Συνέβησαν Ανακαινίζεται ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου Αλάνιας

Ανακαινίζεται ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου Αλάνιας

in-ag-georgiou-1

Περίπου δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Αλάνια, 130 χιλιόμ. ανατολικά της Αττάλειας και μέσα στο όρια του ορεινού χωριού Χατζή Μεχμετλί, είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει σχεδόν ανακαινιστεί από το Δήμο.

Ο Δήμος Αλάνιας έχει χορηγήσει το ποσό των 138 χιλιάδων τουρκικών λιρών για την αποκατάσταση του ναού.

Η εκκλησία θα λειτουργήσει ως οίκος λατρείας, πολιτιστικό κέντρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μεταφέρθηκαν το 2013 από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στο δήμο Αλάνιας για δέκα χρόνια. Η ανακαίνιση του ναού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, είχε εγκριθεί από την διεύθυνση πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Αττάλειας και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο δήμαρχος της Αλάνια Αντέμ Μουράτ Γιουτζέλ είπε ότι η πόλη είναι οικείος χώρος για πολλούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων και για «την ανακαίνιση του ναού ασχοληθήκαμε για να δώσουμε ώθηση στον τουρισμό στην περιοχή».

Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του αρχικού ναού δεν είναι γνωστή. Από μια επιγραφή που είναι γραμμένη στα ελληνικά, και η οποία εκτίθεται στο μουσείο της Αλάνια, γράφει ότι ο ναός με τη σημερινή μορφή του έγινε το 1873. Μέχρι το 1922 η εκκλησία χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής συνεχώς.

Από τα Χριστούγεννα του 2013 ο ναός είχε τεθεί στη διάθεση των Ρώσων Ορθόδοξων Χριστιανών της πόλης Αλάνια και λειτουργούσε μια φορά το μήνα.

Η εκκλησία τώρα θα αποκατασταθεί, όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική της μορφή.

Υπάλληλος του δήμου δήλωσε ότι «έχει στοιχεία που δείχνουν πως ήταν πριν από την απομάκρυνση του ελληνικού πληθυσμού από την περιοχή το 1922, που ως τότε χρησιμοποιούνταν ως τόπος λατρείας, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Πηγή: www.echedoros-a.gr

Συνέβησαν Ανακαινίζεται ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου Αλάνιας