Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Στην Π. Διαθήκη βλέπουμε ότι ο Θεός μιλούσε κατ´ευθείαν με ωρισμένα πρόσωπα και τους γνώριζε το θέλημά του. Και στα Ευαγγέλια διαβάζουμε ότι ο Χριστός ως Θεός , μιλούσε στον κόσμο κι εκείνοι άκουαν και μάθαιναν πως να συμμορφώνουν τη ζωή τους με την διδασκαλία Του. Εμείς σήμερα, πως μπορούμε να γνωρίσουμε επακριβώς το θέλημα του Θεού, ώστε να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το Άγιο Πνεύμα,προς χάριν όλων των γενεών, προνόησε και κατέγραψε, μέσω θεοφόρων προσώπων, με πιστότητα και ακρίβεια τον Νόμο του Θεού και τις Εντολές Του. Όλες αυτές οι θεόπνευστες Γραφές είναι καταχωρισμένες στο σημαντικότερο βιβλίο, "στον Βασιλέα των βιβλίων", στην Αγία Γραφή. Επομένως καθένας μας έχει την δυνατότητα να μελετά καθημερινά το θεόπνευστο αυτό Βιβλίο και να μαθαίνει ποιό είναι το θέλημα του Θεού και να προσπαθεί να το εφαρμόσει.
Είναι όμως γεγονός, ότι πολλοί που έχουν διακόψει την επαφή τους με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, παρερμηνεύουν το νόημά της, με αποτέλεσμα να καταντούν αιρετικοί. Και δυστυχώς πολλοί αιρετικοί κυκλοφορούν γύρω μας. Γι αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή, να φροντίζουμε να κατανοούμε ορθά, ως Ορθόδοξοι, τις έννοιες της Αγίας Γραφής. Αυθεντικός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής είναι η Μία, Αγία, Αποστολική, γνωστή ως Ορθόδοξη, Εκκλησία. Η Αγία μας Εκκλησία, διά των διαδόχων των Αποστόλων, θεοφόρων Πατέρων και Διδασκάλων ερμηνεύει την Αγίαν Γραφήν ορθά, χωρίς παρερμηνείες και λάθη και έτσι την διδάσκει σε μάς.
Η Αγία μας Εκκλησία, προτού δεχθεί στους κόλπους της ένα νέο μέλος της, δια του Αγίου Βαπτίσματος, το κατηχεί, τό διδάσκει τι να πιστεύει, πως να λατρεύει τον Θεό και να ζει κατά το θέλημά Του. Όσους, δε, βαπτίζει σε νηπιακή ηλικία, φροντίζει να τους κατηχεί, όταν φθάσουν στην ηλικία που μπορούν να κατανοούν τις θείες αλήθειες. Αλλά και καθ´ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, όλους τους πιστούς δεν παύει να τους ζωογονεί πνευματικά με το δροσερό και καθαρό νερό, που πηγάζει μέσα από την Αγία Γραφή. Γι αυτό, ο κάθε πιστός, σε όποια ηλικία και άν είναι, αν θέλει να είναι ζωντανό μέλος της Εκκλησίας και να απολαμβάνει τη χάρη και τις ευλογίες του Θεού, θα πρέπει να επιδιώκει να συμμετέχει στις ιερές Συνάξεις της Εκκλησίας, (Θείες Λειτουργίες, κηρύγματα, μελέτη Αγίας Γραφής, Συνάξεις Νέων, κατηχητικά μαθήματα κ.ά.) για να γνωρίζει το θέλημα του Θεού και να συμμορφώνεται με αυτό στην καθημερινή του ζωή.
Ένα ακόμη πολύ βοηθητικό μέσον, για να μαθαίνουμε αναλυτικότερα τις δογματικές αλήθειες της πίστεώς μας, να κατανοούμε τη θεία Λειτουργία και τις άλλες Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια, που τελούνται στους ιερούς ναούς μας, αλλά και ποικίλα άλλα θέματα της πνευματικής μας ζωής, είναι τα Ορθόδοξα βιβλία, που εκδίδει η Εκκλησία μας. Θα έλεγε κανείς ότι τα βιβλία αυτά ειναι το πνευματικό "οπλοστάσιο" του χριστιανού στον αγώνα του κατά του αντιχρίστου και της αμαρτίας. Σ´ αυτά μπορεί να βρει παρηγοριά στις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει, καθοδήγηση στην επίλυση των προβλημάτων της ζωής, καθώς και πνευματική τροφή που τονώνει την ψυχή και ενισχύει την πίστη και την αγάπη του προς τον Θεόν και συνανθρώπους μας.
Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας όλο και περισσότερο το θέλημα του Θεού, που είναι Αγάπη, και ενισχυόμενος στην προσπάθειά του να υπακούει σ´ αυτό, θα απολαμβάνει πάντα πλούσιες τις ευλογίες του Θεού.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ