Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Διαβάζουμε ότι ο Θεός προνοεί για τον άνθρωπο. Πως όμως συμβαίνει να υποφέρουν τόσοι άνθρωποι από τόσα δεινά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το βέβαιο είναι ότι ο Θεός προνοεί για τον άνθρωπο και τίποτε δεν συμβαίνει χωρίς να το γνωρίζει ο Πάνσοφος και όλος αγάπη Θεός. Εμείς όμως οι άνθρωποι δεν είμαστε ικανοί να εισέλθουμε στο βάθος της σοφίας του Θεού και να καταλάβουμε πως ενεργεί. "Ω! Πόσο απέραντος είναι ο πλούτος, η σοφία και η γνώση του Θεού! Πόσο ανεξερεύνητες είναι οι αποφάσεις του και ανεξιχνίαστα τα σχέδιά του! Ποιός γνώρισε τη σκέψη του Κυρίου; Ποιός μπόρεσε να γίνει σύμβουλός του;" (Ρωμ. 33-34) αναφωνεί ο Απ. Παύλος. Ο Θεός ενεργεί πολλές φορές με μυστηριώδη και απίθανο -για την ανθρώπινη λογική- τρόπο. Βλέπει ποιό πέρα, απ´ ότι εμείς, και ενδιαφέρεται να μας έχει πάντα κοντά Του.
Ακόμα και τις δυνάμεις του κακού χρησιμοποιεί ο Θεός για το συμφέρον μας.
Ας θυμηθούμε τον Ιωσήφ, που τον πούλησαν τα αδέλφια του σε εμπόρους, και ο οποίος τελικά έφθασε να υπηρετεί στο ανάκτορο του Φαραώ της Αιγύπτου. Και εκεί
αντιμετώπισε πειρασμό, συκοφαντία και φυλάκιση. Αλλά όλα αυτά ο Θεός με την πανσοφία του τα οικονόμησε έτσι, ώστε και ο Ιωσήφ να δοξασθεί και ο λαός της Αιγύπτου και οι οικογένειες των αδελφών του Ιωσήφ να σωθούν από τη μεγάλη πείνα. (Γεν.32,12-36 & κεφ. 39 κ.εξ.). "Είμαστε βέβαιοι ότι γι αυτούς που αγαπούν τον Θεό, ο Θεός κάνει τα πάντα να συντελούν στο καλό τους" (Ρωμ. 8,28), τονίζει ο Απ. Παύλος. Και την δοκιμασία της αρρώστιας και κάθε άλλη ο Θεός την χρησιμοποιεί προς το συμφέρον του πιστού. Δοκιμάζονται και οι δίκαιοι "ως χρυσός εν χωνευτηρίω" (Σοφία Σολ. 3,6) για να εξαγνισθούν και τελειοποιηθούν.
Ακόμα κι εκείνοι που διακρίνονται για την αγιότητά τους δοκιμάζονται. Όμως ο Θεός που στέκει κοντά στον κάθε πονεμένο, και γνωρίζει την αντοχή του καθενός, δεν τον αφήνει να υποφέρει περισσότερο απ´ όσο αντέχει. "Ο Θεός, που κρατάει τις υποσχέσεις του, δεν θα επιτρέψει σε κανένα πειρασμό να ξεπεράσει τις δυνάμεις σας• αλλά, όταν έρθει ο πειρασμός, θα δώσει μαζί και τη διέξοδο, ώστε να μπορέσετε να τον αντέξετε" (Α' Κορ. 10, 13), μας διαβεβαιώνει ο λόγος του Θεού. Πόσο κουράγιο παίρνει ο πιστός όταν ξέρει ότι η δοκιμασία του είναι συνεχώς ελεγχόμενη από τον Ίδιο τον Θεόν, που του παραστέκει και είναι έτοιμος να επέμβει για να τον ανακουφίσει! Και ακόμα, ότι αυτό που του συμβαίνει, όσο πικρό κι αν είναι, ο Θεός θα το χρησιμοποιήσει για την ψυχική του ωφέλεια! Ας θυμηθούμε τον Απ. Παύλο. Τιμήθηκε από τον Θεό και στη ζωή αυτή όσο κανένας άλλος. Αξιώθηκε να ιδεί με τα μάτια του τον Ιησού και να μιλήσει μαζί Του. Ακόμα αξιώθηκε να ανέβει, εν όσω ζούσε, στον Παράδεισο ( Β´ Κορ.12, 4).Αλλά υπέφερε από αγκάθι σουβλερό, όπως ο ίδιος χαρακτήριζε τη δοκιμασία του (Β´ Κορ.12,7). Παρεκάλεσε τον Κύριο να τον απαλλάξει. Αλλά η απάντηση του Θεού ήταν: "Σου αρκεί η χάρη μου, γιατί η δύναμή μου φανερώνεται στην πληρότητά της μέσα σ´ αυτή την αδυναμία σου" (Β´ Κορ. 12,9). Ο Απόστολος ησύχασε. Αποδέχθηκε τη δοκιμασία του. Την άντεξε σε όλη του τη ζωή. Και αυτή η δοκιμασία σμίλεψε τον χαρακτήρα του, τον κράτησε ταπεινό και τον ανέδειξε Μέγα. Το ίδιο δεν συνέβη και με τόσους Αγίους σε παλαιότερες εποχές αλλά και στις ημέρες μας, όπως στην περίπτωση του Αγίου Πορφυρίου, που έπασχε επί χρόνια από καρκίνο και τόσες άλλες ασθένειες;
Ας εμπιστευόμαστε, λοιπόν, εμείς τον εαυτό μας στην πρόνοια του Θεού και τότε,να είμαστε βέβαιοι ότι Εκείνος θα μας χαρίζει ασφάλεια, βοήθεια και πολλή χαρά.

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ