Ο ΑΒΕΛ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχω ακούσει ότι στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν πρόσωπα που συμβολίζουν τον Ιησού Χριστό. Ποιά είναι αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι Πατέρες τις Εκκλησίας μας, που μελέτησαν βαθειά την Αγία Γραφή και την ερμήνευσαν σωστά, με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, μας παρουσιάζουν αρκετά πρόσωπα της Π. Διαθήκης ως προτυπώσεις του Ιησού Χριστού. (Προτύπωση ειναι ένα πρόσωπο ή γεγονός, που -κατά θείαν πρόνοιαν- προαναγγέλλει ένα άλλο που θα έρθει αργότερα). Ένα από αυτά τα πρόσωπα, που προτυπώνουν τον Χριστό είναι ο Άβελ.
Το βιβλίο της Γενέσεως της Παλαιάς Διαθήκης εξιστορεί ότι Αδάμ και η Εύα μετά την έξωσή τους από τον Κήπο της Εδέμ απέκτησαν δύο γιούς τον Κάϊν,που ήταν γεωργός και τον Άβελ που ήταν κτηνοτρόφος. Κάποια μέρα ο Κάϊν και ο Άβελ θέλησαν να προσφέρουν στο Θεό θυσία. Ο Κάϊν πήρε από την σειρά, όπως-όπως, καρπούς από τα γεννήματα της γής και τα πρόσφερε ως θυσία στον Θεό χωρίς την πρέπουσα ευλάβεια. Ενώ ο Άβελ διάλεξε τα καλύτερα από τα πρωτότοκα των προβάτων του, τα πιό καλοθρεμένα, τα καλύτερα απ´ όλα και αυτά πρόσφερε θυσία στον Θεό. Και ο Θεός έκαμε δεκτή την θυσία του Άβελ, επήνεσε την ευλάβειά του και ικανοποιήθηκε από την εκλεκτή προσφορά του. Όμως στον Κάϊν για την ανευλαβή και απρεπή προσφορά Του ο Θεός δεν έδωσε καμμιά σημασία.
(Αλήθεια πόση προσοχή χρειάζεται στις σχέσεις μας προς τον Θεόν. γι αυτό η Εκκλησία μας συνεχώς μας υπενθυμίζει να εισερχόμαστε στον ιερό Ναό "μετά πίστεως ευλαβείας και φόβου -σεβασμού- Θεού").
Ο Κάϊν μετά απ´ αυτό λυπήθηκε πάρα πολύ, φθόνησε τον αδερφό του και σκυθρώπασε. Ο Θεός για να τον ηρεμήσει είπε στον Κάϊν: "Γιατί έχεις ανάψει από θυμό και γιατί κατσούφιασε η όψη σου; Δεν γνωρίζεις ότι αν δεν προσφέρεις ως θυσία από τα καλύτερα που έχεις, αυτό είναι αμαρτία προς το Θεό; Αλλά ησύχασε γιατί μπορεί να νικήσεις το κακό και να βελτιωθείς". (Γεν.4,6-7).
Η ανεξέλεγκτη όμως οργή του Κάϊν, τον ώθησε τελικά στο να πραγματοποιήσει τις φθονερές του προθέσεις, ενεργώντας με δόλο και απορρίπτοντας τη θεϊκή διαπαιδαγώγηση. Έτσι ο Κάϊν είπε στον Άβελ "Ας πάμε στον αγρό". Όταν έφτασαν εκεί ο Κάϊν επιτέθηκε ξαφνικά στον αδελφό του και τον σκότωσε (Γένεση 4,8).
(Μέχρι ποιού σημείου καταντά τον άνθρωπο ο φθόνος!)
Οι Πατέρες της Εκκλησίας αναφέρονται συχνά στον άδικο φόνο του Άβελ,
που είχε αφορμή την ζήλεια, τον φθόνο και την κακία του αδελφού του και τον θεωρούν ως προτύπωση του Χριστού. Γιατί και ο Χριστός καταδιώχθηκε από τους κατά σάρκα αδελφούς Του Ιουδαίους από φθόνο, μέχρι του σημείου να τον καταδικάσουν σε θάνατο και να προκαλέσουν τον σταυρικό Του θάνατο! Όπως ο Κάϊν οδήγησε τον Άβελ έξω από τον τόπο που έμεναν, κι εκεί τον σκότωσε, έτσι και τον Ιησούν έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ, στον Γολγοθά, τον έφεραν φορτωμένον τον σταυρόν Του και τον εσταύρωσαν. Και όπως ο Ιησούς ήταν απόλυτα αθώος έτσι και ο Άβελ τελείως άδικα θανατώθηκε.
Ο Ιησούς Χριστός απεκάλεσε τον Άβελ "δίκαιον» και τον περιέλαβε ως πρώτον σε μια σειρά δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης οι οποίοι δολοφονήθηκαν άδικα από τους ομοφύλους τους (Ματθ. 23,35).
Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή, αναφέρει τον Άβελ μεταξύ των ηρώων της πίστεως (Εβραίους 11,4).
Ο Άβελ, κατά τους χρόνους των διωγμών ιδιαίτερα, ως πρώτος αθώος μάρτυρας, προβάλλεται ως σύμβολο για τους διωκόμενους Χριστιανούς.
Η Εκκλησία τιμά τον Άβελ ως Δίκαιον την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως.

 

bullets