Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες Στη Σπάρτη Πισιδίας εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Στη Σπάρτη Πισιδίας εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου

21 Νοεμβρίου 2014

image002
Ι. Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ

Ύστερα από 90 και πλέον χρόνια, στην παλαιά συνοικία των Ελλήνων στην Σπάρτη Πισιδίας ετελέσθη ο Όρθρος των Εισοδίων της Θεοτόκου και Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων, πρωτοστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας, π. Σωτηρίου, με την συμμετοχή ιερέων από την Ελλάδα, την Ρωσία και την Αμερική. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη επιμνημόσυνος δέησις για τις ψυχές των «παντοιοτρόπως τελειωθέντων» προγόνων μας, οι οποίοι αναπαύονται, στα μαρτυρικά χώματα της Σπάρτης καθώς και εκείνων που εδιώχθησαν από εκεί βιαίως με την μικρασιατική καταστροφή.

image004

Από τη Θ. Λειτουργία στα Εισόδια της Θεοτόκου Σπάρτης Πισιδίας

Το εκκλησίασμα αποτελούσε ομάδα Πιστών από την Ελλάδα και την Αυστραλία, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν καταγωγή από την Σπάρτη Πισιδίας και είναι μέλη της «Ένωσης Σπάρτης Νέας Ιωνίας», Αττικής.
Η συγκίνηση ήταν εμφανής και διάχυτη κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και κατά την επιμνημόσυνη δέηση. Οι ψυχές όλων ήταν στραμμένες με ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο της Ιστορίας, ο οποίος με θαυμαστό τρόπο επέτρεψε την επαναλειτουργία του Ναού ύστερα σχεδόν από έναν αιώνα, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ανάμεικτα συναισθήματα, πόνου και ευχαριστίας, έκρυβαν τα δάκρυα των απογόνων των Ελλήνων της περιοχής, οι οποίοι αξιώθηκαν να λειτουργηθούν στην Εκκλησιά των παππούδων και πατέρων τους.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο της Σπάρτης για την παραχώρηση αδείας για την λειτουργία του Ιερού Ναού των Εισοδίων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απεύθυνε προς την Κοινοτάρχη της περιοχής, η οποία δραστηριοποιήθηκε άμεσα και συνέβαλε καθοριστικά στην παραχώρηση της αδείας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία η Κοινοτάρχης οδήγησε τον Σεβασμιώτατο και τους επισκέπτες στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, στην άλλη παλαιά συνοικία των Ελλήνων. Ο επί χρόνια κλειστός Ναός άνοιξε χάρη στην ευγενική φροντίδα της δραστήριας Κοινοτάρχου, για να τον επισκεφθούν οι εξ Ελλάδος προσκυνητές. Ετελέσθη και εδώ μέσα σε βαθειά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο, επιμνημόσυνος δέησις για τις ψυχές των «παντοιοτρόπως τελειωθέντων» προγόνων μας.

image006

Στο Δημαρχείο Isparta με τον Αντιδήμαρχο και την Κοινοτάρχη και την ακούραστη Ελληνίδα ξεναγό

Ακολούθως ο Μητροπολίτης μαζί με ομάδα μελών της «Ένωσης Σπάρτης Νέας Ιωνίας» επισκέφθηκαν τον Νομάρχη της Ισπάρτα (όπως ονομάζεται σήμερα η Σπάρτη), αποδεχόμενοι ευχαρίστως την πρόσκλησή του. Ο Νομάρχης επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο και στην ελληνική αντιπροσωπεία. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι επιθυμεί να αναπτυχθεί φιλία και συνεργασία με τους Σπαρταλήδες της Ελλάδος, των οποίων οι πρόγονοι έζησαν στην περιοχή για αιώνες. Ο Σεβασμιώτατος και η ελληνική αντιπροσωπεία από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Νομάρχη για την άδεια λειτουργίας του Ναού και την πρόσκληση στην Νομαρχία, εξέφρασαν την συγκίνηση και την χαρά που τους πρόσφερε με αυτή την κίνηση και εξεδήλωσαν την επιθυμία να υπάρξει στο μέλλον αγαστή συνεργασία σε πολλούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς τομείς με την Νομαρχία της Σπάρτης.

image008

Ο Νομάρχης Isparta προσφέρει τα δώρα του

Ο Νομάρχης προσέφερε και στα σαράντα μέλη του γκρούπ δώρα, με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από ροδόνερο, ενώ τα μέλη της «Ένωσης Σπάρτης» του προσέφεραν ως συμβολικό δώρο ένα επίχρυσο χειροποίητο στεφάνι ελιάς.
Στην συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο της Ισπάρτα και ο Δήμαρχος Σπάρτης παρέθεσε δεξίωση στον Σεβασμιώτατο και σε ολόκληρη την ελληνική αντιπροσωπεία εξ Ελλάδος και Αυστραλίας. Στο γεύμα παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση να εκδώσουν την άδεια για την λειτουργία του Ναού, ενώ η αντιπροσωπεία των εξ Ελλάδος Σπαρταλήδων εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση που χάρισε σε όλους η λειτουργία του Ναού των προγόνων τους και μάλιστα κατά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Αντηλλάγησαν δώρα και εκδηλώθηκε εκατέρωθεν η επιθυμία να προχωρήσουν οι τυπικές διαδικασίες, προκειμένου να επιτευχθεί Αδελφοποίηση μεταξύ των Δήμων Σπάρτης και Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου διαμένουν οι περισσότεροι Σπαρταλήδες.
Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία αποδεχόμενοι σχετικές προσκλήσεις επισκέφθηκαν αρχικά τον Σύλλογο Γυναικών Σπάρτης, του οποίου την έδρα αποτελεί ένα ωραιότατο ελληνικό σπίτι, πλήρως συντηρημένο, δείγμα της σπαρταλίδικης αρχιτεκτονικής του 18ου-19ου αιώνα. Προσφέρθηκαν τσάι και γλυκά, δώρα σε κάθε μέλος της ομάδας των Ελλήνων μέσα σε μία πολύ φιλική και συγκινητική ατμόσφαιρα.
Στην συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Σύλλογο Ανταλλαγέντων εξ Ελλάδος «Λωζάννη 1923». Τα μέλη του είναι απόγονοι μουσουλμάνων που διέμεναν μέχρι το 1923 στην Ελλάδα, κυρίως στην Θεσσαλονίκη, και ανταλλάγησαν αμοιβαία με τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Σπάρτης. Εκεί μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες εξ Ελλάδος και Αυστραλίας. Τα μέλη του Συλλόγου έχουν ιδρύσει μουσικό συγκρότημα με παραδοσιακά όργανα και χορωδία. Έτσι μετά από την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον Σεβασμιώτατο και στους επισκέπτες, είχαν ετοιμάσει για τους επισκέπτες ένα ωραίο πρόγραμμα με παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια στην τουρκική και στην ελληνική γλώσσα! Στο τέλος τραγούδησαν όλοι μαζί μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, καθώς το αίσθημα του ξεριζωμού ήταν κοινό για όλους τους ανταλλαγέντες, είτε Έλληνες είτε Τούρκους.

Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου του Βουνού, Αλάγιας
Την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, μαζί με τους ιερείς εξ Ελλάδος, Ρωσίας και Αμερικής στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου του Βουνού στην Αλλάγια. Το εκκλησίασμα αποτελείτο από έλληνες και ρωσόφωνους και η Θεία Λειτουργία ετελέσθη στην ελληνική και σλαβονική γλώσσα.
Μέσα σε βαθειά ευχαριστιακή και κατανυκτική ατμόσφαιρα ο λειτουργός Ποιμενάρχης, αφού αναφέρθηκε στα θαύματα -παλαιά και πρόσφατα- της Παναγίας Πισιδιώτισσας, ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα το εξαιρετικά ευχάριστο νέο, έργο θαυμαστό του Θεού! Ότι επίκειται η ανέγερση του Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας στην Αλάγια. Και προσκάλεσε όλους να προσέλθουν στην θεμελίωσή του.

image010

Από τον Αγιασμό της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας

Η Κατάθεση του Θεμελίου Λίθου
του υπό ανέγερση Ι. Ν. Παναγίας Πισιδιωτίσσης, Αλάγιας
Στις 3 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 10 χλμ. ανατολικότερα της Αλάγιας θα τελεστεί Αγιασμός και θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Παναγίας της Πισιδιωτίσσης. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από τον Δήμο της Αλάνυας στον νεοϊδρυθέντα "Σύλλογο Ορθοδόξου Εκκλησίας Αλάνυας «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ", για τις πνευματικές ανάγκες των Ορθοδόξων της περιοχής. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το οικόπεδο είναι στο δρόμο προς την ιστορική περιοχή με την ελληνική ονομασία «Laertes», που βρίσκεται στα όρια της πρώην βυζαντινής Επισκοπής Συέδρων, στη σημερινή συνοικία Μαχμουτλάρ.

image012

Τελετή καταθέσεως του θεμελίου λίθου

Το απόγευμα όλοι μετέβησαν στην περιοχή, όπου ετελέσθη η ακολουθία του Αγιασμού και ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Ι. Ν. της Παναγίας Πισιδιωτίσσης. Οι παρευρισκόμενοι Έλληνες και Ρωσόφωνοι συμμετείχαν στην θεμελίωση μέσα σε ατμόσφαιρα βαθειάς συγκίνησης και ευγνωμοσύνης προς τον Κύριο , ο Οποίος τους αξίωσε να χαρούν αυτό το ιστορικό γεγονός.

image014

H ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η Θαυματουργή εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Πισιδιωτίσσης
Ἡ θαυματουργὴ αὐτὴ εἰκόνα, ἐπειδὴ βρισκόταν στὴν Σωζόπολη τῆς Πισιδίας (σημερινὸ Οὐλούμπορλου = ὡραία πόλη) ὀνομάστηκε Παναγία Πισιδιώτισσα. Εἶναι μία ἀπὸ τὶς ἀρχαιότερες βυζαντινὲς εἰκόνες. Ἀναφέρονται θαύματά της ποὺ ἔγιναν μὲ τὶς προσευχὲς ἐνώπιόν της τοῦ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ἁγίου Εὐτυχίου (552-582) καὶ τοῦ Ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Συκεώτου (+613). Στὴν Ζ' Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, ὡς ἐπιχείρημα γιὰ τὴν τιμὴ τῶν εἰκόνων, ἀναγνώστηκε κείμενο τοῦ Πατριάρχου Εὐτυχίου στὸ ὁποῖο περιγράφεται θαῦμα ποὺ ἔγινε μὲ τὸ μῦρο, ποὺ ἀναβλύζει ἀπὸ τὸ χέρι τῆς Παναγίας, στὴν εἰκόνα τῆς Πισιδιώτισσας. Ἔπειτα ἀπὸ αἰῶνες, ἀντίγραφο τῆς Παναγίας τῆς Πισιδιώτισσας εἶχε ἡ μητέρα τοῦ τσάρου Μιχαὴλ Federovich Romanof, ἡ ὁποία ἔγινε μοναχὴ μὲ τὸ ὄνομα Μάρθα. Μετὰ τὴν κοίμησή της, ἡ εἰκόνα μεταφέρθηκε στὴν Νέα Μονὴ τοῦ Σωτῆρος (Novospassky) στὴν Μόσχα. Ἡ Ρωσικὴ Ἐκκλησία τιμᾶ τὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Πισιδιώτισσας (Пресвятыя Богородицы Писидиския) τὴν 3η Σεπτεμβρίου, ὅπως ἀναγράφεται στὰ ἐκκλησιαστικὰ ἡμερολόγια. Τὸν Ἰανουάριο 2014 σὲ ἁγιογραφεῖο τῆς Μόσχας φιλοτεχνήθηκε ἀντίγραφο τῆς εἰκόνας αὐτῆς, τὸ ὁποῖο προορίζεται νὰ ἀποθησαυρισθεῖ στὸν Ὀρθόδοξο Ναὸ ποὺ θὰ ἀνεγερεθεῖ πρὸς τιμὴν τῆς Παναγίας τῆς Πισιδιώτισσας στὴν Ἀλάνυα (Alanya), Ἐξαρχία Σίδης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πισιδίας.
(Από το βιβλίο "Ἱστόρησις τῆς Θεοτόκου στὰ Μικρασιατικὰ παράλια τῆς Μεσογείου" της Μαρίας Χρόνη-Βακαλοπούλου)

Ἀπολυτίκιον τῆς Παναγίας τῆς Πισιδιώτισσας
Ἦχος γ' Θείας πίστεως
Δῶρον τίμιον τῆς Πισιδίας, τὴν εἰκόνα σου Παρθενομήτωρ,
προσκυνοῦμεν, Θεοτόκε Πανύμνητε,καὶ ἐκ παντοίων κινδύνων
λυτρούμενοι, ἀναβοῶμεν πρὸς σὲ μετὰ πίστεως˙
Χαῖρε, Δέσποινα, χριστιανῶν ἡ βοήθεια,
Μὴ ἐπιλάθου τῆς ποίμνης σου, Ἄχραντε.

Δόξα και ευγνωμοσύνη στον Άγιο Θεό για όσα θαυμαστά έργα επιτελεί και σήμερα στις αλησμόνητες πατρίδες !
Ας ευχηθούμε όλοι ολόψυχα γρήγορη και καλή αποπεράτωση του ιερού αυτού έργου!

Μ.Χ.-Β.

Πνευματική Κληρονομιά Ενδιαφέροντα Κείμενα - Ομιλίες Στη Σπάρτη Πισιδίας εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου