Απαντήσεις Μητροπολίτου ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Να τιμούμε τις εικόνες;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Είδα μια παλιά φωτογραφία από το 1922, που έδειχνε γέρους, γυναίκες με κουρελιασμένα ρούχα, γύρω τους παιδιά ξυπόλυτα και αδυνατισμένα, δίπλα τους μπουγαλάκια με ρούχα και πάνω στον τοίχο, στον οποίον ακουμπούσαν αποκαμωμένοι, κρεμασμένες πρόχειρα, πολλές ιερές εικόνες. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Φεύγοντας από τα σπίτια τους κυνηγημένοι, άφησαν άλλα αναγκαία και πολύτιμα πράγματα, θεώρησαν όμως απαραίτητο να πάρουν μαζί τους, ως τον πιό πολύτιμο θησαυρό τους, τις εικόνες που είχαν στο οικογενειακό τους Εικονοστάσι. Από αυτές τις εικόνες αντλούσαν υπομονή και παρηγοριά στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς τους
Αυτό έκαναν σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Πήραν μαζί τους όχι μόνον τις εικόνες των σπιτιών τους, αλλά και τις μεγάλες ιερές Εικόνες, από τα Τέμπλα των ναών της πατρίδας τους, για να τις προστατεύσουν από τη βεβήλωση και την καταστροφή. Έτσι περισώθηκαν πλείστες βυζαντινές αρχαίες εικόνες, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές για τα θαύματα, που επιτελεί ο Θεός, μέσω αυτών. Περίφημες μεταξύ αυτών οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Ατταλειώτισσας, γνωστής ως "Τζίκο Παναγιά", η Παναγία Σουμελά, από τον Πόντο και τόσες άλλες.
Μεγάλη είναι η ευλάβεια που δείχνουν οι Ορθόδοξοι πιστοί σε όλο τον κόσμο προς τις ιερές εικόνες. Μεταξύ αυτών πολλές είναι ευρύτερα γνωστές για τα θαύματα που επιτελούν. Γι αυτό, ιδιαίτερα κατά την ημέρα της εορτής των ιερών προσώπων που εικονίζουν, πλήθη πιστών, κάθε χρόνο, σπεύδουν στους πανηγυρίζοντες ιερούς ναούς για να προσκυνήσουν τις ιερές αυτές εικόνες, να ευχαριστήσουν ή να ικετεύσουν τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους, για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όχι μόνον Ορθόδοξοι αλλά και μή χριστιανοί προσέρχονται να προσκυνήσουν με ευλάβεια ορθόδοξες ιερές εικόνες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, την 23 Απριλίου, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, στην κορυφή του λόφου του νησιού Πρίγκηπος, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Δεκάδες χιλιάδες κατοίκων, από διάφορες περιοχές της Τουρκίας, ανεβαίνουν με τα πόδια, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου και να προσευχηθούν! Και καθώς βρίσκουν ανταπόκριση από τον Άγιο, ξαναπηγαίνουν, για να τον ευχαριστήσουν.

Μετά από αυτά σκέπτομαι: Αν επικρατούσαν οι εικονομάχοι κατά τον 8ον αιώνα και καταστρέφονταν όλες οι τοιχογραφίες και οι φορητές Ορθόδοξες εικόνες από τους Ναούς, τα Μοναστήρια και τα Εικονοστάσια των σπιτιών, πόσο μεγάλη πνευματική ζημιά θα προξενούσαν στις μετέπειτα γενεές των Ορθοδόξων! Πόσες ευεργεσίες του Θεού, που ενεργεί μέσω των ιερών εικόνων, θα είχαν ακυρωθεί! Πόσοι απλοί άνθρωποι θα έμεναν στη θλίψη και στην απελπισία, μη ξέροντας πως να προσφύγουν στην προστασία του Θεού! (Και αυτά πέραν της καταπληκτικής καλλιτεχνικής αξίας των Ορθοδόξων εικόνων και των δυσμενών επιπτώσεων στο Χριστολογικό δόγμα της Εκκλησίας!)
Αλλά, ευλογητός ο Θεός! Με τους αγώνες της η Αγία μας Εκκλησία εξουδετέρωσε τους Εικονομάχους εχθρούς της Ορθοδοξίας και έκτοτε οι πιστοί έχουμε την δυνατότητα να τιμούμε τις ιερές εικόνες στους ιερούς ναούς μας και στα σπίτια μας, που μας βοηθούν να λατρεύουμε τον Τριαδικόν Θεόν "εν πνεύματι και αληθεία".
Τι κρίμα, αλήθεια, άνθρωποι που θέλουν να λέγονται χριστιανοί, να εξακολουθούν να είναι οπαδοί των Εικονομάχων του 8ου αιώνα, που τους έχει καταδικάσει η Ζ´ Οικουμενική Σύνοδος!

 

bullets