Συνέβησαν ΠΡΩΤΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΡ. ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΠΡΩΤΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΡ. ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΙΣΣΑΣ

panagia-attaleiotissa

Στις 26 Απριλίου 2015 με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα έγινε η θ. Λειτουργία της Κυριακής των Μυροφόρων στον Ιερό Ναό του Αγ. Παύλου και Αγ. Αλυπίου στην Αττάλεια όπου για πρώτη φορά, όπως και στην Ελλάδα αυτή την ημέρα, εορτάστηκε το νέο Αντίγραφο της Παναγίας από την Ι. Μονή Κύκκου, η Παναγία η Ατταλειώτισσα.

Ομιλία Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου την Κυριακή των Μυροφόρων
Στον Ι.Ν. Αγ.Παύλου & Αγ. Αλυπίου Αττάλειας ( 26/4/2015)

Σήμερα τρίτη Κυριακή από του Πάσχα, μαζί με τις Μυροφόρες γυναίκες και τους μαθητές του Ιησού τον Ιωσήφ από Αριμαθαίας και τον Νικόδημο, που μερίμνησαν για την αποκαθήλωση και την ταφή Του, η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει και τη θαυματουργό ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ατταλειώτισσας, γνωστής αργότερα ως "Τζίγκο Παναγιά", δηλαδή "Παναγία του Κύκκου".

Η πρωτότυπη εικόνα, η οποία -κατά την παράδοση- είναι έργον του Ευαγγελιστή Λουκά, είχε μεταφερθεί μέσω Αιγύπτου στην Αττάλεια, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Ήδη έχουμε γραπτές μαρτυρίες ότι η ευλαβής Βασίλισσα Πλακίλλα, σύζυγος του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α' (325-395), που εορτάζεται ως Αγία την 14η Σεπτεμβρίου, είχε προσφέρει στη θαυματουργή αυτή εικόνα "ιμάτιον πορφυρούν". Ο Επίσκοπος της Ατταλείας το κρέμασε σε περίοπτο σημείο του κεντρικού ναού της πόλεως και υπάρχει πληροφορία ότι αυτό το αφιέρωμα πρός την Παναγία φυλασσόταν στον Ναό μέχρι τουλάχιστον τον 11ον αιώνα. Είχε συμβεί μάλιστα και ένα θαυμαστόν σημείον, το οποίο έπεισε τον Σουλτάνο του Ικονίου, που είχε επισκεφθεί την Αττάλεια, να απαλλάξει τους κατοίκους της από τον κεφαλικό φόρο.
Η ιερά αυτή Εικόνα αργότερα, για να προστατευθεί από τους πειρατές Σαρακηνούς, που έκαναν επιδρομές στις παράλιες πόλεις της Μεσογείου, μεταφέρθηκε στην Κύπρο, και μέχρι σήμερα φυλάσσεται στο μεγάλο Μοναστήρι , που είναι γνωστό ως Ιερά Μονή Κύκκου.

Τον 17ον αιώνα, αντίγραφό της Ιεράς αυτής εικόνας προσφέρθηκε από την Ι. Μονή Κύκκου στην Αττάλεια. Αυτή η εικόνα φυλασσόταν στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου, ο οποίος μετά το 1922 κατεδαφίστηκε και στη θέση του βρίσκεται σήμερα το συντριβάνι, περί τα 200 μέτρα ποιό πάνω εδώ στο Καλεϊτζι. Και αυτή η εικόνα είναι θαυματουργή. Κατά τους αιώνες που έμενε στην Αττάλεια πολλά θαύματα έγιναν όχι μόνον σε χριστιανούς αλλά και σε Τούρκους, γι αυτό όλοι την ευλαβούνταν.
Η Εικόνα αυτή της Παναγίας μας βρισκόταν επί τρεις αιώνες στην Αττάλεια. Στον διωγμό του 1922 οι Ατταλειώτες πρόσφυγες φεύγοντας την πήραν μαζί τους και έκτοτε την φυλάνε, ως θησαυρό πολύτιμο στον Ναό που έκτισαν προς τιμή της στην Αθήνα.

Όταν πριν τέσσερα χρόνια ανακαινίσαμε τον Ναόν μας αυτόν του Αγίου Αλυπίου, αισθανθήκαμε ότι κάτι μας έλλειπε. Έλλειπε η Εικόνα της Παναγίας της Ατταλειώτισσας, της μετέπειτα Παναγίας του Κύκκου. Γι αυτό απευθυνθήκαμε στον Ηγούμενο της Ι.Μονής Κύκκου και μας έστειλε με πολλή προθυμία την νέα αυτή ωραία εικόνα της Παναγίας μας, που έχουμε τοποθετήσει σε περίοπτη θέση του εδώ Ναού μας.
Η Παναγία μας είναι πάντοτε η καταφυγή, το στήριγμα, η προστασία όλων των χριστιανών, που την προσεγγίζουν με ευλάβεια και πίστη. Γι αυτό κι εμείς προσερχόμαστε και προσκυνούμε με βαθειά ευγνωμοσύνη την ιερά εικόνα της Παναγίας Μητέρας μας για να την ευχαριστήσουμε, για την πολύτιμη βοήθεια που μας έχει προσφέρει στις δυσκολίες της ζωής μας
Με πίστη, σε κάθε ανάγκη μας, να μή διστάζουμε να την παρακαλούμε να μεσιτεύει στον Υιόν Της και Θεόν μας Ιησούν Χριστό, με την βεβαιότητα ότι η Παναγία μας θα ακούσει τις ικεσίες μας, αφού η πείρα αιώνων αποδεικνύει ότι• "Ουδείς προστρέχων επί Σοί κατησχυμένος από Σου εκπορεύεται, Αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλ´ αιτείται τη χάριν και λαμβάνει το δώρημα πρός το συμφέρον της αιτήσεως".
Αδελφοί μου και αδελφές εν Κυρίω, εύχομαι η χάρη της Παναγίας μας, που τιμούμε σήμερα ιδιαίτερα,, να σας χαρίσει με τις πρεσβείες της ό,τι καλό επιθυμείτε και να ζείτε πάντα με την ειρήνη και τη χαρά του Αναστάντος Κυρίου μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους σας. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Και στην Κοίμηση Θεοτόκου Ταύρου, και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, εορτάζεται η Εικόνα "Τζίκο Παναγιά" την οποία έφεραν οι πρόγονοί μας, από τα Μικρασιατικά Παράλια.

tziko-panagia

Σύντομο ιστορικό

Οι χριστιανοί της Αττάλειας με ιδιαίτερη ευλάβεια τιμούσαν την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας που είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο ναό του Αγίου Νικολάου της Αττάλειας. Οι Ατταλειώτες εξαιτίας ενός θαύματος που συνέβη ξημερώματα Κυριακής των Μυροφόρων, ενώ γινόταν αγρυπνία στο ναό του Αγίου Νικολάου (ἡ Παναγία θεράπευσε μια κοπέλα εκ γενετής παράλυτη), γιόρταζαν την εικόνα δύο φορές το χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή των Μυροφόρων.
Κατά τον διωγμό του 1922 με πολλές προφυλάξεις και πολλή ευλάβεια η εικόνα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Αρχικά τοποθετήθηκε σε ναό του Πύργου Ηλείας. Ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στον Άγιο Φίλιππο Θησείου και τον Αύγουστο του 1929 στο προσωρινό ναό της Παναγίας στον Ταύρο. Σήμερα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, πού κτίστηκε με πρωτοβουλία του «Συλλόγου Ατταλειωτών – Αλαϊωτών».

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστορική μελέτη της Δρ. Μαρίας Χρόνη-Βακαλοπούλου «Ιστόρησις της Παναγίας στα Μικρασιατικά Παράλια της Μεσογείου», εκδόσεως ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Αθήνα 2014, www.emepol.com 

Συνέβησαν ΠΡΩΤΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΡ. ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΑΛΕΙΩΤΙΣΣΑΣ