Μηνύματα ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2014

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΕΞΑΡΧΟΣ ΣΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2014

"Ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ,
ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ός εστι Χριστός Κύριος".
(Λουκ.2,10-11)

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα των αγγέλων δεν χάνει ποτέ την αξία του, όσοι αιώνες και αν περάσουν. Πρώτη φορά, αντήχησε την αγία εκείνη νύχτα στους λόφους της Βηθλεέμ και οι πρώτοι που το άκουσαν ήταν οι αγραυλούντες ποιμένες. Μέσα όμως στον λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας μας το βιώνουμε και εμείς σήμερα, ως ένα ενεστωτικό σωτήριο γεγονός με την ίδια ένταση και την ίδια σημασία.
Γι αυτό ψάλλουμε τονίζοντας τη λέξη «σήμερον»: "Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου" , "Ευφραίνεσθε δίκαιοι• ουρανοί αγαλλιάσθε• σκιρτήσατε τα όρη, Χριστού γεννηθέντος". "Σήμερον ο Παράδεισος ημίν ανεώχθη...Χορευέτω τοίνυν πάσα η κτίσις και σκιρτάτω".
Η Γέννηση του Ιησού Χριστού που σήμερα πανηγυρίζει η Εκκλησία μας, είναι μία αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια. Εμείς την βιώνουμε ως ένα προσωπικό γεγονός που έχει απροσμέτρητες διαστάσεις. Καμία σκοτεινή πονηρή δύναμη του κόσμου τούτου δεν μπορεί να αμαυρώσει την αλήθεια ότι ο Θεός, ο Δημιουργός του παντός έγινε άνθρωπος για τη δική μας σωτηρία. Για τη σωτηρία μας από τον εχθρό της ανθρώπινης ύπαρξης, τη φθορά και τον θάνατο.
Αυτή η "μεγάλη χαρά" που ευαγγελίζεται ο Άγγελος είναι γνήσια, μόνιμη και αιώνια. Πηγάζει από το μεγάλο θαύμα: ο Θεός που δημιούργησε τον χώρο και τον χρόνο και τον άνθρωπο εισέρχεται μέσα σε αυτή την κτιστή δημιουργία του, γίνεται άνθρωπος εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, για να μας λυτρώσει από την τυραννία της φθοράς και του θανάτου. Και όσοι από εμάς τον παραδεχόμαστε ελεύθερα ως Κύριο μας και Θεό μας ακολουθούμε τα βήματά του στη θυσιαστική πορεία της αγάπης, στην πορεία της χαρμολύπης. Η λύπη πηγάζει από τα κρίματα και τις ανομίες μας, η χαρά όμως είναι το δώρο, που δέχεται ο πιστός από τον Χριστό. Αυτή η ευφροσύνη και η αγαλλίαση που μας προτρέπουν οι άγγελοι να αποδεχτούμε, ριζώνει βαθειά και παραμένει μόνιμα στην ανθρώπινη ψυχή. Το διαβεβαιώνει ο ίδιος ο Κύριος: "η χαρά η δική μου μέσα σας θα είναι ολοκληρωμένη" και αυτή "τη χαρά σας κανείς δεν θα μπορέσει να σας την αφαιρέσει" (Ιω. 15,11 & 16,22), ούτε "τα παθήματα, οι στενοχώριες, οι κατατρεγμοί, η πείνα, η γύμνια, οι κίνδυνοι, ο μαρτυρικός θάνατος" (Ρωμ. 8, 35).
Το γεγονός αυτό είναι ολοφάνερο όχι μόνον στη ζωή του κορυφαίου Αποστόλου και των Αγίων της Εκκλησίας αλλά και στη ζωή των απλών Χριστιανών. Αυτή τη χαρά αισθανόταν στην καρδιά του ο Απόστολος Παύλος, διαβεβαιώνοντας ότι "Χαίρω εν τοις παθήμασί μου" (Κολ. 1,24)• και αυτή τη χαρά του Χριστού ευχόταν και προέτρεπε να έχουν πάντοτε οι χριστιανοί., υπογραμμίζοντας ότι: "μας προξενούν στενοχώριες κι όμως πάντοτε χαιρόμαστε...δεν έχουμε τίποτε και κατέχουμε τα πάντα" (Κολ. 6,10)• "Να χαίρεστε πάντοτε με τη χαρά που δίνει η κοινωνία με τον Κύριο" (Φιλ.. 4,4).
Ο ιστορικός Ευσέβιος, που έζησε κατά τα τελευταία 50 χρόνια των διωγμών, γράφει για τους Μάρτυρες που περνούσαν φρικτά βασανιστήρια ότι "δέχονταν τα μαρτύρια, όχι μόνον χωρίς βογγητά και κραυγές πόνου, αλλά με ευχαριστίες και δοξολογίες στο Θεό. Το πρόσωπό τους έλαμπε από χαρά και αγαλλίαση, σαν να μην ήταν αυτοί βασανιζόμενοι Μάρτυρες, αλλά νικηφόροι αθλητές, που έχαιραν για τη νίκη τους, σκιρτώντες και υπεραγαλλόμενοι".
Αλλά και στην εποχή μας, ο μακαριστός Αγιορείτης Γέροντας Παΐσιος, παρ´ ότι ήταν κατάκοιτος και εξαντλημένος από τον πόνο και τη μακροχρόνια αρρώστια του, έλαμπε από χαρά και συνήθιζε να λέγει: "Μου έρχεται να σηκωθώ από το κρεβάτι να χορέψω από χαρά, που φεύγω"!

Αδελφοί μου, ο Ιησούς προσέλαβε την ανθρώπινη μορφή στη φάτνη του σπηλαίου της Βηθλεέμ. Εκείνο όμως που επιθυμεί είναι να κατοικήσει μόνιμα στην καρδιά του κάθε ανθρώπου. Σέβεται τη δική μας ελεύθερη βούληση και περιμένει υπομονετικά τη σωτήρια απόφασή μας να τον υποδεχτούμε. Τότε η χαρά είναι μεγάλη και στον ουρανό και στη γη. Γιατί εμείς οι άνθρωποι προσλαμβάνουμε τον Θεάνθρωπο Χριστό, που καθαρίζει την ύπαρξή μας από τη δυσώδη αμαρτία . Συντροφεύει στην ξενιτιά, στην αρρώστια, στην ώρα του αβάστακτου πόνου. Δίδει κουράγιο και δύναμη στις αντιξοότητες της ζωής. Αυξάνει την εμπιστοσύνη μας στην κραταιή προστασία Του και καθιστά την πίστη μας προς Αυτόν ακλόνητη. Ενισχύει στον πνευματικό αγώνα μέχρι την τελική νίκη, που θα μας χαρίσει το στεφάνι του νικητή, τη χαρά της αιώνιας ζωής. Διότι ο Χριστός είναι η ζωή και η Ανάσταση και αυτός μόνον εξουδετερώνει το θανατηφόρο δηλητήριο του θανάτου και χαρίζει την αθανασία.

Ας ανοίξουμε, λοιπόν, τις ταπεινές καρδιές μας στον "Τεχθέντα εν τω Σπηλαίω". Ας τις καθαρίσουμε με τη μετάνοιά μας "από καθετί που μολύνει το σώμα και την ψυχή" (Β´ Κορ.7,1). Ας τις απαλύνουμε με την επιείκεια στις αδυναμίες των αδελφών μας και τη συγχώρηση για την αδικία και τη θλίψη που μας προξένησαν. Ας τις θερμάνουμε με την αγάπη προς τον Κύριόν μας και προς τον "πλησίον" μας. Και ας Του πούμε με λαχτάρα: "Έλα Κύριε Ιησού" (Αποκάλ. 22,20). Και όταν προσέλθουμε να προσλάβουμε το Τίμιον Σώμα και το Τίμιον Αίμα Του στη Χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία, ας προσευχηθούμε να μας δεχτεί ο Κύριος και " τα άγια δώρα" να συντελέσουν «εις αγιασμόν ψυχής και σώματος" "εις χαράν, υγείαν και ευφροσύνην".
Με αυτή τη χαρά και ευφροσύνη στις καρδιές εύχομαι σε όλους σας να εορτάσετε τα Χριστούγεννα και τη χαρά αυτή του Χριστού να την αισθάνεσθε σε ολόκληρη τη ζωή σας.

 

Αττάλεια, Χριστούγεννα 2014

+Ο Πισιδίας Σωτήριος
Έξαρχος Σίδης και Ατταλείας

Μηνύματα ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2014