Απαντήσεις Μητροπολίτου ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αισθάνομαι ότι δεν έχω κανένα στον κόσμο που να ενδιαφέρεται για μένα. Και όλα αυτά που ακούω, αρρώστιες ανίατες, εγκεφαλικά, αναπηρίες, ατυχήματα μου αυξάνουν την ανησυχία. Τι θα γίνει αν συμβεί και σε μένα κάτι από αυτά; Τι να κάνω για να μου φύγει το άγχος αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αν δεν είχαμε Πατέρα στοργικό, αθάνατο, πάνσοφο, παντοδύναμο και φιλάνθρωπο, πραγματικά η κατάστασή μας θα ήταν απελπιστική! Αλλά όμως εμείς οι Χριστιανοί με βεβαιότητα ομολογούμε ότι πιστεύουμε "εις ένα Θεόν Πατέρα Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γής, ορατών τε πάντων και αοράτων".
Ως Πατέρας τα δημιουργήματά Του δεν τα εγκαταλείπει αλλά συνεχώς τα φροντίζει και τα συντηρεί αενάως. Ενδιαφέρεται όχι μόνον για όλον τον κόσμο γενικά, αλλά όπως μας πληροφορεί ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, προνοεί ακόμα και για τα αγριολούλουδα και τα μικρά πουλάκια να βρίσκουν την τροφή τους(Ματθ.6,26 & 28). Πολύ περισσότερο ενδιαφέρεται για όλα όσα συμβαίνουν στον άνθρωπο, το τελειότερο δημιούργημά Του. Ο Χριστός μας διαβεβαιώνει ότι ενδιαφέρεται ακόμα και για τις λεπτομέρειες της ζωής του ανθρώπου, όπως είναι οι τρίχες της κεφαλής του: "Ο Θεός έχει μετρημένες και τις τρίχες της κεφαλής σας" (Ματθ. 10, 30). Εμείς, με το ανθρώπινο μυαλό, είναι δύνατον να καταλάβουμε πως είναι δυνατόν ο Θεός να τα γνωρίζει όλα και να προλαβαίνει τη συντήρηση όλων! Αλλά έτσι είναι. Μας τα αποκαλύπτει αυτά η Αγία Γραφή: "όλα είναι φανερά στα μάτια του Θεού" (Εβρ. 4, 13). Για το Θεό δεν υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Τα πάντα είναι μπροστά Του σαν ένα ανοιχτό βιβλίο. Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος σε ένα του ποίημα-προσευχή λέγει: "Δεν σου διαφεύγει Θεέ μου, Πλάστη μου και Λυτρωτή μου, ούτε μια σταλιά δακρύων, ούτε μιάς σταγόνας μέρος. Όσα εγώ δεν έχω πράξει προγνωρίζουν οι οφθαλμοί σου, μεσ´ στο ουράνιο βιβλίο πράξεις που δεν έχουν γίνει -ακόμα- είναι καταγεγραμμένες". Μέσα σ´ αυτό το αιώνιο βιβλίο του Θεού είναι κι ο καθένας από μας τους πιστούς καταγεγραμμένος, με όλες τις ανάγκες και τα προβλήματά του, και για όλους και για όλα φροντίζει ο Κύριός μας.
Γι αυτό ακριβώς, ο Απ. Πέτρος μας προτρέπει: "αφήστε όλες σας τις φροντίδες στον Θεόν, γιατί αυτός φροντίζει για σας" (Α' Πέτρ. 5,7). Ο Θεός μας αγαπάει πολύ και τα γνωρίζει όλα με ακρίβεια, σε όλο το βάθος και το πλάτος, καλύτερα απ´ ότι ξέρουμε εμείς τον εαυτό μας. Μας έχει στο νού του κάθε στιγμή. Ό,τι και να μας συμβεί το ξέρει και είναι έτοιμος να μας προστατέψει. Να το καταλάβουμε αυτό και να μή φοβόμαστε τίποτε, έλεγε ο Άγιος Πορφύριος.
Όταν καταλάβουμε πόσο ο Θεός μας αγαπά, αφού έστειλε τον Υιόν του στον κόσμο να σταυρωθεί από αγάπη για να σώσει εμάς, ό,τι και να μας συμβεί δεν θα έχουμε καμμία ανησυχία. Από την πείρα του μας διαβεβαιώνει ο Ψαλμωδός: "Ο Κύριος ως ο καλός ποιμήν μου λαμβάνει πρόνοιαν δια την συντήρησιν και διατροφήν μου και τίποτε δεν θα μου λείψει...και άν ακόμη διαβώ χαράδρες σκοτεινές και βρεθώ αντιμέτωπος προς αυτόν τον θάνατον, οιουσδήποτε κινδύνους και αν διατρέξω δεν θα φοβηθώ να πάθω κακό, διότι συ Κύριε είσαι μαζί μου" (Ψαλμ. 22 <23>, 1 & 4).
Επομένως εάν, με τον φωτισμό του Θεού, εμπιστευόμαστε απόλυτα τον εαυτόν μας, και τα πρόσωπα, για τα οποία φέρουμε ευθύνη, στην στοργική πατρική αγάπη και φροντίδα του Θεού, όχι μόνον το άγχος δεν θα βρίσκει τόπο στην καρδιά μας, αλλ´ αντίθετα θα γεμίζει πάντοτε η ψυχή μας από πνευματική χαρά. Γι αυτόν το λόγο, συχνά η Εκκλησία μας μας προτρέπει σε κάθε Ιερά Ακολουθία: "εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα".

 

bullets

Απαντήσεις Μητροπολίτου ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ