Άρθρα

Ο Θεός δέν σε ξεχνάει

Είναι θαυμαστοί οι τρόποι, με τους οποίους το Άγιο Πνεύμα ενεργεί για τη σωτηρία καλοπροαίρετων ανθρώπων.
Στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, μας διηγούνται οι Πράξεις των Αποστόλων, υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό ένας εκατόνταρχος. Αναζητούσε να γνωρίσει τον αληθινό Θεό, προσευχόταν και προσπαθούσε να βοηθεί όσους είχαν ανάγκη.

Μιά μέρα, εμφανίστηκε μπροστά του ένας Άγγελος και του είπε: "Οι προσευχές σου και οι ελεημοσύνες σου ανέβηκαν μπροστά στο Θεό, και ο Θεός δέν σε ξεχνάει" (Πράξ. 10,4). Στην συνέχεια του έδωσε οδηγίες να καλέσει στο σπίτι του τον Απ. Πέτρο, που βρισκόταν στην κοντινή Ιόπη, για να τον διδάξει επακριβώς την αληθινή πίστη. Όπως και έγινε. Μετά την ομιλία του Απ. Πέτρου, που άκουγε ο Κορνήλιος και όλη η οικογένειά του με πολλή προσοχή και βαθειά ευλάβεια, συνέβη κάτι το υπερφυσικό! Κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα πάνω σε όλους όσοι άκουγαν το κήρυγμα, και αυτοί άρχισαν να δοξάζουν τον Θεό σε διάφορες γλώσσες, (όπως συνέβη στα Ιεροσόλυμα την ημέρα της Πεντηκοστής). Κατόπιν τούτου ο Πέτρος αυτό το θεώρησε ως σημείο εξ ουρανού, ότι ήσαν κατάλληλοι για να λάβουν το Άγιο Βάπτισμα, και βαπτίστηκαν όλοι.
Εντύπωση προκαλεί η προσωπική επέμβαση του Θεού, διά του Αγγέλου Του, να βοηθήσει έναν πρώην ειδωλολάτρη στρατιωτικό να βρεί τον δρόμο της σωτηρίας του. Αυτό επιβεβαώνει και ο θεόπνευστος Απόστολος Παύλος: Ο Θεός "πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν" (1 Τιμ. 2,4). Όσον απομονωμένος και αν είναι κανείς, όπουδήποτε και αν διαμένει, σε οποιοδήποτε περιβάλλον και άν εργάζεται, ο Θεός θα τον αναζητήσει, θα τον επισκεφθεί με τη χάρη Του και θα τον καθοδηγήσει να βρεί το δρόμο του. Αρκεί βέβαια και ο άνθρωπος να έχει τη διάθεση να βρεί την αλήθεια. Να εκδηλώσει με τη ζωή του, με την προσευχή του, με τα καλά του έργα -όπως ο Κορνήλιος- ότι επιθυμεί και επιδιώκει την κοινωνία του με τον Σωτήρα Χριστόν.
Πόσον παρήγορο και ενισχυτικό είναι να ξέρει ο πιστός ότι τίποτε δέν περνάει απαρατήρητο από τον Θεό. Κάθε λόγο της προσευχής μας, κάθε πράξη μας για την ανακούφιση του άλλου, την βλέπει την προσέχει και την αμείβει ο Θεός. Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι του Αγίου Συμεών του Μεταφραστού: "Ού λανθάνει σε, Θεέ μου, ποιητά μου, λυτρωτά μου, ουδέ σταλαγμός δακρύων, ουδέ σταλαγμού τι μέρος" (Ακολουθία Θ. Μεταλήψεως).
Είθε να ζούμε σε συνεχή κοινωνία με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

 

bullets