Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είχαν προβλέψει οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Την ημέρα της Πεντηκοστής, οι Εβραίοι που άκουγαν τους Μαθητές του Κυρίου να μιλούν σε διάφορες γλώσσες τους κατηγόρησαν ότι ήσαν μεθυσμένοι και δεν ήξεραν τί έλεγαν! Τότε, μας διηγούνται οι Πράξεις των Αποστόλων, ο Απόστολος Πέτρος στράφηκε προς όλους, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά τους και τους μίλησε. Το πρώτο που τους είπε, για να τους αποστομώσει, και να τους βοηθήσει να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε, ήταν η προφητεία του Ιωήλ, για την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος:
"Αυτό θα συμβεί στις έσχατες ημέρες, λέει ο Θεός:
Θα χαρίσω πλουσιοπάροχα το Πνεύμα μου σε κάθε άνθρωπο•
έτσι οι υιοί σας και οι θυγατέρες σας θα κηρύξουν την αλήθεια•
οι νέοι σας θα δούν οράματα και οι γέροντές σας θα ονειρευτούν θεϊκά όνειρα•
και σ´ αυτούς που θα είναι κοντά μου, άνδρες και γυναίκες,
θα χαρίσω, τις ημέρες εκείνες, πλουσιοπάροχα το Πνεύμα μου,
κι αυτοί θα κηρύξουν την αλήθεια του Θεού" (Πράξ. 2, 17-18).

Τα ίδια ακριβώς αυτά λόγια διαβάζουμε στο βιβλίον του Προφήτη Ιωήλ,
κεφ. 3 στίχ.1-2, και βλέπουμε ότι πολλούς αιώνες πρίν ο Προφήτης είχε προαναγγείλει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλες αναφορές των Προφητών στις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, αλλά θα πρέπει να διευκρινησθεί το εξής. Το Άγιο Πνεύμα, ως το τρίτον Πρόσωπον της Αγίας Τριάδας, ως Θεός άναρχος, πάντοτε υπήρχε και μετέχει σε όλλες τις ενέργειες του Θεού Πατέρα και του Θεού Υιού. Κατά συνέπειαν το Άγιον Πνεύμα ενεργούσε και κατά τους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης, από της δημιουργίας του κόσμου. Ο Απ. Πέτρος γράφει: "Καμμία προφητεία δεν προήλθε ποτέ από ανθρώπινο θέλημα, αλλά εμπνευσμένοι από το Άγιο Πνεύμα, αξιώθηκαν άγιοι άνθρωποι -οι Προφήτες- να μιλήσουν από μέρους του Θεού" (Β´ Πέτρ.1,21).
Όμως στην Παλαιά Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα δινόταν σε ωρισμένα πρόσωπα για ειδική σπουδαία αποστολή. Τώρα, από την ημέρα της Πεντηκοστής, δίνεται όλος ο πλούτος των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος σε κάθε πιστόν, που θα θελήσει να πιστέψει τον αληθινό Θεό και να καταστήσει την ψυχή του ναόν δικόν Του.
Το Άγιον Πνεύμα από την ημέρα της Πεντηκοστής, χωρίς καμμία διάκριση, προσφέρει τις δωρεές Του σε όλους τους ανθρώπους "επί πάσαν σάρκα". Σε όλους
αποκαλύπτει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεως, όχι μόνον για προσωπική τους ωφέλεια,αλλά προς όφελος ολοκλήρου της Εκκλησίας.

Πόση ευγνωμοσύνη οφείλουμε στον Τρισάγιο Θεό, που μας αξίωσε με το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα, να λάβουμε "την σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος", να καταστούμε ναοί του Αγίου Πνεύματος και να απολαμβάνουμε πλούσιες τις δωρεές Του στη ζωή μας!

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ