Άρθρα

Μακάριοι όσοι διώκονται για τον Χριστό

Δεν είχαν τελειωμό οι διωγμοί των Αποστόλων από τους Ιουδαίους. Αυτοί που είχαν παραδώσει τον Ιησού στον ρωμαίο Διοικητή για να τον θανατώσει στράφηκαν μετά και εναντίον των Αποστόλων Του, που συνέχιζαν το έργο Του. Συχνά οι άρχοντες των Ιουδαίων τους καλούσαν στο Συνέδριο. Σε μία από αυτές τις δίκες δεν τους απείλησαν μόνον με λόγια αλλά και τους έδειραν! Γράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων: "Τα μέλη του συνεδρίου, προσκάλεσαν τους Αποστόλους και αφού τους έδειραν, τους διέταξαν να μη κηρύττουν για τον Ιησού" (5,40). Και οι Απόστολοι πώς αντιμετώπισαν τον εξευτελισμόν αυτόν;

"Οι Απόστολοι έφυγαν από το Συνέδριο χαρούμενοι, γιατί ο Θεός τους αξίωσε να κακοποιηθούν για χάρη του Χριστού" (Πράξ. 5,41). Και συνέχισαν το έργο τους σαν να μή συνέβαινε τίποτε! "Και κάθε μέρα στο ναό και στα σπίτια δεν σταματούσαν να διδάσκουν και να φέρνουν το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ήλθε ο Μεσσίας, και αυτός είναι ο Ιησούς" (στίχ. 42).

Μένουμε έκθαμβοι όταν διαβάζουμε αυτούς τους στίχους από τις Πράξεις των Αποστόλων! Τί πίστη και τι τόλμη έπρεπε να έχουν οι Άγιοι Απόστολοι για να συνεχίζουν απτόητοι το έργο του ευαγγελισμού, παρ´ όλες τις απειλές, τις φυλακίσεις και τους ραβδισμούς! Στα αυτιά τους ηχούσαν οι λόγοι του Διδασκάλου τους: "Μακάριοι είστε όταν σας χλευάσουν και σας καταδιώξουν και σας κακολογήσουν με κάθε ψεύτικη κατηγορία εξ αιτίας μου. Να αισθάνεστε χαρά και αγαλλίαση..." (Ματθ.5, 11-12). Ακριβώς αυτή τη χαρά αισθάνονταν τώρα οι Απόστολοι!
Και όχι μόνον χαρά, αλλά και ψυχική ικανοποίηση που αξιώθηκαν "να κακοποιηθούν για χάρη του Χριστού!

Εμείς, άραγε πώς αισθανόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις; Όταν βρεθούμε σε όχι χριστιανικό περιβάλλον, έχουμε την τόλμη να μή κρύψουμε την ιδιότητά μας ότι είμαστε χριστιανοί Ορθόδοξοι; Αν ακούσουμε να δυσφημείται η Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε το θάρρος να δώσουμε την καλή μαρτυρία; Αν περιφρονηθούμε, διωχθούμε και υποφέρουμε για την χριστιανική μας πίστη, αισθανόμαστε τη χαρά και ικανοποίηση, για την οποία ομιλεί ο Κύριος και την οποία αισθάνθηκαν οι Άγιοι Απόστολοι;
Αξίζει να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό μας και να συνειδητοποιήσουμε την πνευματική κατάστασή μας. Οι άγιοι Απόστολοι ας μας εμπνέουν και ενισχύουν στην κατά Θεόν αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.

 

bullets