Άρθρα

Μακρυά από το ψέμα και την υποκρισία

Οι πρώτοι χριστιανοί των Ιεροσολύμων ζούσαν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Έφθασαν σε σημείο όσοι είχαν ακίνητη περιουσία, χωράφια, σπίτια και άλλα να τα πωλούν και να φέρνουν τα χρήματα στους Αποστόλους, για να ενισχύονται οικονομικά οι φτωχοί. Έτσι, δέν υπήρχαν ανάμεσα στους χριστιανούς πλέον πεινασμένοι, ρακένδυτοι, άστεγοι, απροστάτευτοι. Βέβαια δεν τους ανάγκασε κανείς να πωλούν τις περιουσίες τους. Καθένας ελεύθερα από μόνος του το απεφάσιζε.

Συνέβη όμως ένα θλιβερό γεγονός που συγκλόνισε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Ένα ανδρόγυνο χριστιανών ο Ανανίας με τη σύζυγό του Σαπφείρα συνεννοήθηκαν να πουλήσουν ένα κτήμα τους, να κρατήσουν ένα ποσόν από το αντίτιμό του για τον εαυτόν τους και τα υπόλοιπα χρήματα να τα δώσουν στους Αποστόλους για τους φτωχούς, και να πούν ότι αυτά είναι όλα τα χρήματα που πήραν από την πώληση του κτήματός τους. Εμφανίστηκε πρώτα στους Αποστόλους με τα χρήματα ο Ανανίας. Αλλά το ψέμα του έγινε αντιληπτό από τον Απ. Πέτρο και του είπε:
"Ανανία, γιατί άφησες τον σατανά να κυριέψει την καρδιά σου. Γιατί είπες ψέματα στο Άγιο Πνεύμα και κράτησες για τον εαυτό σου ένα μέρος από το αντίτιμο του κτήματος; Όσο ήταν απούλητο δέν ήταν δικό σου; Και όταν πουλήθηκε, πάλι στο χέρι σου δέν ήταν να κρατήσεις ολόκληρο το αντίτιμο; Γιατί σκέφτηκες να κάνεις αυτό το πράγμα; Δέν είπες ψέματα σε ανθρώπους αλλά στο Θεό" (Πράξ. 5,3-4). και τότε συνέβη κάτι τραγικό! "Ακούγοντας ο Ανανίας τα λόγια αυτά έπεσε κάτω και ξεψύχησε" (στίχ.5). Το ίδιο συνέβη και με τη σύζυγό του, που χωρίς να ξέρει τον θάνατο του συζύγου της, ήρθε τρείς ώρες αργότερα στους Αποστόλους.Ο Πέτρος όταν την είδε τη ρώτησε: "Πές μου, τόσο πουλήσατε το κτήμα;" Και αυτή απάντησε: "Ναί, τόσο". Μετά την επίπληξη του Πέτρου η Σαπφείρα την ίδια στιγμή έπεσε και ξεψύχησε ( στίχ.7-10).
Και επιλέγει ο συγγραφέας των Πράξεων: "Όλη η Εκκλησία και όλοι όσοι τ´ άκουσαν αυτά, φοβήθηκαν πολύ" (στίχ. 11).
Διαβάζοντας αυτά ίσως μας φανεί ότι τιμωρήθηκαν αυστηρά ο Ανανίας και η Σαπφείρα για ένα ψέμα! Ε, αφού έκαναν και κάποια δωρεά για τους φτωχούς, έπρεπε να τιμωρηθούν με θάνατο; Αν μελετήσουμε βαθύτερα το συμβάν αυτό θα δούμε ότι τα πράγματα δέν είναι απλά. Έ, είπαν ένα "ψεματάκι" και τι έγινε;
Ο Θεός και η Εκκλησία προτεραιότητα δίνουν όχι σε μια υλική προσφορά για το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο της, αλλά στην ειλικρίνεια των αισθημάτων και στα κίνητρα που ωθούν κάποιον να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια.
Αν εμφανίζεσαι ως δωρητής για να φανείς καλός χριστιανός, και να ελκύσεις τον θαυμασμό των ανθρώπων, αυτό στα μάτια του Θεού, δέν έχει αξία! Αν πάλι προσπαθείς να υπέρ εκτιμήσεις την προσφορά σου στα μάτια των ανθρώπων, σαν τον Ανανία και τη Σαπφείρα, ότι αυτά που δίνεις είναι όλα όσα έχεις, χωρίς αυτό να είναι αλήθεια, κολάζεις την ψυχή σου. Στις σχέσεις μας με τον Θεό και την Εκκλησία ο Ορθόδοξος πιστός πρέπει να διαπνέεται από το πνεύμα της ελευθερίας και της αληθείας. Η υποκρισία, το ψέμα, η προσωπική προβολή είναι απαράδεκτα, στις σχέσεις μας με τον Χριστό και την αγία Του Εκκλησία. Και μπορεί κάποιος να τα καταφέρει να γίνει πιστευτός από τους ανθρώπους· τον Θεό όμως, που γνωρίζει τους διαλογισμούς των ανθρώπων, με τίποτε δέν μπορεί να τον ξεγελάσει. Το πάθημα του Ανανία και της Σαπφείρας ας μας κάνει όλους πολύ προσεκτικούς.

 

bullets