Συνέβησαν ΚΗΡΥΓΜΑ Ε' ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

ΚΗΡΥΓΜΑ Ε' ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

5/7/2015

"Ιησού υιέ του Θεού, ήλθες ώδε πρό καιρού βασανίσαι ημάς;"

(Ματθ.8,29)

Την κραυγή αυτή έβγαλαν κατατρομαγμένα τα πονηρά δαιμόνια μέσα από τους δυό δαιμονισμένους, μόλις αντίκρισαν τον Ιησού στα Γάδαρα της Γαλιλαίας. Τί είχε συμβεί; Μας το λέει το σημερινό ιερό Ευαγγέλιο: "Όταν έφτασε ο Ιησούς στην απέναντι από την Καπερναούμ όχθη της λίμνης Γαλιλαίας τον συνάντησαν δύο δαιμονισμένοι, που έρχονταν από τα μνήματα, τόσον φοβεροί που κανένας δέν τολμούσε να περάσει από εκείνον τον δρόμο" (Ματθ. 8,28). Αυτοί όμως που εμφανίζονταν ως φοβεροί μπροστά στους συνήθεις ανθρώπους, μπροστά στον Κύριο Ιησού Χριστό πανικοβλήθηκαν. Αισθάνθηκαν οι δαίμονες ότι ήρθε το τέλος τους. Το ξέρουν βέβαια το τι τους περιμένει στην συντέλεια του κόσμου. Γι αυτό ερωτούν φοβισμένοι: "Ιησού, Υιέ του Θεού, ήρθες εδώ να μας βασανίσεις πριν την ώρα μας;"

Ο Σατανάς και το τάγμα του, ενώ ήσαν φωτεινοί άγγελοι, μετά την επανάστασή τους εναντίον του Θεού, που προκάλεσε ο εγωϊσμός και η υπερηφάνειά τους, εξέπεσαν και κατάντησαν σκοτεινά πονηρά δαιμόνια. Λέγει ο Κύριος: "Εθεώρουν τον Σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα" (Λουκ. 10,18). Και από τότε τηρούν εχθρική στάση εναντίον του Θεού και των ανθρώπων του Θεού. Ο Κύριος τον χαρακτηρίζει "ανθρωποκτόνον" (Ιωάν.8,44). Ο δέ Απόστολος Πέτρος τον παρομοιάζει με οργισμένο λιοντάρι: " Ο αντίπαλός σας ο διάβολος περιφέρεται σαν το λιοντάρι που βρυχάται, ζητώντας κάποιον να καταβροχθίσει" (Α' Πέτρου, 5,8).
Όμως είναι πονηρός! Δέν εμφανίζεται αυτός που είναι. Συνήθως προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι ενδιαφέρεται για το καλό τους! Έτσι δεν ξεγέλασε και την Εύα μέσα στον Παράδεισο; Με δόλιο τρόπο την παρέσυρε στο να παραβεί την εντολή του Θεού, με αποτέλεσμα να χάσει τον παράδεισο κι αυτή και ο Αδάμ και να έρθουν μετά όλες οι συμφορές στον κόσμο;
Άλλοτε πάλι, θέλει να επιβληθεί στους ανθρώπους με τη δυναμή του, να τους εκφοβίσει και με ποικίλες πονηρές μεθόδους να τους αναγκάσει να απομακρυνθούν από τον Χριστό και την Εκκλησία Του, και να ακολουθήσουν αυτόν, τον σατανά, και τα πονηρά σχέδιά του. Όταν ο πονηρός βρίσκει εύπιστους ανθρώπους, προσπαθεί να επεμβαίνει στη ζωή τους με δαιμονικά πρόσωπα, όπως είναι οι μάντεις, οι μάγοι κ.ά. που χρησιμοποιούν σατανικές μεθόδους, εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και καταντούν τη ζωή τους βασανιστική.
Δυστυχώς, υπάρχουν και χριστιανοί, που επειδή δέν έχουν ζωντανή πίστη προς τον Χριστό και στενή σχέση με την Εκκλησία, πέφτουν θύματα των οργάνων του πονηρού. Φοβούνται τον σατανά και τις ενέργειές του. Χάνουν την ειρήνη τους. Τα μάτια της ψυχής τους αντί να είναι στραμμένα πρός τον Χριστό θολώνουν από το φόβο, μή τους κάνουν κανένα κακό οι μάγισσες και η σκέψη τους απασχολείται όλο με αυτά. Νομίζουν ότι ο Σατανάς έχει περισσότερη δύναμη και από τον Χριστό! Έτσι ο ο πονηρός πείθει τους ανθρώπους αυτούς ότι είναι "κοσμοκράτορας" και παντοδύναμος, και τους κάνει να τον τρέμουν και να πέφτουν να τον προσκυνούν!
Δέν είδατε το θράσος του; Ακόμη και στον Ιησού Χριστό τόλμησε να παρουσιαστεί και να του πεί ότι:" όλα τα βασίλεια του κόσμου και η λαμπρότητά τους, είναι δικά μου και θα σου τα δώσω αν πέσεις και με προσκυνήσεις" (Ματθ. 4,8-9). Φαντασθείτε μέχρι πού κατάντησε τον σατανά η υπερηφάνειά του! Και φυσικά κατατροπώθηκε από τον Χριστό. Με ένα λόγο Του ο Ιησούς τον έκανε να εξαφανιστεί από μπροστά Του!

Ο σατανάς, καυχιέται ότι είναι παντοδύναμος. Αλλά στην πραγματικότητα είναι αδύναμος. Και το πόσο αδύναμος είναι μπροστά στον Χριστό φάνηκε και στην περίπτωση των δαιμονισμένων του σημερινού Ευαγγελίου. Τα πονηρά πνεύματα, που είχαν μπεί μέσα στους δυό δυστυχισμένους εκείνους ανθρώπους, μόλις είδαν το Χριστό κατάλαβαν ότι πλησιάζει το τέλος τους. Προαισθάνθηκαν ότι θα τα έβγαζε έξω από εκείνους τους ανθρώπους και θα τα έδιωχνε μακρυά. Γι αυτό μας λέγει το Ευαγγέλιο: "Οι δαίμονες παρακαλούσαν τον Ιησού λέγοντας: -Αν είναι να μας διώξεις να μας επιτρέψεις να πάμε στο κοπάδι των χοίρων" (στίχ.31) που έβοσκε εκεί κοντά.
Σκεφθείτε! Οι δαίμονες δέν είχαν εξουσία ούτε στους χοίρους να μπούν, αν δέν τους το επέτρεπε ο Χριστός!
Αν λοιπόν ο διάβολος δεν έχει εξουσία να μπεί ούτε στους χοίρους, πολύ περισσότερο δέν μπορεί να κυριαρχήσει στον άνθρωπο. Εκτός βέβαια, αν ο άνθρωπος του δώσει αυτό το δικαίωμα με την ζωή του.
Γι αυτό, ο χριστιανός που προσέχει να ζεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού,
που μελετά την Αγία Γραφή, προσεύχεται, εκκλησιάζεται, κοινωνεί το Άγιο Σώμα
και Αίμα του Χριστού και είναι ενωμένος μαζί Του δέν φοβάται τον Σατανά. Είναι προστατευμένος από τον Πανίσχυρο Θεό! "Ο Χριστός που ενεργεί μέσα σας είναι ισχυρότερος από τον πονηρό που κυριαρχεί στον κόσμο" (Α' Ιωάν.4,4) γράφει στην πρώτη Επιστολή του ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης. Ειδικότερα δε, απευθύνεται στους νέους ο Άγιος Ιωάννης και τους λέγει: "Σας έγραψα, νέοι μου, πώς είστε δυνατοί, και ο λόγος του Θεού ζεί μέσα σας και έχετε νικήσει τον πονηρό" (Α' Ιωάν. 2,14). Ένας λόγος μόνον του πιστού χριστιανού διώχνει μακρυά τον διάβολο. Και ένα μικρό παιδί να επικαλεστεί το όνομα του Χριστού, ή να κάνει το σημείο του σταυρού με τα τρία του δάχτυλα, ο σατανάς δέν μπορεί να σταθεί, φεύγει. Ο Αδελφόθεος Άγιος Ιάκωβος δέν αφήνει αμφιβολία ότι έτσι γίνεται. Γράφει στην Επιστολή του: "αντισταθείτε στον διάβολο κι αυτός θα φύγει μακριά σας" ( Ιακ. 4,7).

Αδελφοί μου, ο Απόστολος Παύλος γράφει: Δέν αγνοούμε το πώς σκέπτεται ο διάβολος και με τι πονηρούς τρόπους ενεργεί (βλ. Β´ Κορ. 2,11). Γι αυτό θα προσέχουμε να μή πέφτουμε στις παγίδες που στήνει για να μας τραβήξει με το μέρος του και να μας απομακρύνει από τον Χριστό. Αλλά δέν θα τον φοβόμαστε, ούτε θα ασχολούμαστε μαζί του. Θα εμπιστευόμαστε την ύπαρξή μας στον Φύλακά μας Άγιο Άγγελο, ο οποίος έργο του έχει να μας προστατεύει από τις ενέργειες του πονηρού. Θα έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Και θα αγωνιζόμαστε ειρηνικοί και χαρούμενοι, με όλα τα μέσα που μας προσφέρει η Εκκλησία μας να φθάσουμε στον τελικό προορισμό μας, στο γαλήνιο λιμάνι της βασιλείας του Θεού. Αμήν.

Συνέβησαν ΚΗΡΥΓΜΑ Ε' ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ