Απαντήσεις Μητροπολίτου ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΜΕ ΡΑΝΤΙΣΜΟ;

ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΜΕ ΡΑΝΤΙΣΜΟ;

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ακούω ότι σε πολλούς ναούς ετεροδόξων οι χριστιανοί "βαπτίζονται" με ραντισμό. Είναι σωστό να γίνεται αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Δυστυχώς οι ετερόδοξοι διαβάζουν την Αγία Γραφή, αλλά επειδή δεν έχουν οδηγό την Ιερά Παράδοση, σε πολλά σημεία δεν την κατανοούν και τα μπερδεύουν.
Στην Π.Διαθήκη έχουμε διάφορες προτυπώσεις των όσων συνέβησαν με τον ερχομό του Μεσία και αναγράφονται στην Κ.Διαθήκη. Συγκεκριμένα στην Π. Διαθήκη έχουμε εξιλασμούς αμαρτιών διά ραντισμού ύδατος,όπως το αναφέρουν (Ιεζ. 36,25), Αριθμ.19,18 κ.εξ., και δια ραντισμού αίματος (αναφέρονται πολλές περιπτώσεις στο Λευϊτικό Π.Δ.). Αυτά όμως δεν έχουν καμμία σχέση με το Μυστήριον του Βαπτίσματος, που καθιέρωσε μετά την Ανάστασή Του ο Ιησούς Χριστός.
Η εντολή του Κυρίου είναι σαφέστατη: " ....ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΕΣ αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.." Το ρήμα βαπτίζω σημαίνει βάζω κάτι ή κάποιον ολόκληρον μέσα στο νερό. (Το ίδιο ρήμα χρησιμοποιείται στις βαπτίσεις που έκανε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στον Ιορδάνη ποταμό. Έμπαινε ο βαπτιζόμενος μέσα στο νερό και εξομολογείτο τις αμαρτίες του (Μάρκ.1,5). Όπως και ο Ιησούς βαπτίστηκε μέσα στο νερό του Ιορδάνη από τον Ιωάννη, αλλά επειδή δεν είχε αμαρτίες να εξομολογηθεί "ευθέως ανέβη από του ύδατος" (Μαρκ. 1,10).
Ο Κύριος στους Αποστόλους Του έδωσε σαφή εντολή -όπως είπαμε- να βαπτίζουν, μέσα στο νερό, όσους θα πίστευαν στο Ευαγγέλιό Του και θα γίνονταν μέλη της Αγίας Του Εκκλησίας. Αν ήθελε να τους ραντίζουν αυτούς, που θα γίνονταν χριστιανοί, θα χρησιμοποιούσε το αντίστοιχο ρήμα ΡΑΝΤΙΖΟΝΤΕΣ αυτούς!
Η προσπάθεια κάποιων, να διαστρεβλώσουν την έννοια λέξεων της Αγίας Γραφής που είναι σαφέστατες, δεν είναι έντιμη πράξη. Άλλωστε η πράξη της Εκκλησίας, από την αρχή είναι καθοριστική. Πάντοτε έκαμε τις Βαπτίσεις μέσα στο νερό. Τούτο φανερώνουν και τα αρχαία Βαπτιστήρια, που ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι σε πρωτοχριστιανικούς ναούς, ακόμη και στις Κατακόμβες της Ρώμης.
Μόνον σε περίπτωση απολύτου ανάγκης, που κάποιος κατηχούμενος π.χ. αρρώστησε, κινδυνεύει να πεθάνει, δεν προλαβαίνει να πάει στην Εκκλησία, ή η κατάσταση της υγείας του δέν επιτρέπει να μπεί σε νερό, τότε μόνον η Εκκλησία "κατ´ οικονομίαν" κάνει το Μυστήριο του Βαπτίσματος με ραντισμό. Αυτό χαρακτηρίζεται ως "Βάπτισμα ανάγκης", αλλά δεν μπορεί να καθιερωθεί ως κανόνας για όλους!
Είναι άλλο πράγμα ο ραντισμός που γίνεται στην Ακολουθία του Αγιασμού, για να αγιασθεί ένα νέο σπίτι, η ένα πλοίο ή άλλα αντικείμενα χρήσιμα στον άνθρωπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια,μεταδίδεται το αγιασμένο νερό διά ραντισμού. (Τα λειτουργικά βιβλία γράφουν για την περίπτωση του Αγιασμού "Ο Ιερεύς ραντίζει....").
Τα ανωτέρω είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς ότι -όπως το φανερώνει και η λέξη- κατά το Βάπτισμα των Χριστιανών ολόκληρο το σώμα πρέπει να κατέρχεται μέσα στο νερό, κατά την εντολήν του Κυρίου (Ματθ. 28,19).

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΜΕ ΡΑΝΤΙΣΜΟ;