Άρθρα

"Δεηθέντων εσαλεύθη ο τόπος"

Με τους σκληρούς και συνεχείς διωγμούς των αρχόντων των Ιουδαίων εναντίον των Αποστόλων κινδύνευε να διακοπή η διάδοση του Ευαγγελίου στα Ιεροσόλυμα. Οι Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης, μετά τις απειλές που αντιμετώπισαν στην αίθουσα του Ιουδαϊκού Συνεδρίου, όπως εξιστορούν οι Πράξεις των Αποστόλων, πήγαν στη σύναξη των αδελφών χριστιανών και τους ανακοίνωσαν όσα τους είπαν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι των Ιουδαίων. Αυτοί όταν τα άκουσαν κατέφυγαν στην προσευχή. Ο Λουκάς μας διασώζει την συγκλονιστική αυτή προσευχή των πρώτων χριστιανών στις Πράξεις των Αποστόλων κεφ.4 στίχ. 24-30. Με το τέλος της συγκινητικής αυτής προσευχής συνέβη κάτι το εκπληκτικό: "σείστηκε ο τόπος όπου ήσαν συγκεντρωμένοι· όλοι πλημμύρισαν από το Άγιο Πνεύμα και κήρυτταν τον λόγο του Θεού με θάρρος" (Πράξ. 4,31).

Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς στο υπερφυσικό αυτό γεγονός· την δύναμη της προσευχής των πρώτων εκείνων χριστιανών που είχε ως συνέπεια να σειστεί ο τόπος και να γεμίσουν με την χάρη και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος! Ή την έμπονη συμμετοχή όλων των χριστιανών στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Απόστολοι και η Εκκλησία!
Όταν άκουσαν οι απλοί εκείνοι άνθρωποι τους κινδύνους των Αποστόλων δέν έμειναν απαθείς και να πουν: Αυτοί είναι οι άγιοι Απόστολοι του Χριστού που τους διάλεξε ο Ίδιος ο Χριστός στο έργο Του και τους όπλισε με ξεχωριστά χαρίσματα και δύναμη, αυτοί ξέρουν πώς να ενεργήσουν! Τι να πούμε εμείς και τι ξέρουμε εμείς να κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση! Αυτό το θέμα μας ξεπερνάει εμάς! Αυτοί καθόλου δέν σκέφτηκαν έτσι. Αφού είναι θέμα της Εκκλησίας κι εμείς είμαστε μέλη της είναι και δικό μας θέμα! Και αμέσως στράφηκαν στην θερμή προσευχή. Και είδαμε τι θαυμαστά αποτελέσματα είχε η προσευχή τους! Και δέν ήταν αυτή η μοναδική φορά που όλοι μαζί οι χριστιανοι των Ιεροσολύμων ενώθηκαν να προσευχηθούν για συγκεκριμένα προβλήματα της Εκκλησίας.
Πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή, που πάλι οι Πράξεις των Αποστόλων περιγράφουν: Ο βασιλιάς Ηρώδης για να ευχαριστήσει τους Ιουδαίους συνέλαβε τον Απ. Πέτρο και τον έκλεισε στη φυλακή με σκοπό να τον θανατώσει. Την παραμονή της εκτελέσεώς του οι χριστιανοί ήσαν πάλι συγκεντρωμένοι και προσεύχονταν όλη τη νύχτα με θέρμη ψυχής, για τη σωτηρία του. Το αποτέλεσμα; Άγγελος Κυρίου έλυσε τις αλυσσίδες του Πέτρου, άνοιξε όλες τις πόρτες της φυλακής, τον πέρασε μπροστά από τα μάτια των φρουρών, χωρίς να αντιληφθεί κανείς τίποτε και τον έβγαλε στο δρόμο να πάει να συναντήσει τους προσευχομένους χριστιανούς! (Πράξ. 12, 4-16).

Υπέροχο το παράδειγμα των πρώτων χριστιανών των Ιεροσολύμων. Όλοι οι πιστοί, σαν μια οικογένεια, καλούμαστε κι εμείς να συμμετέχουμε στα προβλήματα και τις ανάγκες της Ενοριακής μας εκκλησιαστικής Κοινότητας, με οιονδήποτε τρόπο μπορούμε, ιδιαίτερα δε, με την θερμή προσευχή μας, που θα κάνουμε είτε όλοι μαζί στον Ναό είτε στο σπίτι μας. Έτσι θα επιλύονται τα προβλήματά μας και θα απολαμβάνουμε πλούσια τη χάρη του Θεού!