, βλέποντας τα θαύματα του Φιλίππου πίστεψε και βαπτίστηκε. Λίγο αργότερα ήρθαν στην Σαμάρεια οι Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης, "έθεταν τα χέρια τους πάνω στους βαπτισμένους κι εκείνοι λάβαιναν το Άγιο Πνεύμα. Όταν είδε ο Σίμων ότι με το να θέτουν τα χέρια τους οι Απόστολοι πάνω σ´ αυτούς τους ανθρώπους, δινόταν το Άγιο Πνεύμα, τους έφερε χρήματα λέγοντας: - Δώστε και σ´ εμένα αυτή την εξουσία, ώστε σε όποιον επιθέτω τα χέρια μου να λαβαίνει το Άγιο Πνεύμα. Ο Πέτρος τότε του είπε: -Να χαθείς και σύ και τα λεφτά σου! Γιατί φαντάστηκες πώς η δωρεά του Θεού μπορεί να αποκτηθεί με χρήματα...Η καρδιά σου δέν είναι ευθεία μπροστά στο Θεό. Μετανόησε, λοιπόν, και παράτησε την κακή σου πρόθεση" (Πράξ. 8,17-22)
Είναι χαρακτηριστική η έντονη αντίδραση των Αποστόλων στην ιδιοτελή πρόταση του Σίμωνα, να "αγοράσει" το χάρισμα της μεταδόσεως του Αγίου Πνεύματος. Τούτο αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για όλους τους χριστιανούς των επερχομένων γενεών. Γι αυτό οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας απαγορεύουν και τιμωρούν αυστηρά τέτοιες ενέργειες· π.χ. να θελήσει κάποιος με χρήματα να ανέλθει σε ανώτερα αξιώματα της Εκκλησίας. Αλλά εξ ίσου καταδικαστέα είναι και η νοοτροπία εκείνων, που έχουν ζωή όχι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού και νομίζουν ότι αν προσφέρουν χρήματα στην Εκκλησία ή κάνουν σπουδαίες δωρεές θα συγχωρεθούν και θα σωθούν. Η χάρη της αφέσεως των αμαρτιών δέν παρέχεται με χρήματα, αλλά με την ειλικρινή μετάνοια και εξομολόγηση! Στον μεσαίωνα, που παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο στη Δυτική εκκλησία, να πωλούνται με χρήματα γραπτές "αφέσεις αμαρτιών" (συγχωροχάρτια) με την υπογραφή του Πάπα, αυτό καταδικάστηκε όχι μόνον από την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και από τους ετεροδόξους χριστιανούς.
Βεβαίως οι εισφορές για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, καθώς και για τις λοιπές ανάγκες της, έχει μεγάλη αξία, αλλά προσφέρονται από αγάπη πρός τον Θεό και τον συνάνθρωπο, όχι για να λάβει κανείς ανταλλάγματα. Και η Εκκλησία, "ως ταμιούχος της θείας Χάριτος", κατά το "δωρεάν έλάβετε δωρεάν δότε" (Ματθ.10,8), παρέχει δωρεάν πρός όλους την αγιαστική της χάρη, πρός φτωχούς και πλουσίους, εξ ίσου, ανεξάρτητα από το τι ο καθένας έχει την δυνατότητα να προσφέρει στην Εκκλησία.
Ώστε λοιπόν, να είμαστε ειλικρινείς και ανιδιοτελείς στις σχέσεις μας με την Εκκλησία μας. Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και τις δωρεές μας από αγάπη στον Χριστό και τους συνανθρώπους μας. Και η Εκκλησία, από την πλευρά της, προσφέρει δωρεάν σε όλα τα παιδιά της, χωρίς διακρίσεις, την αγιαστική Χάρη της και την στοργική της μέριμνα και βοήθεια.

 

bullets