ΚΗΡΥΓΜΑ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ 2015
- Λεπτομέρειες
- 31 Μαΐου 2015
- Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας
Στην Αλάνυα. 31/5/2015
"Εις ενότητα πάντας εκάλεσε"
Το Κοντάκιον της εορτής της Πεντηκοστής, ο ύμνος αυτός που συγκεφαλαιώνει το νόημα της εορτής, που ψάλλαμε πρό ολίγου, κάνει μία εντυπωσιακή αντίθεση μεταξύ της Πεντηκοστής και του Πύργου της Βαβέλ.
Ίσως σκεφθεί κανείς τι σχέση μπορεί έχει η Βαβέλ με την Πεντηκοστή;
Όπως γνωρίζουμε από την Π. Διαθήκη, (Γένεση 11,1-9) όταν οι άνθρωποι, μετά τον κατακλυσμό επί Νώε, αυξήθηκαν και έγιναν πολλοί, έβλεπαν ότι δέν χωρούσαν να ζουν μαζί σε ένα τόπο, στην Μεσοποταμία και απεφάσισαν να σκορπίσουν και σε άλλες περιοχές της γης, για να επιβιώσουν. Θέλησαν όμως να θέσουν σε εφαρμογή, ένα φιλόδοξο σχέδιο· να χτίσουν έναν πανύψηλο Πύργο που η κορυφή του να φθάνει μέχρι τον ουρανό, για να να διακηρύττει τη δύναμή τους και τη δόξα τους. Να διαλαλούν μετά, ότι νά, κι εμείς φθάσαμε μέχρι εκεί ψηλά που είναι ο Θεός. Την ίδια δόξα αποκτήσαμε!
Ο Θεός όμως, ο Οποίος "υπερηφάνοις αντιτάσσεται" , για να ματαιώσει τα υπερφίαλα (ματαιόδοξα) σχέδιά τους προκάλεσε σύγχυση στις ομιλίες τους και άλλα έλεγε ο ένας, άλλα καταλάβαινε ο άλλος. Αυτό είχε ως συνέπεια να μη μπορούν να συνεργασθούν στο κτίσιμο του Πύργου και σκόρπισαν, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες. Βαβέλ σημαίνει σύγχυση. Έτσι με τη σύγχυση των γλωσσών οι άνθρωποι διαιρέθηκαν και σκόρπισαν.
Την ημέρα της Πεντηκοστής όμως (Πράξ. 2,1 και εξής)πενήντα μέρες μετά το Πάσχα, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, με τη μορφή πυρίνων γλωσσών, στους Αγίους Αποστόλους, οι άνθρωποι ενώθηκαν σε ένα σώμα, στο σώμα της Εκκλησίας του Χριστού. Όλοι όσοι δέχθηκαν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος από εκείνη τη στιγμή απετέλεσαν τον πυρήνα της Εκκλησίας του Χριστού. Μετά το κήρυγμα του Αποστόλου Πέτρου και των άλλων Αποστόλων πίστεψαν την ίδια μέρα και βαπτίστηκαν 3000 ακόμη άνθρωποι, και προστέθηκαν στο Σώμα της Εκκλησίας.Γι αυτό η ημέρα της Πεντηκοστής είναι η Γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Και η λέξη Εκκλησία, που χρησιμοποιείται έκτοτε, σημαίνει σύναξη, ένωση πολλών σε ένα σώμα. Και το άλλο αξιοσημείωτο που συνέβη με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος ήταν το ότι, οι Απόστολοι έλαβαν το χάρισμα να μιλούν σε πολλές γλώσσες τα μεγαλεία του Θεού, και οι άνθρωποι που είχαν έρθει από διόφορες χώρες στα Ιεροσόλυμα, καταλάβαιναν στη γλώσσα τους τα λόγια των Αποστόλων.
Βαβέλ-σύγχυση, διαίρεση, ασυνεννοησία, προκάλεσε παλαιά η υπερηφάνεια των μακρυά από τον Θεό ανθρώπων· ενότητα, αλληλοκατανόηση και ομοφωνία φέρνει το Άγιο Πνεύμα στους ανθρώπους, διά της Εκκλησίας.
Ο Απόστολος Παύλος για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτή την ενότητα των πιστών με τον Χριστό και μεταξύ τους, μέσα στην Εκκλησία, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το ανθρώπινο σώμα. (1Κορ. 12,12. 27 & Εφ.5,23). Όλα τα μέλη του σώματος είναι οργανικά ενωμένα μεταξύ τους και ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές του εγκεφάλου της κεφαλής.Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην Εκκλησία, που είναι ένα ζωντανό οργανικό σώμα. Μέλη αυτού του σώματος είμαστε όλοι οι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι χριστιανοί και κεφαλή του σώματος της Εκκλησίας είναι ο Ίδιος ο Χριστός. Ενωθήκαμε με τον Χριστό και μεταξύ μας με την ίδια πίστη και το ίδιο Βάπτισμα. Διατηρούμε αυτή την ενότητα με τον Χριστό με την θεία Κοινωνία του Αγίου Σώματος και Αίματός Του. Συνομιλούμε μαζί Του καθημερινά διά της προσευχής. Μας διδάσκει καθημερινά με την Αγία Γραφή που χάρισε στην Εκκλησία. Και συγχρόνως, αφού καθένας από μας είναι ενωμένος με τον Χριστό, διά του Ιησού Χριστού διατηρούμε την ενότητα και μεταξύ μας!
Όσο περισσότερο καθένας μας είναι κοντά στο Χριστό τόσο περισσότερο ενωνόμαστε και μεταξύ μας.
Αυτό φαίνεται ολοφάνερα μέσα στην χριστιανική οικογένεια. Όσο οι σύζυγοι είναι ενωμένοι με τον Χριστό, τηρούν το θέλημά Του, εκδηλώνουν την αγάπη, την αλληλοκατανόηση, το πνεύμα θυσίας του ενός πρός τον άλλον, την ταπείνωση, την συγχωρητικότητα, η ενότητα και ομόνοια μεταξύ τους είναι αταλάντευτη. Το ίδιο και τα αδέλφια, ζούν αδελφωμένα, χαρούμενα, ευτυχισμένα.
Το ίδιο συμβαίνει και στην ευρύτερη οικογένεια της Ενορίας, που είναι ένα ζωτικό κύτταρο της Αγίας του Χριστού Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αναγεννηθήκαμε με το ίδιο Άγιο Βάπτισμα, και γίναμε τέκνα της Μιάς Εκκλησίας. Αυτό είναι φυσικόν να μας κάνει να αισθανόμαστε τους άλλους πιστούς της Ενορίας μας αδέλφια. Τους αγαπούμε όλους. Δέν κάνουμε διακρίσεις. Αν με κάποιον δημιουργηθεί κάποια ψυχρότητα από παρεξήγηση ή από κάποια άδικη ενέργεια, ζητούμε συγγνώμη, αλληλοσυγχωρούμαστε, επανασυνδεόμαστε και συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα, ζώντας ειρηνικά κατά το θέλημα του Κυρίου μας.
Αδελφοί μου, ας ικετεύσουμε θερμά σήμερα το Άγιο Πνεύμα, όπως κατέβηκε στους Αγίους Αποστόλους, να έλθει και στον καθένα από μας, να μας αγιάσει, να μας φωτίσει και να μας ενώσει αδιάρηκτα με τον Χριστό και μεταξύ μας, μέχρι να φθάσουμε στον τελικό προορισμό μας, στην ουράνια Βασιλεία, όπου άνθρωποι και Άγγελοι ενωμένοι θα υμνούμε τον Τριαδικό Θεό εις τους αιώνας.
Αμήν.