Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπήρχαν προφητείες για το έργο που θα επιτελούσε ο Μεσσίας Χριστός για την ανακούφιση των πονεμένων ανθρώπων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς περιγράφουν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση των μαθητών του Βαπτιστή Ιωάννη με τον Ιησού Χριστό. Ο Ιωάννης είχε συλληφθεί από τον Ηρώδη και βρισκόταν στη φυλακή. Αισθανόταν ότι η αποστολή του πλέον είχε εκπληρωθεί. Εκείνο που απέμενε ήταν και οι υπόλοιποι μαθητές του να συνδεθούν με τον Μεσσία Χριστό. Για να τους βοηθήσει να πειστούν ότι πράγματι ο Ιησούς, ο από Ναζαρέτ είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, έστειλε δύο από αυτούς να τον ερωτήσουν: "Εσύ είσαι ο Μεσσίας που είναι να έρθει ή περιμένουμε κάποιον άλλον;" (Λουκ. 7,19). Την ώρα που έφθασαν οι δύο μαθητές, ο Ιησούς γιάτρευε πολλούς αρρώστους και βαριά ασθενείς και δαιμονισμένους. Λίγο πρίν είχε αναστήσει τον γυιό μιας χήρας από την πόλη Ναΐν. Πλησιάζουν, λοιπόν, οι δύο μαθητές τον Ιησού και του λένε: "Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μας έστειλε σε σένα και ρωτάει αν είσαι ο Μεσσίας που είναι να έρθει ή να περιμένουμε άλλον;" Και ο Ιησούς τους αποκρίθηκε: Να πάτε και να πείτε στον Ιωάννη αυτά που είδατε και ακούσατε•
Τυφλοί ξαναβλέπουν, κουτσοί περιπατούν,
λεπροί καθαρίζονται, κουφοί ακούν,
νεκροί ανασταίνονται, φτωχοί ακούνε το χαρμόσυνο άγγελμα
-της ουρανίου βασιλείας-
Καί μακάριος είναι όποιος δεν χάσει την εμπιστοσύνη του σ´ εμένα"
(Λουκ. 7,18-23).

Εδώ βλέπουμε ότι ο Ιησούς δεν δίνει απ´ ευθείας ο Ίδιος την απάντηση στους δύο μαθητές του Ιωάννη, αλλά ως επιχείρημα και απόδειξη , ότι Αυτός είναι ο Μεσσίας, υπενθυμίζει τα όσα οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης είχαν προαναγγείλει ότι θα έκανε ο Μεσσίας ερχόμενος στον κόσμο για τους ασθενείς, φτωχούς και εμπεριστάτους.
Οι προφητείες αυτές, φυσικά, ήσαν γνωστές στον Πρόδρομο Ιωάννη και στους Μαθητές του. Και μόνον η υπενθύμησή τους φανέρωνε ότι όντως ο Ιησούς Χριστός, στον οποίον εκπληρώνονταν, είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας και Σωτήρας του κόσμου. Ας περιοριστούμε εδώ να αναφέρουμε μόνον τις σχετικές προφητείες του Ησαΐα:
- " Ο Θεός μας θα έρθει και θα μας σώσει. Τότε θα ανοιχτούν μάτια τυφλών,
και αυτιά κωφών θα ακούουν. Τότε ο χωλός θα θεραπεύεται και θα τρέχει σαν
το ελάφι (τόσο πλήρης θα είναι η αποκατάσταση της αναπηρίας τους)
(Ησαΐα 35,5-6).
- "Θα αναστηθούν οι νεκροί και θα σηκωθούν από τα μνήματα τους"
(Ησαΐα 26,19).
- "Ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, ιάσασθαι τους συντετριμένους την
καρδίαν, κηρύξαι αιχμαλώτοις άφεσιν και τυφλοίς ανάβλεψιν" (Ησαΐα 61,1).

Ας προσέξουμε τα τελευταία λόγια του Κυρίου προς τους δύο μαθητές του Ιωάννη: "Μακάριος όποιος δεν χάσει την εμπιστοσύνη του σ´ εμένα". Ο Κύριος, ως φαίνεται, διαισθάνθηκε διαλογισμούς αμφιβολίας των δύο μαθητών ως προς την μεσσιακήν αποστολήν Του, και θέλησε με κατάλληλο τρόπο να τους διορθώσει. Αλλά τα λόγια αυτά αφορούν και όλους τους άλλους, οι οποίοι ανά τους αιώνες αμφισβήτησαν την θεότητα του Χριστού και παραδέχτηκαν αιρετικές δοξασίες.
Ας διατηρούμε, λοιπόν, ακλόνητη την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στον Κύριον και Θεόν μας Ιησούν Χριστόν, για να είμαστε κι εμείς μακάριοι και ευτυχείς.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ